Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Seler - brak bulwy- odmiany- uprawa

Post »

Z tym przykrywaniem po prostu trzeba uważać, żeby nie wyhodować grzyba.
Trzeba wietrzyć choć raz dziennie.

Selery długo kiełkują, potem długo rosną i dlatego trzeba je wysiewać dość wcześnie, nawet w lutym.

Posiej, nie przykrywając ziemią, tylko b.delikatnie dociskając czymś płaskim.
Mnie kiełkowały niecałe 3 tyg, więc w sumie nie tak długo.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czyli Ty nie przykrywałeś folią w ogóle?? Czytam na opakowaniu ;) żeby uprawiać wyłącznie z rozsady w szklarni lub inspekcie, więc myślałam że folia ma podnieść temp. ale pytam praktykujących, gdyż sama jeszcze nic nie mogę powiedzieć.
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja przykrywam folią bez dziurek wysiane na powierzchni ziemi nasiona, stawiam w ciepłym miejscu blisko kaloryfera i czekam na wschody. Jak zaczynają kiełkować delikatnie posypuję cienką warstwą ziemi i dalej pod folię. Usuwam ją dopiero, gdy są dobrze zakorzenione.
Vanilio, jak zupełnie nie masz doświadczenia to zacznij od łatwych rozsad, fasolki, ogórków, cukini, seler jest trudny, łatwo je zalać i wtedy padają, trzeba mieć wyczucie w podlewaniu a to przychodzi z doświadczeniem :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Aria dobrze pisze. Jednak jeśli masz już kupione nasiona to spróbuj.

Nasyp ziemi do doniczki, delikatnie ją ugniatając. Najlepiej widelcem :lol: troszkę ją pograb, aby nie była to jednolita powierzchnia.

Posiej nasiona selera potrząsając torebeczką, są b.drobne. Tym samym widelcem przygnieć je delikatnie.
Niektóre nasionka wtłoczą się w ziemię, inne nie, ale one tak lubią. Zroś ziemię drobnym spryskiwaczem.
Przykryj i postaw w ciepłym miejscu.
Wietrz i kontroluj czy ziemia jest wilgotna. Zwilżanie ziemi może się odbywać nawet co kilka dni,
ponieważ pod przykryciem woda tak nie paruje.
Ziemia musi być wilgotna, ale nie zalana. Nie może też przeschnąć.

Ja nigdy nie przysypywałam ziemią gdy nasiona zaczynały kiełkować i wszystko było okey.
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Dzięki wszystkim za rady, nasionka mam więc spróbować muszę, bo inaczej się uduszę ;:108
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tak to wygląda u mnie:

Obrazek zbliżenie Obrazek w takim pudle stoją pod specjalną lampą Obrazek
Andrzej20
50p
50p
Od: 21 lut 2016, o 12:50

Post »

Mój GIANT i DENAR po 7 dniach wykiełkowały :tan , Ale troche za bardzo je podlałem i mają mokro. Bardzo to przeszkadza ? Seler dopiero ma milimetr , ale niektóre większe mają już 2 listki. :(
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

U mnie seler wysiewam do kuwety/pojemnik po lodach. Ziemię ugniatam po sam brzeg pojemnika nakrętką od słoika (po skiełkowaniu nie wyciągają się tak do słońca), a następnie zwilżam lekko wodą.
Wysypuję nasiona na białą kartkę i za pomocą końca zapałki (najlepiej zwilżonej) przenoszę sztuka po sztuce na powierzchnię ziemi w rozstawie 15 na 15 mm lekko je wciskając.
Wszystko przykrywam streczem aby zapewnić wilgotność.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Andrzej20 pisze:Mój GIANT i DENAR po 7 dniach wykiełkowały :tan , Ale troche za bardzo je podlałem i mają mokro. Bardzo to przeszkadza ? Seler dopiero ma milimetr , ale niektóre większe mają już 2 listki. :(
Pojemnik ma dziurki w dnie? Nie okrywaj już folią nadmiar wilgoci powinien odparować, gdy jest za mokro może wystąpić zgorzel siewek.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Pierwszy raz robilam dosiewkę Selera. Przez to że część mi padła od zgorzeli. Podkiełkowane nasiona wkladałam do ziemi lekko oprószajac. Najlepiej podkielkowywać nasiona na reczniku papierowym bo korzonek nie zaplątuje się w nitki jak na waciku. Co najlepsze to o wiele szybciej zachodzi kiełkowanie niż w ziemi :D
Andrzej20
50p
50p

Post »

Niestety, nie ma dziur pod spodem :(
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Otwory być muszą. Na pewno znajdziesz jakiś sposób by je wykonać. Zalegająca woda to zawsze jakieś nieszczęście.
Pozdrawiam Jola
Andrzej20
50p
50p

Post »

Otworów nie mogę zrobić, ponieważ wysiałem to na dużej drewnianej tacy i do tego jeszcze obłożyłem na spodzie folię. Ale pozbyłem się nadmiaru wody ;:138 poprzez ręczniki papierowe. Kładłem je na górze, a woda sobie wsiąkała ;:63
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Andrzej, ale jak selery bardziej podrosną i korzenie zaczną wypełniać ten drewniany pojemnik, to zgniją wraz z całą rośliną :(

Korzenie muszą mieć dostęp do tlenu, dlatego dziurki na dnie są takie ważne, często nawet na dnie doniczek kładzie się kamienie, kawałki cegieł, keramzyt i dopiero na to sypie ziemię. To powoduje, ze woda z podlewania spływa swobodnie w dół, nie zalega, a od dołu dostaje się świeże powietrze i wtedy roślina jest zdrowa :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Andrzej20 Skoro masz dół wyłożony folią, to ja bym to przełożyła razem z folią, do innego pojemniczka z dziurkami, za pomocą łopatek do tortu lub jakoś tak. Właśnie tak jak się ciasto delikatnie przekłada. Albo wsuń między tacę a folię jakiś sztywny plastik, wyjmij na plastiku i zsuń do drugiego pojemnika też razem z folią. A po przełożeniu od dołu bym dziurki w tej folii porobiła. Jeżeli masz dużą powierzchnię, to podziel na kawałki przed przekładaniem, będzie łatwiej. Jak duża jest taca na której posiałeś? Albo wsiej następną partię w razie biedy :wink: .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”