Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

I ja pochwalę pachypodium ;:138
Zresztą u Ciebie są same wyjątkowe rośliny, uwielbiam je podziwiać ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Aniu - serdecznie dziękuję w imieniu roślinek. Ja do Ciebie również uwielbiam zaglądać - masz słonecznie, ciepło i przyjaźnie - klimat wątku jest bardzo miły i z przyjemnością do Ciebie wpadam. Za wizyty u mnie również bardzo dziękuję ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Zacznę od jednej z tych cudów - wspaniałych roślin, a jest to... Tavaresia angolensis: :tan :tan
Obrazek
- w tym sezonie roślina ma czas na podrośnięcie, już ma spore młode przyrosty, a one szybko rosną. Możliwe, że wytworzy jeszcze pod koniec lata pąki kwiatowe i zobaczysz kwiaty na swoim "pupilku", czego bardzo życzę, będzie okazja porównać ubarwienie kwiatów. Muszę zerknąć do moich "zapisków" w jakim "wieku" zakwitła moja.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Śliczna ta Twoja "pelargonia". :D Cieszę się, że roślina sprawiła Ci tę przyjemność. Nowości jak najbardziej w moim guście: crassulki i tavaresia ;:333. Ipomoea quamoclit - zachwycająca, a Guzik, wiadomo: kot jaki jest, każdy widzi - świetny zwierzak. :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akwelan_2009 pisze: w tym sezonie roślina ma czas na podrośnięcie, już ma spore młode przyrosty, a one szybko rosną. Możliwe, że wytworzy jeszcze pod koniec lata pąki kwiatowe i zobaczysz kwiaty na swoim "pupilku", czego bardzo życzę, będzie okazja porównać ubarwienie kwiatów. Muszę zerknąć do moich "zapisków" w jakim "wieku" zakwitła moja.
Dziękuję, Mieczysławie! Bardzo jestem ciekawa, czy da radę zakwitnąć Jej kwiaty są przecudnej urody. Będziemy czekać i patrzeć, u Ciebie z pewnością będą wcześniej.
mataan pisze:Śliczna ta Twoja "pelargonia". :D Cieszę się, że roślina sprawiła Ci tę przyjemność. Nowości jak najbardziej w moim guście: crassulki i tavaresia ;:333. Ipomoea quamoclit - zachwycająca, a Guzik, wiadomo: kot jaki jest, każdy widzi - świetny zwierzak. :wink:
Kot jaki jest - fakt, widać :D I dziękuję w imieniu jego książęcej mości za miłe słowa. Śpi i łaskawie otworzył jedno oko, jak mu to czytałam. Roślinki też są wdzięczne i dziękuję za miłe słowa.
A dzisiaj niedzielny, rodzinny spacer. Kończą się właśnie Dni Kołobrzegu i z tej okazji było wiele ciekawych stoisk i imprez. Na jednym było stoisko, takie nie nadzwyczajnej wielkości, z sukulentami i kaktusami - aż mnie zatkało, bo takiego czegoś "jednoukierunkowanego" to u nas nie ma. Poleciałam tam natychmiast. Wybór ... no cóż, był, ale wiem, że zabrzmi to nieskromnie, jednak jeśli chodzi o sukulenty, to miałam właściwie wszystkie. Inaczej jeśli chodzi o kaktusy. Ciekawostką były kwitnące bujnie aporokaktusy, ale oczywiście na te się nie rzuciłam. Kaktusów było dość sporo, jednak nie mając rozeznania (ani informacji, które jest które), specjalnie się nie przyglądałam. Jednak jako że jutro jest Dzień Matki, moje Dzieci pozwoliły mi wybrać sobie dwa kwiatki w ramach prezentu. To wybrałam:
Chamaecereus silvestrii
1. Obrazek

2. Obrazek

Crassula - ale nie wiem, jaka dokładnie, na myśl mi przychodzi jakaś oczywiście variegata, ale dokładnie nie wiem. Dziś ciężko mi za tym poszperać, więc jeśli ktoś wie, to bardzo proszę. Wygląda tak:
1.Obrazek

