Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Gdzie polecanie kupić borówki?sklepy typu castorama,praktiker czy giełdzie ogrodniczej?
Ja moje pierwsze borowki kupilem w leroy merlin. Pedy miale zielone, balem sie ze nie przezimują. Okazalo sie jednak, ze bardzo dobrze przezimowaly i teraz rosną jak na drozdzach. Kolejne borowki kupilem w sklepie ogrodniczym, byly to ladne zdrewniale borowki, sadzilem ze będą cool..... guzik prawda. Rosną kiepsko, jedną juz wyrzucilem bo uschla z niewiadomych przyczyn, druga, też juz czeka do jesieni na kosz. Nastepne borowki będę znowu bral w hipermarkecie 

- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam i o porade pytam, kilka dni temu opryskałam borówki miedzianem, dziś zauważyłam prawie całkowite poparzenie krzaczka (jeśli tego jest to przyczyna) stąd moje pytanie co dalej robić, usunąć przypalone liście i czekać czy jakoś drastyczniej przyciąć? Borówka ma 3lata, torfowe podłoże, nawóz zakwaszający i jak dotąd to pierwszy jej poważny wypadek. Dodam jeszcze, że inne borówki tak nie zareagowały i nie widać na nich żadnego poparzenia

borówka, która rośnie obok wygląda tak:

borówka, która rośnie obok wygląda tak:

Pozdrawiam Mariola
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Upał był .Jesteś pewna ,że wody miała pod dostatkiem? Młode przyrosty na dole,które nie były bezpośrednio w słońcu dały radę.
Tej na drugim zdjęciu brakuje żelaza.
- Mariolaa555
- 50p
- Od: 31 maja 2014, o 12:44
Wody nie powinno zabraknąć, jeszcze jak zobaczyłam co się stało to dodatkowo dolałam. Upał był, ale dziwne że tylko jednej się tak oberwało. Zdjęcie nie oddaje tego ale w rzeczywistości krzak wygląda strasznie, stąd znowu pytanie co robić, zostawić w spokoju i zobaczyć czy chociaż te owoce dojrzeją?
Pozdrawiam Mariola
Ja bym powycinal te poparzone części rośliny niech się nie męczy z regeneracją. Wypuści nowe zdrowe pędy.
-
Ze swojej strony mogę polecić lekturę: http://www.sadownictwo.com.pl/25&Borowka-wysoka

Jeszcze staszniej?

Jeszcze staszniej?
kaLo pisze:markis80nie odzywałem się ,bo nie mam pojęcia ,co to może być.Pierwszy raz widzę takie owoce.
kierda znalazłem w sieci coś podobnego jak na pierwszym zdjęciu ,podobnie wygląda wirus nitkowatości.
Jak można taki wirus nitkowatości leczyć, albo co z krzakiem zrobić?
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wirusa nie wyleczysz - tylko łopata i jak najszybciej, aby się nie przenosił na inne rośliny.
Trzeba mieć tylko pewność że to nie wirus.
-
Chyba raczej "że to wirus",jeżeli już trzeba zrobić oprysk łopatą.Winogrodek pisze:Wirusa nie wyleczysz - tylko łopata i jak najszybciej, aby się nie przenosił na inne rośliny.
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=3086
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 4ypnIx-P9g
W żaden sposób to nie wygląda jak na zdjęciach z linków. Przypadkiem trafiłem na osobę która profesjonalnie hoduje borówki i po obejrzeniu lisci poleciła mi oprysk środkiem calypso i proplan i jak na razie widać sporą poprawę.
-
No to super,jak widać, wszyscy na zdjęciach wychodzimy trochę inaczej niż w rzeczywistości 
Proplant jest na fytoftorozę i zawiera tą samą sybstancję co Previcur,jaką ma karencję ,bo nie jest chyba dopuszczony na borówkę.

Proplant jest na fytoftorozę i zawiera tą samą sybstancję co Previcur,jaką ma karencję ,bo nie jest chyba dopuszczony na borówkę.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Osoba profesjonalnie hoduje borówki i stosuje niedopuszczalne środki ??markis80 pisze:W żaden sposób to nie wygląda jak na zdjęciach z linków. Przypadkiem trafiłem na osobę która profesjonalnie hoduje borówki i po obejrzeniu lisci poleciła mi oprysk środkiem calypso i proplan i jak na razie widać sporą poprawę.

Jak tu wierzyć producentom !?

-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
Aby tak doprecyzować to hodujemy krowy i świnie,a borówki uprawiamy.