Siedlisko z sosnami cz.5
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami cz.5
Osz, ty...zapomniałam o Ismenie...dobrze że Ania przypomniała....
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje świerki serbskie sadzone 12 lat temu mają ok. 3 metrów szerokości każdy. Zatem 2 metry to za mało, chyba że posadzisz gęściej, a potem za jakiś czas wytniesz co drugi.
Marzenko, myślałam, że wraz z niższymi temperaturami odpuścisz nieco z pracami w ogrodzie, ale Ty jesteś niezmordowana. Podziwiam niezmiennie. Ania dobrze radzi w sprawie serbów 
Pozdrowienia!
A

Pozdrowienia!
A
-
A ja mam serby Omorica i są wąziutkie. Mają trzeci rok i nie więcej niż metr z haczykiem szerokości na dwa wysokości.
Zależy jaka odmiana...
Zależy jaka odmiana...
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Dziewczyny wbijacie mi klina...z serbami. Miałam plan, a teraz co?
Aniu, o wycinaniu nie może być mowy
, jakże bym mogła wyciąć roślinkę, którą mama posadziłam. Sama dosłownie, bo M miał byc, ale mu pobyt przedłużyli i nie pomoże przy sadzeniu. Niby w opisie jest to, że to świerk Omorica, ten wąski w pokroju, ale co z tego wyrosnie, to ledwo 40cm roślinki.
Agnieszko, to już taki rzut na taśmę z świerkami, ciągle cebulowe stoją w kartonie i czekają na posadzenie, nie wspomnę o 23 różach, które do mnie przyjdą. Rzeczywiście ten sezon miałam i ciągle mam dość pracowity. Jeszcze z 2-3 takie i będę zadowolona
Za dopingowanie nieustannie dziękuję i jestem wdzięczna. Wiosną będę się przypominać z patyczkami hortensji i siewkami berberysów
Jolu, no właśnie, w Tobie ostoja. Kupiłam odmianę Omorica, czyli powinny byc wąskie. Jednak Twoje mają 3ci rok, a Ania pisze o 12-letnich. Pewnie i Twoje zmężnieją i zgrubieją za 9lat.
Czyli dalej nie wiem jakie odstępy zostawić
Zapytam w szkółce z marną nadzieją na odpowiedź, ale zapytam
Aniu, o wycinaniu nie może być mowy

Agnieszko, to już taki rzut na taśmę z świerkami, ciągle cebulowe stoją w kartonie i czekają na posadzenie, nie wspomnę o 23 różach, które do mnie przyjdą. Rzeczywiście ten sezon miałam i ciągle mam dość pracowity. Jeszcze z 2-3 takie i będę zadowolona

Za dopingowanie nieustannie dziękuję i jestem wdzięczna. Wiosną będę się przypominać z patyczkami hortensji i siewkami berberysów

Jolu, no właśnie, w Tobie ostoja. Kupiłam odmianę Omorica, czyli powinny byc wąskie. Jednak Twoje mają 3ci rok, a Ania pisze o 12-letnich. Pewnie i Twoje zmężnieją i zgrubieją za 9lat.
Czyli dalej nie wiem jakie odstępy zostawić

Zapytam w szkółce z marną nadzieją na odpowiedź, ale zapytam
Co do wycinanie to nie ma tak hop siup - po 10 latach trzeba mieć pozwolenie.
Marzka podaj mi na Pw namiary na tą szkółkę gdzie kupowałaś te serby i inne siewki sosen.
Myślę podobnie do Ciebie że po 12 latach to one już takie wąskie nie będą
Marzka podaj mi na Pw namiary na tą szkółkę gdzie kupowałaś te serby i inne siewki sosen.
Myślę podobnie do Ciebie że po 12 latach to one już takie wąskie nie będą

Pozdrawiam. Ewa
- Sosenki4
Ewa, PW poszło
. Posadzę co 3 m i niech się dzieje co chce. Najwyżej będę przyrosty uszczypywać, żeby gęstrze były. Zawsze przed nie, jak zaczną mi łysieć z wiekiem mogę bordowe berberysy posadzić
, które kocham.

-
Za kilkanaście lat będziesz miała zwarty żywopłot. Ja na razie chcę miedzy nimi posadzić miskanty, zanim Omoriki się do siebie zbliżą igiełkami...tak lekko wysunięte do przodu, w szachownicę. Jak zaczną przeszkadzać to je wykopię i już...
- Sosenki4
Jolu, taki mam plan. Świerki Omorica będę sadzić na krótkim (czerwonym boku) i 2/3 długości boku z pomarańczową plamką. 1/3 tego boku juz jest obsadzona tujami Brabantami. Od ulicy może być tujami, od pól tujami odgradzać się to niebardzo i ldatego padł wybór na świerki. Chciałabym móc zobaczyć siedlisko za naście lat, ale już teraz. Sam tył juz porastają świerki zwykłe i serbskie na szachownicę do nich dosadzę. Powstanie 2-rzędowy świerkowy prawie żywopłot. Z boku porastają z rzadka sosny, ale do nich sosen dosadzę, a wzdłuż siatki Omorica-mi wyznaczę linię.
Przeciwległy bok jest obsadzony krzewami liściastymi i posadzę miejscami berberysy. To tak dla sarenek, żeby kolce je lekko zatrzymywały.
Liczyłam na szybsze wyjście do domu, ale chyba do 16tej będę kwitnąć w biurze.
Przeciwległy bok jest obsadzony krzewami liściastymi i posadzę miejscami berberysy. To tak dla sarenek, żeby kolce je lekko zatrzymywały.
Liczyłam na szybsze wyjście do domu, ale chyba do 16tej będę kwitnąć w biurze.
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzenko, pomysł ze świerkami super
Zdjęcie z satelity...kosmiczne

Zdjęcie z satelity...kosmiczne

Marzenko, poczytaj
http://www.ogrodowisko.pl/watek/1259-sw ... ea-omorika

Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Ogród 100 róż cz. IV
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Oj, Marzenko z tymi serbami to jest nie do końca tak , że "zgrubną" mówiłam Ci i Ty widziałaś u mnie w realu moje 2 rosną tak "pendulowato " wysoko i są szczupłe a 3 jest wysoki i szeroki a mają ok 15 lat 

pozdrawiam Ela
-
- 500p
- Od: 13 cze 2012, o 18:52
Usiłuję namierzyć moją działeczkę i zobaczyć co podmarzło i czy wysyp maślaków jest

pozdrawiam Ela
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak Eluś koniecznie zobacz czy grzybki są bo ma się ocieplić 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- jola1010
- Od: 4 cze 2007, o 18:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jestem ...witam
lecę na spacerek...mam spore zaległości...
Pozdrawiam Jola

Pozdrawiam Jola