2. Obrazek

Teraz wrócę do forumowej rzeczywistości.
I będzie u mnie kaktusowo troszkę. Zaczęłam jakiś już czas temu przyglądać się bliżej rodzajowi Escobaria. Bardzo mnie ujął w zasadzie chyba wszystkim- postanowiłam kilka sobie sprawić i zobaczyć, jak nam się będzie żyło. Teraz mogę Wam je przedstawić, pochodzą z różnych źródeł w różnym czasie do mnie przybyły. Na razie kilka:

Escobaria chaffeyi
Obrazek

Escobaria chihuahuensis ssp. henricksonii SB 1016 dwie sztuki przez przypadek, ale to i bardzo dobrze:
1. Obrazek

2. Obrazek

Escobaria sneedi
Obrazek

I dwie od Konrada: Escobaria sneedii ssp. leei SB 397
Obrazek

oraz Escobaria minima
Obrazek

A na koniec miłego weekendu musi być gwiazda ostatnich dni w swojej pełnej krasie. Odsłoniła się już chyba najbardziej jak mogła - Pachypodium succulentum 'Cristata':

Obrazek

Obrazek

I komu słońca było mało, wysyłam pocztówkę z dzisiejszego, bardzo słonecznego Kołobrzegu - oby Wam cieplej się zrobiło i do nas przyjechać chciało

Obrazek

Obrazek

Miłego i ciepłego dnia i nadchodzącego tygodnia życzę, dziękując za wizyty ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem, czy tylko ja mam wrażenie, że widzę podwójnie ;:306 .
Ładne i ciekawe roślinki padły Twoim łupem ;:215
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A....tak jakoś rzeczywiście wyszło... ;:219 To przez ten nadmiar słońca ;:306
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Roślinki super, ale dzisiaj powzdycham do morza ;:173 ;:167 Przyjemne widoki ;:108
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze: 1.Obrazek
Mnie wygląda na Crassula perforata. Naprawdę ładny egzemplarz. Moja variegata, w porównaniu do tej, wypada raczej niezbyt "variegatowato". :wink:
Mateusz
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Bardzo ładny widoczek z latarni 8-)
Dziękuję za zaproszenie, ale nasze morze to ja wolę oglądać właśnie na takich obrazkach - jestem zdecydowanie ciepłolubny :wink:

A nowe nabytki - szczególnie zapączkowany chamaecereus - ;:333
piasek pustyni pisze:(...) specjalnie dla Ciebie Ipomoea violacea (...)
No i oczywiście bardzo, bardzo dziękuję za dedykację ;:131
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Żanetko,piękny widok na morze,tam byłem i widziałem,jest ślicznie ;:215 chamaczek z pączkami cudowny ;:180
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładnie choć niezwykle kaktusowo dziś u Ciebie. :D

Z eskobariami zaskoczyłaś pozytywnie - choć już wspominałaś o nich. Natomiast chamae to nowość tutaj. :)
Zakładam jednak, że nie jest to Ch. silvestrii (tego trudno w kolekcjach spotkać o marketach i innych nie wspominając) tylko jego hybryd.
Bardzo mnie interesuje kolor kwiatu. Koniecznie pokaż jak zakwitnie!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Zgodnie z prośbą wpadam zajrzeć do twojego wątku. Co do chamaka to na 100% hybryda. Trochę się już ich naoglądałem więc najprawdopodobniej doczekasz się takich kwiatów :wink: : LINK
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15

Post »

