Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. IV

Post »

Na parapetach coraz ciaśniej, a jeszcze czeka mnie przecież pikowanie tego, co posiałam. Same ozdobne. Nie przesadziłam dużych datur, bo miałam zamiar przenieść je na podwórku do kompostownika i tam napełnić donice ziemią-na mróz nie wyniosę. No i w mróz nie będę ciąć tawuł (muszę powtykać patyki w ziemię, bo koty tam będą włazić i podnosić ogony :roll:).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja miałam przesadzać te, które zimują w domu, czyli psianki młodziutkie, kloniki, pelargonię, wszystko do większych doniczek, ale nie będzie gdzie tego ustawić, a na strychu mnóstwo doniczek, które na ten czas mrozów tęgich jeszcze opatulić muszę ;:185
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wszędzie zimowy nastrój. Święta idą - czas na choinke.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No tak choinkę jajkami ozdobimy i w Wigilię jajkami się postukamy, a w Lany Poniedziałek, śnieżkami porzucamy ;:202 ;:185
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bedzie jakas odmiana :;230
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Mnie też kusi okra tym bardziej że nasiona tylko po 90 gr i czasem pojawia się w przepisach kulinarnych. Tak samo nabyłem nasiona trawy cytrynowej, bo jako warzywo jest nieosiągalna.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

imwsz - Ilonko takie wyczucie odpowiedniej daty to się nazywa intuicja , a może u kobiet chodzi tez o ten dodatkowy zmysł ?

ilona2715 - Ilonko dla mnie biały kwiat to jakby święty a potem sa inne ... więc nigdy biele nie znudzi mi się , nawet w formie śniegu za oknem.
Pewnie,ze warto próbować i porównywać zachowanie roślin i terminy siewu - ważne aby robić notatki.
Ja bawię się w rożne obserwacje i np nasiona rącznika ponoć trzeba z lekka" otrzeć" i dodatkowo namoczyć przynajmniej na kilka godzin.
Dnia 9.03 moczone były 3 nasiona - otarte 1 i wyobraź sobie ,że pierwszy kiełek pojawił się 13.03 i nie jest to ten otarty ... ale skiełkowały w bardzo krótkim czasie wszystkie 3 sztuki.
Co Ty na to ?

JAKUCH - Jadziu przykro mi,że zasmuciłam Cie tymi przepowiedniami ludowymi ale pisałam je z myślą dla przypomnienia,że coś takiego jest i warto sobie przypomnieć.
A tu rok 2013 pokazuje,że one nadal mogą się sprawdzać co widać i czuć...

ewamaj66 - Ewciu masz rację sianie to jedno i zawsze jakoś się upchnie ale po pikowaniu robi się tego już znacznie więcej.
Ja też sie wstrzymałam z przesadzaniem fuksji i zmianą podłoża w doniczkach, siedzą w małych to łatwej zmieścić. Leciutko je dokarmiłam i muszą zaczekać.

iwona0042 - Iwonko tez czekam bo gdzie te duże donice dać, miejsce już się kończy a pomidorki jeszcze ...

wielkakulka - Aniu na razie nie mam nastroju na żadne święta bo z lekka niedysponowana. Ruszyło pylenie i tradycyjnie zaostrzyła się alergia - normalka ale coś musiało się nadkazić bo temperatura podwyższona i ogólnie jakiś dziwny niepokój ... mąż władował mnie do łózka i nie wolno mi wychodzić z niego ...
I co - będę się kłócić ??? ;:185 ;:185 ;:185

JacekP - Jacku Skoro mamy nasiona to coś trzeba wysiać chociaż na próbę aby mieć własne zdanie na jej temat. Ponoć warzywo wyjątkowo ciepłolubne więc na nasz klimat kłopotliwa
Poczytaj o niej - jest watek na forum http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hilit=okra
Natomiast uprawa trawy cytrynowej jak najbardziej ale zaczekaj jeszcze chwilkę bo ona potrzebuje słońca wtedy jakaś bardziej żywotna.
W ub roku nasiona siałam do podłoża uniwersalnego ,nie wolno ich przysypać tylko lekko wcisnąć w podłoże. Zrosić całość i pilnować odpowiedniej wilgotności więc jakieś przykrycie. Warto wystawić takie nasionka na bezpośrednie działanie promieni słonecznych .
Po 3 dniach pojawi się już cosik zielonego. Jak podrośnie przepikować do większych pojemniczków np po 5 sztuk i niech rosną a potem do ogrodu po przymrozkach.

