Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Masele
200p
200p
Od: 4 lis 2015, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cięcie winorośli

Post »

Kapitanie super filmy kręcisz.Z głosem tylko kiepsko bo trzeba odkręcać ale jak podgłośnie to słychać.
Obejrzałem te 3 części i mam wrażenie, że już mam całą wiedzę niezbędną do prowadzenia winorośli :)

Mam takie pytanie tutaj http://winnica.bloog.pl/?smoybbtticaid=61ac9d jest pokazane jak wyprowadzić sznur przy altanie a ja mam takie pytanie bo chciałbym puścić owocowanie tylko na dach altany a sznur chciałbym mieć 2 metrowy bez żadnych rozgałęzień i dopiero żeby się rozkrzewiał na dachu i tam żeby urzędował i owocował. Tutaj Pan pisze żeby to rozłożyć na parę lat, żeby nabrał mocy i korzenia itd itp. Na tę chwilę mam zostawiony taki sznur 2 metrowy, który teraz uciąłem na górze. Pewnie teraz latorośli mi nawychodzi cała masa z tego długiego sznura. Chce zapytać jak postąpić wg Pana żeby zrobić to jak najszybciej w senie zacząć to organizować na dachu altany. Wszystkie winorośle z pnia od razu ucinać czy ucinać jak trochę urosną czy może wycianać pąki tak jak Pan przy sztobrach pokazywał . Ogólnie gdyby Pan mógł jakieś przydatne wskazówki w tym zakresie przekazać. Dzięki
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie na tamtym, a bardziej na tym http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... rgole.html proszę się wzorować. To mój nowy blog. Nadmierny pośpiech nic nie da, a może mocno zaszkodzić.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Masele
200p
200p

Post »

Ok. Fajnie wyjaśnione. Ogarniam.

Pokazane, że w 3 roku się wspięła winorośl na góre a moja w 2 ale coż ryzyk fizyk.

Mam takie pytanie bardziej techniczne w kwestii ostatniego rysunku i prowadzenia tego Cazanave to fajnie przystępnie Pan wyrysował i latwo sobie wyobrazić jak to będzie w kolejnych latach wyglądać. Interesuje mnie jednak jak z trwałością bo jeszcze w 1 roku idą z 1 poziomej łozo kurtyny ale już w 2,3,4 roku idą z kolejno tworzonych łóż, które są takimi kawałkami przykładowo 6-8 oczkowymi i punkt podparcia mają tylko jeden z zeszłoroczną łożą czy to nie grozi jakimś wyłamaniem/połamaniem wszak będzie musiała udźwignąć jakiś ciężar a pkt oparcia jak pisałem tylko jeden. Mam nadzieje, że jasno sformowałem pytanie
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jest takie ryzyko. Dla kurtyny najlepiej stosować specjalny system podpór (drutów) zapewniający łagodne przejście do "zwisu" :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dareku
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 21:09

Post »

No ale jakim cudem te latoroślą będą rosły w dół skoro winorośl zawsze rośnie do góry ?
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Ano takim cudem, że w miarę wzrostu te latorośle pod wpływem grawitacji zaczną się przeginać do dołu. Post wyżej kapitan pisze żeby dawać podpórki aby te latorośle w trakcie przeginania się w dól napotkały oparcie żeby nie wyłamywały się u nasady tylko łagodnie przyginały się poprzez drut zamocowany w pewnej odległości od drewna.
Pozdrawiam Józef
Masele
200p
200p

Post »

Można pewnie dopomóc wycinając latorośle z pąków skierowanych do góry a zostawiać z pąków skierowanych do dołu. Ja moją latorośl to widzę 2 razy na miesiąc więc nie takie proste ją kontrować. Zrobiłbym taką kurtynę ale nie bardzo mam pomysł jak to trzymać w ryzach nie będąc na miejscu
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2018, o 19:30

Post »

witam ,a więc tak filmy obejrzałem i dużo pomogły ,ale niestety musiałem przeprowadzić mocne cięcie,płotek rozebrany,dołki przygotowane do zalania nowych słupków.Teraz czekam na odpowiednią pogodę i jazda.Co do samego cięcia to mam nadzieję że winogron przeżyje.Martwią mnie też prognozy ,bo coś mrozem straszą
wojtyna
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2018, o 19:30

Post »

mam jeszcze pytanie do kapitana czy po takim cięciu jakie zaproponowałeś w filmach zabezpieczać rany czy nie ma potrzeby?
Awatar użytkownika
Halski
200p
200p
Od: 26 maja 2012, o 22:58

Post »

To i ja się podłączę z pytaniem do Kapitana. Czy na stronie głównej Twojego bloga, w tle jest winorośl Krasotka? A co za odmiana jest w Twoim awatarze?
Zapraszam do komentowania: Przydomowy sad
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raczej nikt nie praktykuje zabezpieczania ran po cięciu winorośli. Nie sądzę by to miało jednak zaszkodzić jeżeli ktoś bardzo chce. Jeżeli pytanie dotyczy tej strony http://winnicakapitana.blogspot.com/201 ... blogu.html to jest to Nadieżda UkrNII. W awatorze mam Wodograja.
Piotr
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziś przy słonecznej pogodzie i temperaturze +8 C przyciąłem swoje winorośle, które - po wymarznięciu latorośli w kwietniu/maju ub. roku, co skutkowało brakiem owocowania - wypuściły od korzeni po kilka bardzo mocnych i długich pędów. Co oznacza, że systemy korzeniowe są w niezłej kondycji. Szkielety krzewów odbudowane, oby tylko tegoroczna wiosna oszczędziła nam podobnych mroźnych katastrof...
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25

Post »

Czyli mamy podobną sytuację. Moje przy - 30 stopniach przemarzły do poziomu gruntu i latem wszystkie odbiły z korzeni, teraz czekamy na owoce o ile się pojawią.
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Ohajo miał na myśli przymrozki wiosenne, które pozbawiły go plonu.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01

Post »

Dokładnie tak.
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis