Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Danusiu! Zaglądam tu często, ale teraz nie wytrzymałam - muszę z wrażenia napisać choćby kilka słów. Ja nie wiem, jak Ty to robisz, że połowa października za nami, a Ty ciagle nam lato pokazujesz! Aż Portos zachwycony, jego miny jakie uwieczniasz, są rewelacyjne. Niemniej ten zestaw tutaj to po prostu bajka i szalenie sympatyczny widok na tę niezupełnie sympatyczną pogodę. Brawo ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiele bym dała by znać myśli/odczucia mojego Portosa, bo on wielokrotnie pokazuje swoją zazdrość o rzeczy, na których bardzo mi zależy - jak coś chce osiągnąć to natychmiast mści się na nich - zrzucając, gryząc lub przewracając i wtedy spogląda na mnie z satysfakcją czy mnie to wreszcie ruszy. Jednak nigdy nie uczynił tego na kwiatkach - z pokorą spogląda jak kaktusy zaanektowały jego teren za oknami i nigdy nie zrobił im najmniejszej krzywdy, wręcz przeciwnie pomaga przy przesadzaniu (na zasadzie pańskiego oka) i siada ze mną na parapetach przygląda się cierniakom z zainteresowaniem.

Dziś od rana słoneczko - może pączki podrosną troszkę. :D Prognozy długoterminowe są tak zmienne, że już nie warto nawet na nie spoglądać - codziennie pokazują skrajnie co innego. Wczoraj najcieplejszy na przyszły tydzień w W-wie miał być 24.X, a na 1.XI zapowiadano grubo poniżej zera. A dziś to najzimniejszy ma być właśnie 24.X (do O w nocy), a potem wzrost temp. i słonecznie i cieplutko na 1.XI (18 stopni w dzień i 10 w nocy). Wolałabym żeby ta ostatnia prognoza się utrzymała, chciałabym jak najdłużej mieć je za oknami. Na razie nie zaprzątam sobie głowy przymrozkami zapowiadanymi na przyszły tydzień, bo na moim parapecie jest ok. 5 do 8 stopni więcej niż zapowiedzi. Teraz mam 16 stopni w cieniu, a 25 stopni w słońcu, choć pomiary aktualnej temp. w W-wie to zaledwie 8 stopni.
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja nie mam tak dobrze ponieważ prognozy raczej się sprawdzają :( U mnie przewidują już od środy przymrozki i prawie zero słońca...Tak czy tak jutro wnoszę kaktusy do domu na tygodniowe dosuszenie przed zimowym snem ...
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, przesilenie zimna dla Krakowa zapowiadają na przyszły weekend, ale potem to u was ma być lepiej niż w W-wie ciepełko i słoneczko - http://www.meteoprog.pl/pl/review/Krakow/#detail - gdyby taka prognoza się sprawdziła ;:3 ;:3 ;:3 , to żyć nie umierać :heja
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdyby nie mój wyjazd do sanatorium ....A tak...Nie mam wyjścia :(
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma prośbę do Was o radę. Na ten weekend zapowiadają nocne przymrozki, a ja właśnie na te 3 dni wyjeżdżam. Postanowiłam jednak nie zabierać swoich kaktusów z parapetów zaokiennych, ale kilka z nich jednak wstawię do domu na ten czas. Przejrzałam listę, które powinny na ten czas powędrować do domu i wyszło mi tak:
- wszystkie sukulenty (mam ich niewiele) - crassule, euphorbie, aloes,
- Cereus peruvianus
- Parodia penicilata i maxima
- Stenocereus pruinsous

Zastanawiam się jeszcze nad mammillariami (np. Mammillaria matudae jest na liście cieplejszych do zimowania) i kolumnowcami (np. Pachycereus pringley)

Stoją na III piętrze, osłonięte z przodu, z góry i z boku (zasłoniłam im otwory boczne do połowy wysokości, tylko od góry trochę otwartych otworów), moim zdaniem mróz tam nie powinien w nocy dotrzeć.
Jak myślicie, czy dobrze wybrałam?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

A! Się przestraszyłam, że chcesz byśmy się zaopiekowali Twoimi roślinkami na czas nieobecności... Jakby co, ja baaaardzo chętnie :;230 :;230

