Kwiatki prawie wszystkie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiatki prawie wszystkie

Post »

Też oglądam ten program, ale jak na razie to wieś mam tylko we własnym ogródku. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko, nasze ogrody są jak nasze dzieci, zawsze jesteśmy bardzo szczęśliwi, kiedy się je chwali. Dziękuję za tyle miłych słów i cieszę się, że podoba Ci się taki styl, nie do końca wiejski, nie do końca angielski. W Twoim ogrodzie zobaczyłam wiele róż, które kupiłam jesienią i w nowym sezonie, prezentują się pięknie, więc mój wybór jest trafiony. Zapraszam jak najczęściej ;:3

Masko, jakie świetne to nagranie, nigdy go nie słyszałam! Nad rzeką, która jest tłem dla dziewczyny śpiewającej rosną właśnie krwawnice, na które się zasadzałam, ale.. po prostu wstyd mi było :(

Agnieszko, kosmosy zawsze dają radę :D
Pogubiłam się w różach i jeszcze ich nie rozpoznaję (pierwszy sezon!), ale pewnie masz rację, bo Elisabeth kupowałam za sugestią Maski :)

Grażynko, kupuj, siej, a potem zachwycaj nas kwietnym łączkami! Chcę być zdecydowanie 'winna' w takim kolorowym temacie :D

Gosiu, ja też często wpadam do kogoś za kimś lub po rekomendacji. Tu się inaczej nie da, tyle jest ciekawych i pięknych ogrodów, tylko niekiedy już czasu brak :D

Justynko, też powiększam kolekcję floksów, bo to jedne z bardziej uroczych kwiatków. Dalie i floksy, jeszcze niedawno zapomniane, wróciły na szczęście do naszych ogrodów :tan
Jestem fanką, teeen głos jest super. Czekam jednak na wielki przebój, na miarę choćby tego
http://www.youtube.com/watch?v=TxPyKMavGXQ
http://www.youtube.com/watch?v=2jgK-R1MOhY /nie umiałam wybrać/

Aniu i Masko, ja też dobrych kilka lat oglądałam Ucieczkę na wieś, ale im bardziej zachwycałam się tamtejszą architekturą i uporządkowaniem przestrzeni publicznej, tym większy chaos i brzydotę spostrzegałam u nas. To czasami aż boli :(

Alanko, nie będę już wybrzydzała na białe lilie :;230

Grażynko, wieś we własnym ogródku jest bardzo na czasie ;:173

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Też kupiłam sobie kosmosy, kiedyś miałam a potem jakoś zapomniałam o nich.
Twoje wyglądają cudnie. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Bajeczne te kosmosy...ach, tutaj już kwitną, podobnie jak ostrogowce i osteospermum na plaży.
Pozdrawiam słonecznie :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Irminko, ostatnie zdjęcie jest po prostu bajeczne.
Kosmosy, za Twoją przyczyną, też goszczą na moich rabatkach :D
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Irminko pojęcie brzydoty jest względne, bo to co dla jednego piękne dla drugiego już nie musi być. Dlatego ja dalej oglądam kolejną 7 serię UnW, bo tylko to i ogrodnicze w TV mi zostały :(
Ja jednak jestem fanką głosów zadziornych chropawych, może AD nagra coś w czym zalety jej głosu się ujawnią. Groszki wolę ED ;:174
Nasiona krwawnicy dostałam z akcji i poczytałam o niej....roślina bardzo ekspansywna, w USA zabroniono sadzenia, bo wypiera rodzime gatunki ;:224
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, gdybym nawet chciała zapomnieć o onętkach, to one mi się przypominają w ogromnych ilościach siewek, których mi tak żal przerywać, ale wiem, że to konieczność :wit

Kasiu, jak widzę śledzisz ogrody w dwu różnych klimatach, to pełnia szczęścia dla każdej ogrodniczki. Kwiatów nigdy za dużo ;:3 Właśnie w tle słucham programu o Portugalii i ...pustych autostradach (drogie!)

Halinko, to pewnie sentymentalne tak wspominać, ale niedawno odkryłam w rodzinnym albumie zdjęcie dwóch małych dziewczynek z odległych czasów wakacji na wsi, jedna pozuje do zdjęcia, a druga wyciąga rękę z onętkami. Zawsze wiedziałam, co mi się podoba :lol:

Masko, gusty są różne, a pisząc 'brzydkie' myślałam o rzeczach pozbawionych harmonii, proporcji i chaotycznych:) Jak ja bym chciała, żeby purpurowa krwawnica była ekspansywna w moim ogrodzie, a tu nic, tylko podagrycznik w dwu wersjach, zielonej i biało-zielonej (ten ostatni może nawet być) :lol:

Nadal pełnia lata 2013

Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Krwawnicę miałam pierwszy rok u siebie. Jestem zachwycona. Podobno ładnie się rozsiewa. U ciebie nie?
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Irminko ;:oj Dzisiaj powiedziałam do siebie: widocznie od zawsze lubię tulipany ;:oj
.....właśnie odnalazłam - i oczywiscie buchnęłam - u rodziców swoje stare, biało-czarne zdjęcie z tulipanem. Portretowe. Miałam może trzy lata ;:173 . Fotograf dostał ode mnie siarczystego buziaka za tę fotę ;:173
U mnie paczka nasion kosmosów leży juz kolejny rok. Nie mam gdzie wysiać ;:223
Pozdrawiam
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podziwiam, choć nie zawsze się odzywam...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bajkowe te twoje kosmosy. ;:170
Sama też zaopatrzyłam się w jednoroczne i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Kiedy mogę wysłać Ci boltonię ?
Bo już zaczyna wychodzić. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

irminka pisze:gdybym nawet chciała zapomnieć o onętkach, to one mi się przypominają w ogromnych ilościach siewek, których mi tak żal przerywać, ale wiem, że to konieczność
Hihi, mam to samo :D jak już się zabiorę do przerwania, to zawsze wybiorę kilka ładnych sadzonek i przesadzam pod ogrodzenie ;) Zawsze to jakaś bariera ochronna przed ciekawskimi oczami. A u mnie kosmosy wyrastają jak krzewy, minimum 150 cm ;) Uwielbiam ich delikatne płatki, które wydaja się rozpłynąć, skruszyć po dotknięciu palcem. Ale kilka lat temu (nie wiem czy zauważyłaś w moim wątku były nawet linki), znalazłam na jakiejś zagranicznej stronie inne odmiany onętków - u nas jeśli już dostępne, to baaaardzo rzadko i i drogo, baaa były nawet żółte. I mimo upływu lat, nie pojawiły się owe odmiany powszechnie w naszym rodzimym handlu.

Ciesz nasze oczy jeszcze letnimi widoczkami, może wymieszanymi z wiosennymi? ;)

A jak pogoda? Pozwala trochę popracować na świeżym powietrzu?
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Irminko,

Dawno mnie tutaj nie było! Ale już nadrobiłam! Kosmosy piękności! Ja od kilku sezonów mam takie pomarańczowe. A teraz dokupiłam te najbardziej tradycyjne. Czy kosmosy można już wysiewać? Ciepło się zrobiło. Z ziemi zaczynają wychodzić pojedyńcze byliny i dlatego zastanawiam się czy siać? Mam jeszcze nagietki.

Floksy też uwielbiam. W tamtym roku dokupiłam kilka odmian. Czekam z niecierpliwością jak będą się prezentować.

Gardeners World też oglądam. Uwielbiam. Odcinki zdecydowanie za krótkie! Naszczęście zaraz po następuje Pokochaj swój ogród! :tan

Mnie też brakuje takiego programu w wersji polskiej. Kiedyś w Mai w ogrodzie pokazywano o wiele ciekawsze ogrody. Teraz tak raz na jakiś czas trafi się perełka.

aha i zdobyłam nasiona werbeny. Nie wiem czy kupujecie u pana Morawskiego. Sprzedaje nasiona roślin miododajnych. W tamtym roku siałam od niego niecierpka royalego. Cudowna wysoka roślinka.

I moje pytanie czy tą werbenę można już do gruntu?

Ja w doniczkach w domu podpędzam tylko dalie bo miejsca brak. Reszta musi trafić prosto do ziemi.

Całuski
Agnieszka
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, nawet jeszcze nie wiem, jak wyglądają małe krwawnice. Ale będę już rozglądała się za nimi :wit
Justynko Tulipanowa, poeksperymentuj z onętkami, w razie czego łatwo je usunąć. U mnie taka paczka by nie poleżała, w żadnym razie :lol:
Aniu, też tak mam, spaceruję po ogrodach, podziwiam po cichu i zmykam :D

Grażynko, cudownie, że pamiętasz :D Na razie wsadzam róże i pukam się w czoło, co mnie opętało z tymi zakupami? Nie mam już na nic miejsca, ale na boltonię TAK :D

Alanko, a te żółte kosmosy to nie były siarkowe? W tym roku kupiłam jakieś 'bonbons' czyli cukiereczki, no i zobaczymy co z nich wyrośnie. Będę wrzucała jeszcze letnie zdjęcia, bo nowych kwiatków za mało :D
U nas dzisiaj dużo słońca i krokusiki pootwierały się do słońca. Tymczasem grabię, grabię i sadzę różyce :)

Agnieszko, myślę, że nagietki i kosmosy nie boją się zimna. A werbenę najlepiej wysiać wewnątrz, wcześniej wzejdzie. Nie znam tego niecierpka, zaraz go wygugluję :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatki krwawnicy :D