wielkakulka- Aniu nie uprawiałam
komosy ryżowej bo trudno tak wszystko mieć u siebie. Pewne rośliny sieję czasami choć raz aby zobaczyć je w realu.
Kupuję ziarno bo lubię je z racji smaku a także właściwości leczniczych . Tobie też by się przydało do diety bezglutenowej
To produkt wysokobiałkowy, niskokaloryczny i co ważne ... nie zawiera glutenu.
Dla mnie z kolei ważne jest działanie między innymi
przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i
immunostymulujące. tanie nie jest a przydałoby się częściej kupować.
Posiej a my będziemy obserwować Twoje relacje na bieżąco. To "matka zbóż" uprawiana już 5000 lat temu, znosi okresowe przymrozk ( -5st.C) a to ważne w naszym klimacie
Nasiona kiełkują szybko ale dla wyrównania wschodów warto je schłodzić ( jarowizacja) i nie lubi nadmiaru wody.
maniusika - Janeczko tawułkom u mnie jest jak w raju bo one lubią żyzne i dość wilgotne stanowiska. Niektóre ostróżki u mnie wyrastają na wysokość 200 cm i ciężko mi dojrzeć szczegóły kwiatów

...
Czy robiłaś już żelki?
adamiec pisze:Krysiu czy mogę zamówić tawlinę SEM i paulownię.
Irenko zapisałam i postaram się - Tawlina jarzębolistna SEM to chyba jakaś mi została w nadwyżkach ub. rocznych ale pewna nie jestem. Paulownię będę sadzonkować i sadzonki powinny być bo chce w tym sezonie wyprowadzić jej goły pień i niech rozrasta się górą.
TerDob - Teresko dziękuję ,że wpadasz do mnie , mnie trudniej się wyrobić w czasie ale zaglądam do Was i obserwuję poczynania po cichutku
perdii - Gosiu czy juz mama odpowiedź w sprawie tawliny co za odmiana ? Spotkanie marzy mi się od ub roku a nie udało się przez mój pech - choć do pechowców raczej nie należę. Szczerze mówiąc to nawet nie powinnam narzekać bo w tym całym zajściu miałam ogromne szczęście, a mogłoby się skończyć dla mnie dość tragicznie ...
Trzymam kciuki za powodzenie w uprawie paulowni. Moja ma 3 lata ale mogłaby być dużo wyższa gdybym przycinała jej boczne pędy wtedy całą energia idzie w górę.
Szkoda mi było ...
Rozeta - Moniko wyjątkowo trafnie ujełaś to c też lubię w krzewach ..
..Lubię takie kształtne nieduże i kwitnące krzaczorki
Zerknij na wiosnę do moich nadwyżek , wiosna pokaże co tam zostanie po zimie .
Margo2 - Gosiu tawułki warte są aby rosły w ogrodach, nawet po kwitnieniu ich liście maja swój urok ale wilgoć pod nogami muszą mieć. Linia kroplująca
to dobry pomysł i będzie Ci o wiele lżej. Ja czasami myślę o linii osuszającej ale ostatnie sezony z mniejszą ilością opadów w naszych stronach więc nie jest źle.
Mirabela - Mireczko w naszym klimacie bardzo wątpliwe jest to, że zobaczysz kwitnącą paulownię. A może jednak ... jest nadzieja bo coraz łagodniejsze zimy mamy.Pąki kwiatowe u paulowni zawiązują się latem poprzedniego roku.Kwitnie wiosną w maju, przed rozwojem liści kwiatami w jasnofioletowym kolorze.
Jej kwiaty zebrane są w sterczące do góry wiechy i mogą osiągnąć nawet 25 cm długości, a do tego są pachnące .Dla mojej paulowni zaczął się czwarty sezon.
Rozeta - Moniko nigdy nie miałom problemów podobnych do twoich z tawułkami więc nie umiem doradzić w tej kwestii.
Myślałam, że one wszędzie bezproblemowe jak u mnie.
danutab - Danusiu cieszy mnie,że ten piękny krzew będzie rósł u Ciebie. Co do zbioru nasion z Niepokalanka w celach leczniczych ... dziwne ale u mnie mało ich zawiązuje a może opadają a ja nie widzę. Część z nich nie zdąży dojrzeć bo to krzewy późnego lata, w połowie sierpnia jest w pełni kwitnienia

Spotyka się nazwy Niepokalanek mnisi, pieprzowy, pospolity ale chyba dotyczą wszystkie jednego krzewu, a może się mylę ...?
katja - Kasiu jesteś wielka !!!
Dziękuję , dzięki Tobie moja chryzantema ma imię - masz dobre oko
Chryzantema Duchess of Edinburgh

Ja też od Marcina mam kilka odmian - będziesz zadowolona , to solidny forumowicz . ja kupowałam od niego rózne byliny ze 3 sezony po kolei.
korzo_m - Dorotko po przeczytaniu od razu pobiegłam do Ciebie - mam nadzieję ,że pomogłam choć troszkę. faktycznie Twoje fuksje wyjątkowo szybko ruszyły z wegetacją.
Moje kwiaty fuksji z ubiegłego sezonu - kocham te rośliny ale też męcze je trochę bo zmuszam ogrodówki do zimowania w gruncie. Ciężko u mnie mają ale kwitną i nie narzekają.
Troszkę wspomnień bo w realiach to jeszcze potrwa zanim zakwitną choć u mnie jedna kwitnie
ale to żelazna niemiecka odmiana i chłodów się nie boi...
Poniżej kwiaty odmian The Phoeniks, Swing Time , Pegasus, Apache
Przestały mnie " kręcić " odmiany pełne, z ogromnymi kwiatami i wracam do kilku sprawdzonych odmian. Wszystko się zmienia, upodobania też ...
Kolejne odmiany przy następnym wejściu - zapraszam