Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Darmokoty ,Diabliki i inne kocidła w ogrodzie

Post »

Michale pamiętam o tasiemkach, bo w zasadzie one najważniejsze ;:306
Myślałam o patyczkach o tyle, że jakbyś miał podkładki, szkoda mogłam kupić i wysłać Ci. Moje są w tunelu przysypane i tam ziemia nie jest zamarznięta. Myślę tylko czy wsadzić drzewka do ziemi czy do doniczek. Pan z ogrodniczego zalecał do ziemi, a na to nie ma teraz warunków ;:185 W doniczka szybciej gleba wysycha trzeba było pamiętać i podlewać. Ja radzisz?
Nastrój ma bardzo podobny - uczucie bezsensu :(

Fajnie, że przełamałeś tą biel Sępikiem ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu chciałbym już nie wstawiać zdjęć bieli ale jak nie bieli to nie ma czego, tym bardziej, że w środę znów biel...Nie słyszałem jeszcze żeby sadzono drzewka do doniczek ale może to dla nich być problem bo tak jak napisałaś ziemia szybciej wysycha i drzewka przechodziłyby dodatkowo jedno przesadzanie. Jutro udam się na Jędrzejów i popytam w sklepach ogrodniczych, może podkładki mają, choć wątpię :|
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje koty też siedzą w domu. Nawet Dzikot przypomniał sobie, gdzie ma swoje miejsce. Rano pchają się do drzwi, żeby sprawdzić pogodę, ale szybko rezygnują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa to tak samo jak z moimi.
Ktoś mi ukradł 20 wpisów, prawdopodobnie z 12 marca oraz 22-25 lutego. Mamy na forum złodzieja :!: Trzeba go :pogon
Byłem dziś w sklepach jędrzejowskich za podkładkami ale mało , że nikt ich nie ma to jeszcze sprzedawcy nie wiedzieli co to takiego...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem na bieżąco, w święta nie udało mi się czytanie, ale dobrze, że dziś jestem w pracy. Dalej jestem pod wielkim wrażeniem Twojego wątku i Twojej wiedzy sadowniczej w szczególności. Czytam niektóre fragmenty koledze w pracy i informacje o pogodzie go przerażają. Mnie też, bo węgla coraz mniej ;:145 , zostaje drewno, ale ono mokre i choć to brzoza kiepsko sie pali. Pomysł używania łodyg słonecznika jako podpałki ;:138 , nigdy nie myślałam, żeby tak zrobić, bo i słoneczników mało. Poproszę więc jeśli jeszcze masz, szczyptę nasion słonecznika szorstkiego. Dodatkowo siewki morwy czarnej, bo nie mam takiego krzewu u siebie.
Natomiast jeśli chodzi o drzewka (jest to sadowniczy wątek ;:180 jak najbardziej wg mnie), to drzewka kupione w Biedronce lepiej mi rosną niż z targu od sadownika. Teraz kupiłam czereśnię w Dino i zobaczę jak będzie rosła. Fakt, że wybór mały, ale dla takiego amatora jak ja, to może być.
Powiedz, czy jak wkoło drzewek wykopię dół i nałożę do tego rowu przegnitej słomy (podkład pieczarkowy) i nasypię g... spod królików to będzie to dobre papu dla tych drzewek? Tej pieczarkowej mam całą przyczepę, a kmoje 2 króliki robią g... jak krowa prawie.
O pogodzie nie wspomnę, bo zasypało mnie w święta, a już czytam o kolejnych opadach w środę. Za to na mróz w okolicach 20go maja się absoltnie nie zgadzam. Rok temu 18go maja pomarzły mi orzechy, dąb, akacja, jesiony. Co ja piszę? wszystko pomarzło ;:145
CO do kotów, mam 2. No, a jakże w takim wątku nie wypada się pokazywać bez kotów. Jedna kocica moja. Uratowałam ją prze śmercią- miała ciężki poród i jej pomogłam. Kociak nie przeżył.
Drugi jest u mnie na razie, bo to kot siostry. Sprzedała dom a do bloków nie chciała go brać. Weźmie go znów jak drugi dom wybuduje.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj Michale, to i Ciebie zasypało, Śnieg mokry mam nadzieję że nie połamie ich. Szkoda byłoby. A jak Twoje koty. Chętnie wychodza na śnieg?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zrobiłem kolejne siewy - czarnuszka, gipsówka, ruta, osty białozielone, pierwiosnki, goryczka, titonia. Poprzednie siewy wschodzą różnie - ładnie wzeszły nasturcje, aksamitki i nagietki, reszta się waha.
Marzenko
Dziękuję za słowa uznania ;:180 Moje drewno brzozowe też słabo się pali w tym roku, słoneczniczki już dawno spalone. Nasionek poszukam , powinnny jeszcze być, jeśli nie będzie to wyślę Ci roślinki jak zejdzie śnieg. Morwę też z tym, że ona się ciężko przyjmuje, długo choruje po wsadzeniu, chyba ma bardzo delikatne korzenie. Z nawożeniem drzewek uważaj żeby nie dostały zbyt obfitego posiłku, lepiej dać mniej niż za dużo. Możesz zmieszać podłoże z pieczarek z g... króliczymi i z ziemią, ale żeby ziemi było o wiele więcej niż amciu bo drzewka się sparzą i nie dadzą rady rosnąć. Rok temu majowe mrozy ominęły mnie szczęśliwie, jedynie minimalnie zmroziło nowe liście u orzechów. Super, że pomogłaś kotkom, na pewno się już odwdzięczają :D