Zajrzałem i ja, wiedziony ciekawością co do tego chamwkopodobnego, o którym u Artura było w temacie. I tak jak Arturo uważam, że jest to hybryda. I podobnie też celuję, że może to być 'Rainbow' (lub jakaś pochodna) - pąki wyglądają dość charakterystycznie :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo serdecznie za tak liczne wizyty!
emerald pisze:Roślinki super, ale dzisiaj powzdycham do morza...Przyjemne widoki ;:108
Przyjemne były, ale się skończyły. Przyszło zapowiadane ochłodzenie ;:145
mataan pisze: Mnie wygląda na Crassula perforata. Naprawdę ładny egzemplarz. Moja variegata, w porównaniu do tej, wypada raczej niezbyt "variegatowato"
Mnie też to wyglądało na tę właśnie, ale kiedy w archiwum zobaczyłam swoją perforatę, to coś mi nie pasowało. Możliwe, że ja miałam swoją źle podpisaną, stąd się zakręciłam. Jak wybierałam, to powiedziałam sprzedawcy, że poproszę perforatę variegatę i mi podał, więc chyba rzeczywiście myślimy dobrze. Oczywiście wielkie dzięki :D
przemek_pc pisze:Bardzo ładny widoczek z latarni 8-) ... nasze morze to ja wolę oglądać właśnie na takich obrazkach - jestem zdecydowanie ciepłolubny
Własnie po to je też pokazałam, by poczuć choć trochę lata :D Chwilowo jednak było, minęło...
leszek2 pisze:Żanetko,piękny widok na morze,tam byłem i widziałem,jest ślicznie ;:215 chamaczek z pączkami cudowny
Dziękuję, Leszku - do Kołobrzegu zapraszam ponownie, na kawę do siebie również :D
hen_s pisze:Ładnie choć niezwykle kaktusowo dziś u Ciebie
I tak będzie przez jakiś czas jeszcze ;:108
hen_s pisze: Z eskobariami zaskoczyłaś pozytywnie - choć już wspominałaś o nich. Natomiast chamae to nowość tutaj. :)
Wszystkiemu winien Artur ;:306
hen_s pisze:Zakładam jednak, że nie jest to Ch. silvestrii (tego trudno w kolekcjach spotkać o marketach i innych nie wspominając) tylko jego hybryd. Bardzo mnie interesuje kolor kwiatu. Koniecznie pokaż jak zakwitnie!
Oczywiście, Henryku i bardzo dziękuję za bezcenne spostrzeżenia. Oczywiście jestem laik w hybrydach, mnie się te chamaki po prostu spodobały, stąd był mój wybór. Tam nie było hurtowych ilości; tych chamaków było zaledwie kilka sztuk. I będę Was z pewnością pytać o tę sztukę ;:108
Artur89 pisze:Zgodnie z prośbą wpadam zajrzeć do twojego wątku. Co do chamaka to na 100% hybryda. Trochę się już ich naoglądałem więc najprawdopodobniej doczekasz się takich kwiatów :wink: : LINK
Arturze, dzięki wielkie ;:180 Czy doczekam to właśnie nie wiem, bo nagle przyszło wielkie ochłodzenie, ponownie mamy 15 stopni i całkowity brak słońca. Niemniej gapię się na niego jak tylko mogę i jak się tylko uda otworzyć temu kwieciu, to od razu sypnę zdjęciem (pewnie niejednym) :D
moritius pisze:Zajrzałem i ja, wiedziony ciekawością co do tego chamwkopodobnego, o którym u Artura było w temacie. I tak jak Arturo uważam, że jest to hybryda. I podobnie też celuję, że może to być 'Rainbow' (lub jakaś pochodna) - pąki wyglądają dość charakterystycznie :wink:.
Alek, gorąco i serdecznie witam Cię w moich skromnych progach - choć niewiele jest u mnie z "Twojej" bajki, to jednak mam nadzieję Cię częściej widywać! I również dzięki za wskazówki. Podzielę się wszystkim, cokolwiek ta roślinka będzie chciała pokazać więcej ;:108
A ponieważ pogoda ponura, zimno i wietrznie, na ocieplenie skromny kwiatuszek (nie "mój", bo nie zimowałam jeszcze tej roślinki), ale wart uwiecznienia:
Escobaria chaffeyi:
Obrazek

Obrazek

Wielkie dla Was uściski - miłego dnia życzę ;:180
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”