Moja działka i róże-danutab cz5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka i róże-danutab cz5

Post »

Danusiu masz też chyba Austina ???Jak go tniesz ,bo Twoje róże to zgrabne krzaczki ,a mój wystartował na 3m wzwyż .Hibiskusa też masz niziutkiego i ukwieconego
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Danusiu ten jeden kwiat Alohy 1949 jest niesamowity ;:215
pięknie będzie wyglądał jak zakwitnie całym krzewem
dzięki-że znalazłaś zdjęcie byłam bardzo ciekawa jaka jest między nimi różnica
Mój krzak Kordesa, może jakoś się wygrzebie ,bo sporo urósł
;:196
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu pięknie prezentuje się róża w objęciach budlei. ;:215
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Haniu trochę przesadziłaś ;:196 ale pięknie dziękuję za odwiedziny i cieszy mnie że podoba Ci się mój ogródek i rosnące w nim rośliny.

Jadziu mam Charlesa Austina, tnę go kaskadowo, on bardzo lubi wypuszczać wysokie pędy, ale ja lubię jak kwitnie od dołu i dlatego takie cięcie. Niestety w tym roku bardzo mi chorował. Jest bez jednego listka jako jedyna róża Austina u mnie. Mam go 3 lata i każdego roku był ładny. Hibiskusy natomiast przycinam mocno wiosną. Ten ze zdjęcia /niebieski/ rośnie bardzo wolno, mam go z 5 lat i jeszcze go nie przycinałam.

Maju Aloha Kordesa to zdrowa róża, więc na pewno będziesz jeszcze z niej zadowolona.

Aniu wśród tych budlei rosną dwie róże pnące, czerwona Sympathie i żółta Royal Gold i tylko widać je przy pierwszym kwitnieniu, jak powtarzają kwitnienie już ich zarastają budleje.

Budleje u mnie tworzą wysoki częściowy żywopłot na zdjęciach trochę to widać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Austin zdrowy chociaż powoli dostaje plamistość .Właśnie chciałam ,żeby był niższy i nie miał takich 3 m pędów. Wygląda śmiesznie .Wiosną chyba też go zetnę kaskadowo .Ciekawe jak to opanuję .Cudna ta granatowa budleja ja mam od Irenko taką różową
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Danusiu ale pokazałaś las budlei ,jedna chyba jakaś ciemna :?:
mnie ciekawi ta żółta -napisz coś o niej ,jak Ci się sprawuje
a budleja skrentolistna byłaby u Ciebie dopełnieniem ;:196
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Danusiu żywopłot z krzewów budlei .... matko jedyna toż to niespotykany widok ;:oj
Masz kilka odmian jak widzę i świetnie u Ciebie rosną, a do tego umiesz je uprawiać.
U mnie niestety kilka prób i każą zima załatwiła. Dziwne bo śródziemnomorskie krzewy dobrze się mają ( barbula, niepokalanek) a budleja nie budzi się po zimie i nic na to nie poradzę.
Pozdrawiam w towarzystwie nocnego październikowego przymrozku .
No cóż ... ma sie ku zimie...
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Danusiu a już myślałam, że te budleje jeszcze Ci kwitną ;:oj ...ale zdążyłam popatrzeć na datę.
Zgromadziłaś piękną kolekcję w różnych kolorach.
Ponoć w Twoich stronach już śnieg spadł...czy zdążyłaś z pracami ogródkowymi.
;:167
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mało przebywam na forum, po pierwsze że nie ma za bardzo co pokazywać o tej porze a na wspomnienia jeszcze za wcześnie, a po drugie mam ostatnio mało czasu staram się posprzątać swoją działkę, a gdy wracam jestem padnięta.

Jadziu większość róż Austina lubi wybijać wysokie pędy i nie ma na to rady trzeba je niestety ciąć różnymi sposobami by kwitły chociaż w pierwszym kwitnieniu i dołem i górą.

Maju mam sporo budlei, ale skrętolistną nie kupuję nie wszystkie muszę posiadać. Co do żółtej to jest to potężny krzew o małych delikatnych pomponowych kwiatach. Nie jest to zbyt okazale. Gdyby mi przemarzła nie płakałabym za nią.

Krysiu masz rację, ja też nie spotkałam się z żywopłotem z tych krzewów. Pozwoliłam sobie na to tylko ze względu że za nimi są już nieużytki i nikomu nie przeszkadza ich wysokość i wielkość. U nas też przemarzają ale jakoś sobie radzimy.