Sylwio Koty dziś wyszły nawet na całą godzinę na dwór bo wczoraj im odśnieżyłem całą kostkę więc miały gdzie spacerować. Jednak jutro znów zmiana pogody, znów przyjdzie niż, tym razem nie znad Włoch a znad Bałkanów, równie bogaty w opady, przewidują 20 cm śniegu. Koty obserwując co rano nowe opady śniegu przez okno sprawiają wrażenie jakby właśnie miały powiedzieć pewne niecenzuralne słowo ;:306
Jednak mają to być ostatnie tak obfite opady śniegu. Na 13 kwietnia też duże opady zapowiadają ale jeszcze nie wiadomo co to będzie, oby deszcz.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Masz morwę czarną? Też nabyłem w tym roku. Szukam jeszcze białej.
Czarna podobno lepsza w smaku, ale wrażliwsza na mrozy.
Czy u Ciebie wytrzymuje zimy?
A z białą jest odwrotnie. Gorzej smakuje (mdła), ale lepiej zimuje.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romku to mnie podniosłeś na duchu, do tej pory myślałem, że morwa biała jest smaczniejsza. Wszystkie moje morwy to samosiejki z morwy rosnącej około 200 metrów ode mnie. Jeszcze nie owocują bo są nieduże. Po przesadzeniu (muszę przesadzać bo wsiewają się między kwiatki a chcę mieć morwy w sadzie) nie chcą rosnąć . Niestety morwę wycięli i zostały tylko moje samosiejki, dbam o nie jak mogę. W zeszłym roku wykiełkowały 2 w sadzie(nareszcie!) ale rosną 5 cm od pieńka rokitnika więc też muszę je stamtąd zabrać. Póki są jednoroczne postaram się je zabrać gdy jeszcze nie wypuszczą liści. Z zimowaniem nie ma najmniejszego problemu, najstarsza morwa (3 letnia) stoi w sadzie na wygwizdowie i nic sobie z mrozów nie robi. Po wsadzeniu ogryzły ją sarny i dlatego jest teraz niska i wielopniowa, ponawożę ją , może zechce podrosnąć :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Michale
Znowu czekają nas opady i odśnieżanie. Też mam nadzieję że 13 będę opady deszczu i trochę rozpuszcza śnieg, tylko zrobi się strasznie mokro, ale na obecną chwilę to chyba lepsze niź zalegajacy śnieg. Życzę miłej środy i jednak dużo ;:3
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Darmokot pisze:... do tej pory myślałem, że morwa biała jest smaczniejsza.
Michał, to i tak rzecz gustu. Smak morwy pamiętam z dzieciństwa. Jaka ona była to jednak nie wiem. Owoce czarne, ale wychodzi na to, że i jedna i druga ma owoce tego samego koloru. I bądź tu mądry :lol: .
Kupiłem w Castoramie z owiniętymi korzeniami i zaczęła puszczać listki.
Do sadzenia jeszcze daleko, to wsadziłem do doniczki i tak będzie czekać lepszych czasów.
Zobaczymy, kto pierwszy zje owocka.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale, czy u Ciebie też taka zawierucha? ;:oj
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio prognozy są coraz bardziej optymistyczne...za tydzien zapowiadają 12 stopni ;:oj Będzie bagno i dalej nie będzie się dało siać. Miłego dnia ;:138
Romku Nie wiem czy doczekam owoców mojej bo do wzrostu na wysokość jej nie ciągnie, może to będzie karłowa morwa? Choć tamta ścięta matka miała jakieś 10 metrów .
Marysiu mam zawieruchę ale śnieg jakiś taki drobny jest, strasznie się kręci i jest bardzo mokro, temperatura koło 0 więc pada taki półśnieg. Chociaż zaspy pousypuje :D
Koło południa zamierzam wybrać się do Makro , może co zakupię....
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Mam dokładnie taka samą pogodę...zreszta nic dziwnego :wink: Brrr!!!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Michale Twoją morwę co nie zabije to ją wzmocni! ;:306 ;:306 też mam takie drzewka permanentnie podgryzane!
Podzielę się z Tobą informacją, którą wczoraj nabyłam w Tv Domo. Mam 2 drzewka kasztana jadalnego otrzymane z owocka - mają już po 5-6 lat i ładnie rosną. Wczoraj dowiedziałam się, że drzewo będzie miało kilkanaście metrów i wiele lat muszę czekać na owocowanie, ale.... jest metoda okiełznania i przyspieszania owocowania. Tylko nie wiem czy u nas się kupi, ale... wór ok. 80 l z włókna wzmocnionego metalową nitką, przez który cienkie korzonki przebijają się i odżywiają roślinę a zasadnicze korzenie okiełznane. Drzewo duże nie urośnie i po paru latach owocuje! Teraz pozostaje sprawa tego worka, bo zwykły jutowy zgnije, a z tworzywa nie pozwoli cieniutkim korzonkom przerastać. Może masz pomysł :?:
Makro jest dla mnie ostatnio za drogie i coraz częściej jadąc do obojętnie jakiego sklepu płacę taniej i pojedyncze opakowania kupuję. Jedynie jeszcze jak potrzebuję jakiś sprzęt domowy :lol:
Śnieg drobny nawiewa i duże płaty tańczą i tak na przemian -2 temp.
Udanych zakupów!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”