Wiśnio897 -
Basiu -
Kasiu -
Pati -
Żanett-ko -
Ewo -
Krzysiu -
Tereniu -
Karolinko -
Moniko
Wiśnio897 - Jak zapewnisz swemu gruboszowi odpowiedni podkład,widne miejsce i nawożenie to urośnie taki jak mój
Basiu -
Kasiu - Nie dziwię Ci się bo większość z nas ma takie zdanie o prymulach
Pati - No i wyobraź sobie,że znów pojawiły się nowe kwiatostany na obydwu a niebieska już kwitnie
Żanett-ko -
Ewo - Miałem więcej gruboszy ale porozdawałem
Krzysiu -
Tereniu -
Karolinko - Co do storczykowych odrostów to upewnij się czy nie są to korzenie powietrzne a tych się do podłoża czyli do kory nie sadzi a na te właściwe musiałabyś jeszcze trochę poczekać
Moniko - Miło mi co do Afrykarium

,jeśli chodzi o moje podtopione storczyki to nie ruszałem ich w ogóle,tzn.nie zmieniałem podłoża itp.bo z własnego doświadczenia wiem,że jeżeli cały system korzeniowy jest przegnity to są nie do uratowania mimo zabiegów.Pozostawiłem je do wysuszenia podłoża nie podlewając i jak dotychczas padły tylko trzy a u niektórych pojawiły się pojedyńcze nowe zielone korzenie.Zobaczymy ile z kilkunastu zdołało przeżyć
Wszystkim Wam bardzo dziękuję za wizytę w moim wątku i bardzo miłe posty
Zapraszam Was,Forumowiczów i Gości do kolejnych odwiedzin i serdecznie pozdrawiam
Dzisiaj trochę o postępach poczynionych przez moje nieco starsze i nowe nabytki z przed prawie dwóch miesięcy i innych nowościach.
Peperomii przybywają kolejne nowe liście a nowe w nich otworki już się nie pojawiają.
Opałkowany Scindapsus aureus rzeczywiście rośnie dużo szybciej-o co pytała w jednym z postów
Ewa321
bo przybyło mu kilka nowych barwnych liści.
Młode pędy storczyka Dendrobium nobile orange bardzo podrosły i aktualnie sięgają już wysokości starych zanikających pędów.
Pojawił się u mnie przed tygodniem cyklamen kupiony tak dla ozdoby bo do prowadzenia go dalej tak jak prymule nie należy chyba do najłatwiejszych.
Od dwóch miesięcy jestem posiadaczem Diffenbachii,jednej z odmian-tej wysokiej o dużych liściach.
Araucaria to mój kolejny nabytek o jakim marzyłem od lat.
Dwupędowe storczyki-duży koloru cytrynowego i mały miniaturowy ciemnego koloru bordo.
Peperomia obtusifolia-bez dziurek w nowych młodych liściach.Jak zauważyła Któraś z Was najprawdopodobniej były to uszkodzenia mechaniczne?
Scindapsus aureus-żeby nie zapeszyć,rośnie szybko i zdrowo i bez dziurek!
Storczyk Dendrobium nobile orange-cztery młode pędy zrównały się wysokością niemalże ze starymi.
Cyklamen-swymi kolorami zdobić będzie na jakiś czas mieszkanie.
Diffenbachia-dwa miesiące temu dostałem ją w prezencie od Pani Opiekunki naszych roślin.
Araucaria-marzyłem o niej przez lata-oby tylko przeżyła kolejny parapetowy "potop"?
Storczyk miniaturowy dwupędowy w miejsce zalanego w wakacje mini cytrynka.
Storczyk dwupędowy cytrynowy wysokości 65 cm,nowy w miejsce zalanych.
Pozdrawiam Wszystkich