Taki - sobie ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.3

Post »

Róże, ach te róże...Można podziwiać i podziwiać.
Ja szczawika chowam na zimę do domu, do najzimniejszego pomieszczenia, ale i tak jest tam 15 - 18 stopni, i stoi tak, starci liście, ale wiosną pięknie odbija. W tym roku rozmnożyłam, bo już z doniczki wychodził. Lubię szczawika.
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Miłko wspaniałe róże , ale masz wspaniałości na rabatach :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzena! Róże teraz królują w ogrodach. Naprawdę jest ślicznie. Łapię sie na tym, że idę ulicą z otwartą gębą i oglądam róże w cudzych ogrodach ;:306

Małgosiu! Może to nawet lepszy sposób na przechowywanie, pewniejszy! Ale ja bym zapomniała wymienić ziemi i byłyby mizerne. :roll:

Celinko! Tak! ;:196 Są fajne! Są to świadomie wybrane i zamówione odmiany. Mają swój urok!

Jolu! ;:196 To Deinanthe! Dostałam od Majki w zeszłym roku i cudownie rośnie. Bardzo mi pasuje ta malownicza roślina inna niż wszystkie!

Aniu! Oprócz Louise Odier można użyć do konfitur wiele róż. Pisałam już o tym wcześniej, i w wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p4696681

A ciastka z konfiturą różaną (zeszłoroczna, nie wiem, jak się uchowała) wyglądają tak:

Obrazek

Marzka! Masz świętą rację! ;:333 Chińska dziewczyna oprócz tego, ze ładna, to ma fajny cytrynowy zapach... ;:173
Dla Ciebie w rozkwicie:

Obrazek

Obrazek

Krysiu! na pewno zidentyfikujemy dalie po kwiatach. Moje te najmniejsze mają już pączki :heja Mi też czasu brakuje, ale staram się zaglądać. Forum trochę mnie motywuje i daje siły do działania ;:224

I tak dla dopełnienie tematu różanego:

Bonica
Obrazek

Pastella
Obrazek

First Lady
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Przecudowne róże, najbardziej mi się takie... napakowane podobają. Właściwie to jak się o nie dba? Przekwitnięte kwiatki do ścięcia? Jestem różano zielona :oops:
No ładna ta Koszuty ale duże to to. Zdecydowanie aż tak mi się nie podobają żebym ryła kolejną rabatę ;:224
NIe mam nic słodkiego w domu, cierpie z tego powodu a Ty mi Szwagier z ciastkami wyjeżdzasz :cry:
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka ;:196 Bonica się zgadza, Sir Lancelot pokazany w rozkwicie faktycznie nie szczególny.Wszystko zależy od ujęcia na fotce oraz czasem inaczej w pąku a inaczej w rozkwicie. Jedno wiem ,że takie róże jak np. Casanowa mają swój urok i zarówno barwa jak i forma kwiatu bardzo mi się podoba.W tym roku mam trochę młodych nasadzeń i dopiero się ukorzeniają tak że na kwitnienie muszę jeszcze poczekać. Kupuję róże na giełdzie kwiatowej od tego samego ogrodnika,ale takich róż jakie miałam przed wymarznięciem to już chyba nie będę mieć, pozostały tylko zdjęcia :cry: .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula! Ciastka zjedzone błyskawicznie. Też już nie mam w domu słodkiego :evil: Nie jestem ekspertem od róż. Kupiłam kilka książek i czytam do poduszki. Kwiaty się ścina. Zawsze to robię, bo nie mam odmian z ozdobnymi owocami. To nie kupuj Koszut, jak Ci są za duże ;:224 Co Ty namarudzisz! ;:306 Pozostaje Heidi Klum, sięga tylko do kolan ;:306

Grażka! Faktycznie, młode róże potrafią skąpo kwitnąć, ale jak sadzonka jest dobrej jakości - powinnaś jeszcze w tym roku cieszyć się kwiatami. Potem daj u siebie zdjęcia. Jestem ciekawa Twoich nowych nabytków. ;:173

