Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Jeżeli to nie botanik, to może sobie takiego sprawię ;:210
9 powiadasz..... Ech..... Plus przedłużenia... Echhhh.. Echhh.... ;:173
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ale słodki maluszek ;:oj ;:oj ;:oj
Na wczorajszych zdjęciach wygląda jak kropka :D
Na dzisiejszych jest w ślicznym kolorku ;:173
I warżke ma cudowną-jakby jęzor wystawiał ;:306 ;:306 ;:306
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny Cooperek! Piękny jest ten zestaw kolorów!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Kamilo, Aniu dziękuję Wam ;:196 Nie wspomniałam jeszcze ale.. Copperek pachnie! ;:138 Zapach bardzo podobny do Magicala :lol:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Piękny maluszek, przeglądając Wasze wątki coraz bardziej przekonuje się do takich okazów.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

No też mi wyjaśnienie zapachu Ania ;:306 Nie mam Coppera ani Magicala.... To jak pachnie, ja się zapytuję?

Cooper Star cudowny. Po tych wszystkich białych, różowych, nawet żółtych prezentacjach, to miła odmiana ;:215
Za Twoje pędziki trzymam kciuki. U mnie też duuuużo, ale ta nadchodząca zima, a zgrozo, mocno mnie martwi.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Russski dziękuję za wizytę :wit Copper Star dłuuuugo za mną chodził, kupiłam przekwitnięty ale ze starym pędem i o dziwo przedłużył go o jednego kwiatka hehe.. Teraz nie wygląda zbyt okazale, ale gdy pączków jest więcej widok jest niesamowity pomimo, że kwiatki nie są duże :wink: Tak jak pisałam, to nie jest botanik, więc nie ma się czego bać :lol:

Janeczko hehe.. nie umiem określić tego zapachu :D Taki słodko-kwiatowy, nie przypomina mi nic konkretnego, chyba, że jakies perfumy :D Kiwatek jest jeden, więc można się domyślić, że nie jest to zapach, który niesie się po pokoju ;:306 ale po przysunieciu do nosa, nie trzeba się wcale mocno zaciągać, a roślina nawet nie stoi w słonku ;:173

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Teraz rozumiem. Szkoda, że nie kwitnie tak jak hybryda wieloma kwiatkami, ależ byłby widok
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janeczko kwitnie wieloma kwiatami bo to hybryda tylko oznaczona a nie NN ;:196 Może nie tworzy takich bujnych "kiści" ale obfitośc kwitnienia pewnie zalezy też od wieku rośliny ;) Mój dopiero się aklimatyzuje, kupiłam go stosunkowo niedawno, do tego puszcza listek i korzonki, więc to przedłużenie pędu i tak było zaskoczeniem :D

Głęboko licze na to, że kiedyś w dalekiej przyszłości zakwitnie mi TAK ;:173 to byłby widok :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kochana Phal. Copper Star istne cudeńko.Na tym ostatnim zdjeciu przy ścianie wygląda jakby robił akuku :)
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deissy hahah.. świetne skojarzenie ;:333

Kochani pozanudzam Was troszkę... Czy macie czasem tak, że zaglądacie do swoich storczyków każdego dnia, oglądacie je pod każdym kątem, nic nie znajdujecie a następnego dnia dostrzegacie pędzik? Ciągle nie wiem jak to się dzieje, czy moje oko czegoś nie widzi, czy te "łebki" pojawiają sie w przeciągu jednej nocy? :roll:

Wielkim zaskoczeniem było dzisiaj dla mnie to co dostrzegłam na jednym falku. Kwitł prawie pół roku przez co zwlekałam z przesadzeniem go. W ostateczności przesadziłam go w czasie kwitnienia i o dziwo kwiaty utrzymał, lecz korzonki mu pogniły w zbyt dużej doniczce ;:174 Pisałam już o tym, że nie mam szczęścia w przesadzaniu, zwłaszcza w większe doniczki.. Byłam zaskoczona gdy zobaczyłam, ze wypuszcza listek, bo byłam pewna, ze zainwestuje w korzenie. Ba! Nawet obciełam pu pęd tydzień temu z ostatnim kwiatkiem, bo wciąż nie chciał przekwitać, licząc, że teraz na pewno pójdzie w korzenie. A co dzisiaj dostrzegłam? ZAGADKĘ! Bo dumam teraz czy to pędzik czy basal keiki. Jeśli to pęd to będe w podwójnym szoku zważywszy, że dopiero co (tydzień temu) skończył kwitnąć na dobre.