Trawa cytrynowa bardzo mnie zaciekawiła z racji swych wielu ważnych właściwości leczniczych i ma tzw apoptozę (zaprogramowaną śmierć) komórek nowotworowych!
Naukowcy wykazali, że wystarczy regularne parzenie jednego grama trawy cytrynowej w filiżance herbaty by uzyskać profilaktyczny efekt.
Czyli siejemy bo moja z ub roku przez niedopatrzenie została w gruncie ... ;:145
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zazdroszczę - mój czeka zawsze aż wstanę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu masz rację przecież przysłowia są mądrością narodów i nie wzięły sie znikąd .Dlatego mnie zasmuciły ,że może to być prawdą ;:174 .Niestety pogoda na to wskazuje, a wiatry wciąż się obracają i odganiają tę najpiękniejszą porę roku .Ja nie ocierałam nasion rącznika tylko 24 godziny stały w wodzie na kaloryferze .Czekałam dłuuugo chyba z miesiąc ,ale wreszcie wyszły, a wsadzałam ich chyba 6 szt a nóż któryś wyjdzie .W ubiegłym roku wyszły i szybko padły i nie wiem czemu .Teraz wolę głośno nie myśleć ,ale 1 ma już 2 listki właściwe :heja .Obym tylko go nie przechwaliła .Mam go na wschodnim oknie, a lufcik mam cały czas otwarty i wieje mu z okna .Widocznie to mu sie podoba, a drugi wychodzi na zimnym korytarzu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Nasiona iksji chińskiej od Ciebie ładnie wykiełkowały i część już siedzi w kubeczkach oraz rośnie. Już widać, że one na pewno przetrwają i będą cieszyć oczy w ogrodzie. Szałwie to bardzo delikatne siewki, czego bym nie przypuszczała po samej roślinie. Ale rosną. Generalnie nasiona od Ciebie są świetne. Jeszcze raz Ci dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Długoterminowe prognozy dla Francji również mówią mi jasno i klarownie, że do połowy kwietnia sianie i sadzenie mam z głowy. A potem będą nam wmawiać, że klimat się ociepla. Taaa, jasne...

Pozdrawiam!
LOKI
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Miłego popołudnia :wit :wit
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Krysiu
Wczoraj posiałam pomidorki i paprykę
A dzisiaj zaglądam do Ciebie, a tu piszesz,że 22 to dobry dzień, ale mi się udało
Dzisiaj natomiast popikowałam seler naciowy i trawę cytrynową
Pozdrawiam i zdrówka życzę
;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

wielkakulka - Aniu u nas od samego początku było odwrotnie. ja późno się kładę bo moja energia największe nasilenie ma tak od południa a pod wieczór aż kipi ... :;230 Kończę dzień koło północy, mąż podobnie ale nie lubi leżeć i wstaje wcześniej czekając na mnie z kawą, która piję zazwyczaj miedzy 8,00 a 9,00 rano.

JAKUCH - Jadziu masz rację, te przysłowia powstały z obserwacji przyrody przez wiele lat.
dziękuję za uwagi odnośnie siewek rącznika - wczoraj tak na wszelki wypadek wyjęłam kolejne 3 tak na wszelki wypadek... Zaczekam z siewem ale skoro potrafią paść to trzeba mieć zapas.

Historia maluszków rącznika czerwonego wygląda tak :
9.03.13
Rącznik czerwony Moczenie nasion z rumianku 3 szt
10.03.13
poszły do woreczków z podłożem do kiełkowania
13.03.13
u jednego pojawił się maleńki kiełek
16.03
wszystkie 3 sztuki posadziłam do krążków torfowych
23.03.13
Pierwsza sadzonka jest na wierzchu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dla mnie to taki namacalny cud początku nowej rośliny !!!

Dziś liścienie już stoją na baczność i cieszą oczy - nadal lekko złączone ale to kwestia czasu - może uda mi się sfotografować bo wczorajsze wychodzenie umknęło mi a szkoda ...
Zazwyczaj podczas kiełkowania nasienia liścienie wydostają się nad powierzchnię ziemi (liścienie nadziemne), zazieleniają się i asymilują przez pewien czas .

sweety - Aniu cieszą mnie Twoje efekty siewu a do tego taka opinia dla moich nasion - aż się serce raduje z takich pochwał... dziękuję ;:196
Sporo i u mnie wzeszło i przed tymi mrozami zaniosłam je i posadziłam w doniczki na działce ale zostawiłam w altanie pod grubym przykryciem ... ciekawe co z nich będzie bo mróz na pewno był w środku.

Locutus - Jureczku witaj po zimie i nie marudź :;230 :;230 :;230
Był czas przywyknąć ... po tylu latach życia a może ja mam więcej pokory w sobie wobec sił natury i nauczyłam się zyć z jej kaprysami...

e-babcia - Jadziu dzięki za wizytę i życzenia miłego popołudnia...
Spełniły się bo było miłe w towarzystwie pojemniczków, doniczek, nasion itd
Sadziłam też pomidorki bo to ponoć jeden z lepszych dni

Wybrałam 5 odmian po 4 nasiona - to już z zapasem bo tyle mi nie brak.

Obrazek

Obrazek

Odmiany :
>>> Bloody Butcher
>>> Stupice
>>> Magagroniasty
>>> Najwcześniejszy 2012 od Jerry ( z ostatniej akcji z wymiany nasion - tak był określony na torebce)
>>> Malinowy na przeciery ( tak go koleżanki określają więc prawdziwej nazwy nie znam)

ewunia7 - Ewciu Ty masz chyba siódmy zmysł lub po porostu prawdziwe ogrodnicze wyczucie czasu i miejsca ;:138
Trawę cytrynową sieję ciut później bo mało miejsca na parapecie a ponadto zauważyłam,że jak ma więcej słońca to zdecydowanie ładniej rośnie i jakby dorodniejsza więc Twoja będzie starsza.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Relacja rewelacyjna. Data godzina ;:180
Czy dobrze widzę, że nasiona pomidorów moczyłaś w mleku?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”