Powoli zbliżam się do uporządkowania perzowiska pod aroniami. Już się nawet zbliżyłam, bo musiałam posadzić 2 róże: Winchester Cathedral i miniaturkę nn. Nie mam pojęcia jak opiekować się miniaturką, ale wiedziałam, że muszę dać ją do gruntu, bo zaraz mi zmarnieje.
Dużo pielenia, przycinania. Warzywnik zarasta - codziennie wyrywam chwasty skrzynkami i tak nie widać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Po takiej rekomendacji nic tylko zamawiać China Girl :wink: , co prawda żółtków miałam nie mieć, ale mam morelowo żółto różową rabatę z różami więc będzie jej tam dobrze. Kurcze, dalie w pączkach... no tak jak ja swoje sadziłam niedawno to w listopadzie kwiaty zobaczę pewnie ;:223
a ciasteczka mniam mniam, chętnie bym choć okruszki powyjadała
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Kaktus na kamieniach ;:333
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu! W zeszłym roku zakwitł, ale kupiłam go z pąkami kwiatowymi. Ale za to w tym roku urośnie, bo ledwie go widać :-)
Marzka! Faktycznie były pyszne ;:173 Dalie szybko zakwitną, ani się obejrzysz! Już wiem, że ze swoimi przesadziłam. Nie dokupię ani jednej w przyszłym roku. Nawet, jak będą straty - wystarczy! Uwielbiam je, ale ogarniam do 50 sztuk, więcej nie da rady.

Właśnie chcę zamówić kolejne róże. Wszystkie w celach spożywczych. Nie mogę się zdecydować do końca, ale na pewno będzie to Rose de Resht. I waham się, czy nie zamówić także: Ispahan, Mme Isaac Pereire, Kawkasskaja. Czytam jeszcze o szczegółach na ich temat i czy będą pasować do miejsc, które im przeznaczyłam.
Konfitury wyszły mi takie... twarde i nieziemsko pyszne. Chyba do ostaniej partii wrzuciłam za dużo żelfixu. ;:306
Zauważyłam, że zostały mi jeszcze sadzonki ostrej papryki... Nie wiem, co z nimi zrobić... ;:131 Nie mam już miejsca.

W planie na weekend mam... czyszczenie host ze spadzi i lekki oprysk na mszyce na śliwach. Trochę mnie to zaczyna irytować, ale do tej pory nie zrobiłam z tym porządku, bo maszycami żywią się ptaki, a spadzią pszczoły.

Fotki na dziś:
Kolejny fiołek zakwitł., bodajże "Boginia krasnoty"
Obrazek

Poesie
Obrazek

New Zealand
Obrazek

Zaczęła Belle Epoque
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Miłka, teks : zamawiam róże w celach spożywczych ;:306 , no udał Ci się bardzo :;230 . Wiem, że na konfitury, ale nie zmienia to faktu... Wszyscy zamawiamy róże dla ich wdzięku, urody, zapachu, a Ty ... do zjedzenia.
Widzisz a u mnie płatki LO się marnują na przejściu. Ale z 3ch krzaczków to ja przetworów nie narobię przecież...tym bardziej z ciekawością poczytam o odmianach wymienionych przez Ciebie

Na dalie to już miałam nerwy i łzy w oczach jak w połowie maja siedziały w skrzyniach, a sadząc je na początku czerwca miałam wyrzuty sumienia. Jednak teraz rosną. Jesienią jednak muszę trochę oddać. Odmiany jednak nie powtarzają mi się i mam po 1 szt. Ciekawe czy ta żółta rozczochrana, którą chciałaś przezimowała, bo pomieszane były na zimę i nie wiem :(
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Zdrowy ładny fiołeczek :) róże cudnie ujęte :) a konfitury to bym Twojej spróbowała nawet tej twardszej :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Miłko, nie wiedziałem, że Ty taka różana jesteś ;:oj Piękne one ale ja czekam na Twoje dalie ;:65
I lepiej nie zarzekaj się, że więcej nie przybędzie, bo nie chce mi się wierzyć :;230
Piękne zdjęcie z naparstnicą! I drugie zdjęcie bodziszka. Czy to nie jest kantabryjski 'St.Ola'? Trochę podobny ale nie zaróżowiony :idea:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne róże u Ciebie :) I fiołeczek :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Nadal rozpływam się w zachwytach nad różami ;:215 ;:215 ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jeżeli będę kupować jeszcze jakieś różyczki, to wśród nich z pewnością znajdzie się Poesi. Nazwa odpowiada całkowicie rzeczywistości. Delikatna, nieśmiała, romantyczna ;:108
Dobrej pogody Miłeczko życzę! U mnie wstało słonko i zapowiadają 20 stopni. Jak dla mnie temperatura idealna i różyczki dłużej kwitną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”