A na serio: Danusiu - jak najbardziej sukulenty już do domu. Ja wymęczyłam swoje aż do teraz i dziś, gdy w nocy było już tylko 5 stopni cieszę się, że zabrałam je w weekend. Crassule są co prawda bardziej wytrzymałe, Iwona (Raflezja) trzyma je jeszcze dłużej na zewnątrz, ale u nas jest duża wilgotność powietrza i bardzo dobrze, że je zabrałam, to był już ostatni dzwonek. Jeśli chodzi o sukulenty, to na Twoim miejscu bym nie ryzykowała, zwłaszcza pod nieobecność. Bardzo dobry wybór. Co do reszty - niestety nie poradzę, bo ja wszystko już z balkonów pozabierałam, ostatnie kaktusy dzisiaj :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja poniżej zera swoich kaktusów nie ruszę - ale to same górale, wytrzymałe. Ponoć po tych kilku dniach chłodniejszych ma być znów cieplej.
Całość zwyczajowo chowam na stanowisko zimowe (ogrzewana szklarenka balkonowa) na przełomie października i listopada.

Wydaje się, że te które piszesz że chowasz to robisz dobrze, mammillarie też bym już zabezpieczył.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

O cereusa nie trzeba się martwić..... wytestowany u mnie i naprawdę krzywda mu się nie stanie. On znosi nocne temperatury ścinające kałuże i będąc na 1 piętrze nic mu nie jest.

Martwił bym się jedynie o kłujaki typu astro one nie lubią niskich temperatur.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Ja powoli zaczynam chować rośliny. Choć mediolobiwki by jeszcze wytrzymały trochę, to martwię się, że nie będę miał czasu jak znienacka zima zaskoczy. A tak na parę razy i będzie po kłopocie ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo wam dziękuję za uwagi. Ja chcę przetrzymać je jak najdłużej za oknami, bo chcę jak najkrócej trzymać je w domu. Właśnie te prognozy ocieplenia po weekendzie mnie napawają taką nadzieją, choć z dnia na dzień zmieniają je na mniej optymistyczne. :( .
Na razie za oknami mam sporo wyższe temperatury niż te, które opisują prognozy - teraz mam np. 14 stopni, a stacja meteo mówi o aktualnej temp. 10 stopni - za osłonami, przy oknie jest im cieplej. Na ten czas ochłodzenia zapowiadają słoneczną pogodę, więc w dzień sporo się ta przestrzeń nagrzeje i mam nadzieję, że to też może pomóc.
Jutro wniosę sukulenty i parodie. A resztę zostawię - ryzyk-fizyk ;)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Amsterdamie nie udało mi się zobaczyć ogrodu z kaktusami, bo przegapiłam, że czynny jest tylko w dni powszednie. W ogrodzie botanicznym dział kaktusów był jednak słabiutki. Zastanawiałam się nawet, czy by im jednak nie podesłać paru swoich dorodnych egzemplarzy w prezencie. ;:306
Ale paru zrobiłam fotki:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
W Amsterdamie było cieplutko +16 stopni i nawet słonecznie było, o co u nich raczej trudno. A u moich kaktusów za oknem jednak mrozek zawitał. Termometr pokazał mi po powrocie minimum -1,8 stopni, a maximum +42, pewnie było bardzo słonecznie w dzień.
Na kaktusach na razie nie widać złych objawów, ale to pewnie okaże się dopiero, gdy je do mieszkania wniosę. No cóż mam eksperyment na żywym organizmie - które mam w przyszłości hodować, a które sobie odpuścić. ;:131
Na razie nie wnoszę ich do domu, w prognozzie długoterminowej nie widzę spadków temperatur poniżej +3 stopni aż do 12 listopada.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Moje rośliny już wszystkie na zimowisku. Wczoraj je znieśliśmy - poprzedniej nocy bowiem było tutaj -5 stopni. Co prawda to 4te piętro ale mimo wszystko obawiam się czy nie przetrzymałem ich za długo. Wszystko się okaże już niebawem.

Amsterdam... Tylko pozazdrościć. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne zdjęcia z Amsterdamu ... ;:173
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A moje nadal kwitną ;:3
To dzisiejsze kwitnienia. Fotki trochę kiepskie i nie mogłam już czekać na dalsze rozchylanie płatków bo musiałam wyjść do pracy, ale ten G. michanovichi dopiero dziś postanowił rozchylać swoje płatki, a G. damsii jak zwykle otwiera nowe i ma ich zapas pewnie do grudnia ;:306

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”