EWUNIU witam w moim familokowym .Każde doświadczenie się przyda .Mnie się wydaje ,że nawet w tej chwili można by już posadzić patyczki do ziemi .One mają takie twarde te korzenie i na pewno solidnie zaczną rosnąć a malusie korzonki też już rosną widać ,gdyby baczniej sie przyjrzeć .Spróbuje wykadrować ale nie wiem co z tego wyjdzie, bo robiłam fotki na Makro
TOSIA dzisiaj pogoda typowo barowa

a ślimakom w to graj .

Oczywiście 1/2 l ,a nawet 1l dostaniesz jak zaczną produkować Humus
STASIU muszę sobie zapisać bo pamięć dobra ,ale krótka

Robactwo może być byle było pożyteczne takie jak to czyli
ZŁOTOOK
Złotook pospolity, Chrysopa vulgaris, owad należący do rzędu sieciarek (Chrysopidae). Rozpiętość skrzydeł do 35 mm. Samice przyczepiają jaja do liści, gałązek i owoców drzew lub krzewów pojedynczo albo w większych ilościach. Jaja umieszczane są na cienkich, nitkowatych i bardzo długich trzonkach zwanych stylikami. Wylęgają się z nich bardzo ruchliwe i żarłoczne larwy, które wyposażone są w ostre, sierpowate żuwaczki. Polują one przede wszystkim na mszyce. Owady dorosłe (imago) najliczniej występują w drugiej połowie lata oraz wczesną jesienią. Osobniki z jesiennego pokolenia często przylatują do mieszkań, gdzie szukają miejsca do przezimowania. W czasie zimowania złotook zmienia barwę z zielonej na różowobrązową. Owady doskonałe są równie drapieżne jak larwy. Ich głównym łupem są mszyce, przędziorki, roztocza, a także jaja owadów (np. stonki ziemniaczanej). W ciągu całego cyklu rozwojowego jedna larwa niszczy około 500 mszyc, 200 jaj stonki ziemniaczanej i 2000 przędziorków. Złotooki najczęściej żerują na niskich roślinach, różnych gatunków kwiatów i warzyw, rzadziej je można spotkać na drzewach.Tak go opisuje Darmowa Encyklopedia
http://portalwiedzy.onet.pl/80807,,,,zl ... haslo.html .Jest chyba bardziej pożyteczny niż biedronka