Elżbietko mam kilka kolorów budlei bo bardzo lubię te krzewy szczególnie gdy obsiadają je latem motyle, to niesamowity widok. Wyobraź sobie że budleje dalej kwitną co prawda kwiatów jest już bardzo mało ale widziałam dzisiaj nawet na nich kilka motyli. Tak jak z tego wynika u mnie jeszcze nie spadł śnieg i oby jeszcze go nie było bo trochę prac mi zostało.

Zdjęcia zrobione 10 października dzisiaj właśnie ich ścięłam.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Krysiu mój zbiór Cyklantera pedata

Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://images69.fotosik.pl/315/41ca5e9622945d33.jpg Danusiu kim ona jest ,bo na pierwszy rzut oka podobna do moich Muzykantów z płaskimi kwiatami .Czy te kwitnienia masz nadal czy róże już poszły spać ,liście widać ,ze są zdrowe
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Danuśka Budleje to kwiaty motyli ale ja "dorosłam" do nich a wcześniej trzy wywaliłam - kupiłam jedna ponownie ale coś siedzi jak zaklinowana.
Widzę pogoda dopisuje u nas wczoraj i dziś przepięknie, powoli tez kończymy porządki, jutro jeszcze trzeba przesadzić Elfe i Thas Jazz, mam obawy czy damy radę ale sama wiesz jak to z siłą roboczą :heja

zbiory ooooooooo ;:196
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Danutko, a czy okrywasz ten swój budlejowy żywopłot na zimę?? ja w tym roku posadziłam dwie sztuki motylego krzewu i ostatnio mnie oświecono, że ten krzew totalnie przemarza zimą..no chyba, że wyściółkuję go igliwiem..sama już nie wiem ;:218 . Jak to jest u ciebie?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Bardzo dobry pomysł z tym kaskadowym cieciem ;:108 Muszę wiosną spróbować takiego cięcia na niektórych niesfornych różach. Tylko czy będę potrafiła? Oto jest pytanie. Może troszkę mi podpowiesz jak to zrobić ;:131?
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu zgadłaś, to rzeczywiście Bremer Stadtmusikanten, jego kwiaty są właśnie takie płaskie. Zdjęcia robiłam 10 października, ale już teraz prawie wszystkie paczki pościnałam. Zostawiłam tylko kilka które już są prawie rozwinięte. Teraz trzeba pomyśleć o kopczykowaniu, nie lubię tego robić.

Obrazek Obrazek

Aniu budleje lubią przemarzać, ale jakoś sobie razem radzimy.Oby jeszcze było ładnie jak najdłużej jest jeszcze co robić na działce. Ja mam jeszcze kilka róż do wsadzenia ale będą zimowały w donicach, natomiast w przyszłym roku wsadzę je do gruntu, już sobie z sadzeniem w tym roku daję spokój.

]Bienvenue
Obrazek Obrazek

Sabino ja robię mały kopczyk około 20cm i owijam dołem agrowłókniną na wysokości 50cm. bo wiosną ścinam wszystkie budleje na wysokości 30 lub 40cm nie odwijam aż po wiosennych przymrozkach. Jednak przede wszystkim nie ścinam ich jesienią, jedynie wiążę szpagatem by były ściągnięte. W ostre zimy góra przemarza ale i tak je ścinam mocno więc to nie przeszkadza.

L'Aimant Doux
Obrazek Obrazek

Dorotko róże kaskadowo przycinam tylko Austinki które rosną przed tujami. Po pierwsze dlatego że są tam posadzone róże które lubią bujać do góry, a po drugie że z jednej strony nie dochodzi do nich słońce. W zależności ile mają pędów tak je przycinam. Z przodu ścinam najniżej czyli 1 lub 2 oczka, potem 4 a następnie 6 oczek tak że od strony iglaków są najwyższe.

Andre Le Notre
Obrazek Obrazek
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andre Le Notre też ma cudny kwiat .Czy wiosną ścinasz nisko Muzykantów i jak wysoko rosną u Ciebie .Nie myślałam ,że ich kwiat tak płaski ,ale mnie się podoba i fajnie wytrzymuje deszcze .Coś ostatnio moje oczy ciągną w stronę brzoskwiniowych i różów :;230, a byłam tak zakochana w Burgundach i czerwieniach z czarnymi pąkami .Jednak doszłam do wniosku ,że w moi ciemnym ogródku jasne kolory bardziej go rozjaśnią .Dlatego przy altance zmieniłam kolorystykę na żółto oranżową
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”