Obrazek

Odkryłam też kolejne kwitnienie, choć nie z nowego pędu a z odbicia u hybrydy o wieelkich białych kwiatach :wink:

Obrazek

A także jedna z multiflor oprócz nowego pędu, postanowiła odbić na starym. Bardzo mnie to cieszy, bo kiedy do mnie przyszła, kwiaty opadły w sekundę, więc nie miałam okazji się nimi nacieszyć :roll:

Obrazek

Druga z multiflor natomiast chyba wypuszcza drugi nowy pęd. Mam nadzieję, że to widać, cieżko było zrobić zdjęcie :roll: Jeśli się nie zatrzyma to to będzie pierwszy raz w mojej "karierze" kiedy doczekam się dwóch młodych pędów :heja

Obrazek

Pamiętacie jak pokazywałam ostatnio reanimka bez korzonków, który siedzi w słoiku i zaczął wypuszczać odbicie, chociaz łudziłam sie, że to keiki? Pęd za Waszą radą obcięłam i wsadziłam do szklanki z odrobiną wody i nawozu. Odbicie ładnie się wydłuża a co więcej sam główny pęd zaczął się wydłużać i nawet widac mikropączusie :wink:

Obrazek

Pisałam także o storczyku, któremu listki zaczęły żółknąć od dołu. Jestem pewna, że to wina mojego niedbalstwa bo namoczyłam storczyka wieczorem i odłożyłam blisko chłodnej szyby. Nie wiedziałam tylko czy skończy się na tych 4 listkach czy zaczął gnić trzon i żółknięcie będzie postępować. Na zdjęciu widać, że kolejny listek żółknie, więc nastawiam sie na najgorsze. Kupiłam dzisiaj miedzian i zrobię mu oprysk, ale myślę, że już za późno. Co dziwne wypuszcza pęd - będzie to kosmicznie wyglądało, gdy straci wszystkie liście a zacznie kwitnąć ;:224 na pierwszym zdjęciu widać, że storczyk został mocno poparzony ;:174 i to październikowym słonkiem! heh..

Obrazek

Tutaj widać pęd i żółknący listek

Obrazek

A z drugiej strony kluje się coś jeszcze! ;:oj drugi pęd czy basalek? Licze na basalka ;:144

Obrazek

Kolejny pędzik, o którym pisałam, ale nie pokazywałam. Jest to herbaciana hybryda, bardzo mi się podobały jej kwiaty ;:138

Obrazek

Tu moje maluszki. Ładnie przyrastają, idą listki, korzonki, czyli wszystko tak jak powinno być :D w prawym dolnym rogu to mój były reanimek, który siedział w zamknietym szczelnie słoiku, jeśli pamiętacie. Kiedy wypuściłw słoiku kilka korzonków, uznałam, że pora go usamodzielnić w doniczce ;) Ciągle ładnie przyrasta, bo niektóre korzonki już widać przez ścianki i sięgają samego dna! ;:138 Natomiast Phal. Ambotrana w lewym górnym rogu i Phal. Cornu-cervi var. Red w prawym górym rogu, wypusciły u mnie po jednym długaśnym listku. Idą im teraz kolejne i ciekawa jestem czy tez będa tak duże, bo jeśli tak, to moje maluchy przestaną wyglądać jak maluchy i chyba zacznę się zastanawiac, kiedy będa gotowe do kwitnięcia :D

Obrazek

Phal. Magical ma dwie wypustki nowych pędów, ale odkąd go mam, stoą w miejscu, więc muszę chyba poczekać, aż pójdzie w listki i zrobi miejsce dla kolejnych, które zechą rosnąć ;:204 Póki co przedłuża niemal każde rozgałęzienie. Ilość pączków nie jest powalająca ale zawsze to coś ;:224 tym bardziej, że jedno odbicie mu prawie złamałam, zahaczając firanką, mimo to pączki ładnie rosną, więc chyba mi to wybaczył

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I storczyk, który mnie mega zaskoczył. Nie kwitł ponad 1,5 roku. To znaczy przedłużał jeden pęd, ale pączki mutowały, bo kiedy były malutkie i zielone to zaczynały się otwierać a później opadały. Udało mu się rozwinąć tylko jeden kwiatuszek. Nie wiem czego to był efekt, za małej ilości światła, czy naszprycowania rośliny chemią w sklepie. Nie byłam w stanie zrobić lepszego zdjęcia, ale wszystko wskazuje na to, że pędą dwa pędziki, z czego ten mniejszy to w sumie dopiero pęknięcie ;:306 Kolor miał żółty ale taki jaśniutki, powiedziałabym.. hmm.. limonkowy?

Obrazek Obrazek

Reasumując - 11 nowych pędów + 2 odbicia/przedłużenia ;:173 O ile któryś z pędów, nie okaże się basalkiem heh..

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
flicka_
100p
100p
Od: 15 lip 2013, o 15:05

Post »

Albo korzonkiem;p
Awatar użytkownika