Florą malowane
Re: Florą malowane
Alicjo, ogród masz przeuroczy. Już wpisałam sobie Twój wątek,m co by nie umknął. Będę zaglądać, jeśli pozwolisz. Też cieszę się z laby. Podobnie jak Ty mam ferie i leniuchuję. Ale tęsknię do wiosny i do działeczki.
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja dopiero dzisiaj znalazłam twój cudowny ogród, bliski klimatycznie mojemu tylko ładniejszy
i już chciałam się wpisać to na cały dzień wyłączyli nam prąd.
Dopiero teraz dali i już się wpisuję coby czerpać natchnienie. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Alu i wszyscy mili goście. Dolina Węży to piękna dolina w okolicach Doliny Radości (do której można dojechać samochodem). Trochę przerażająca nazwa pochodzi od kształtu doliny. Dzieci jednak były pełne obaw, czy węże im nie grożą.
W oliwskich lasach grasują przede wszystkim dziki wszędzie widać ślady ich buchtowania. Czasem dziki widujemy z daleka, ale chyba boją się ludzi, bo szybko znikają.
Alu dziękuję za wstawienie zdjęć z mojego ogrodu, spieszę wyjaśnić, że brzydkie płotki na zdjęciu z cesarską koroną to nie ozdoby, a zapora przed kotkami, które zrobiły sobie tam kuwetę. Musiałam zabezpieczyć jakoś rośliny, które tam rosły.
W ogrodzie działkowym jest dużo kotów. Nasze są dwa, ale "kupkać " i podjadać przychodzą obce, muszę więc bronić roślinki przed ich działalnością.
W oliwskich lasach grasują przede wszystkim dziki wszędzie widać ślady ich buchtowania. Czasem dziki widujemy z daleka, ale chyba boją się ludzi, bo szybko znikają.
Alu dziękuję za wstawienie zdjęć z mojego ogrodu, spieszę wyjaśnić, że brzydkie płotki na zdjęciu z cesarską koroną to nie ozdoby, a zapora przed kotkami, które zrobiły sobie tam kuwetę. Musiałam zabezpieczyć jakoś rośliny, które tam rosły.
W ogrodzie działkowym jest dużo kotów. Nasze są dwa, ale "kupkać " i podjadać przychodzą obce, muszę więc bronić roślinki przed ich działalnością.
Pozdrawiam Ela
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ej ja jestem ta strona polecana zawiedziona,ani swojego nazwiska,ani męża,nikogo z rodziny żyjących i nieżyjących,buu
Remont to u mnie tez się prosi,po 4 latach od budowy już wymaga remontu
Remont to u mnie tez się prosi,po 4 latach od budowy już wymaga remontu

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę, że te zielenie gdzieś się pałętają nawet przy remoncie
Alu może będziesz jechała do wielkiego miasta po farbę to po drodze wpadnij na jakąś kawkę. A jak i o której będziesz jechała na Matarnię?

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Justynko, Aga Remont w kuchni dokończony, czekamy teraz na meble. Na razie wszystko wyniesione do przedpokoju, więc moje działania kulinarne ograniczam do minimum.
Alu, Jagódko, Genealogia to taki sam złodziej czasu jak to forum.
Ewo Nasza jedna gałąź pochodzi z Mazowsza, a ten rejon jest bardzo dobrze zindeksowany. Pasjonaci -woluntariusze wykonują mrówczą pracę i ze skanowanych ksiąg metrykalnych wpisują nazwiska do baz danych. Niestety gałęzie z Małopolski, Wołynia, Białorusi też nie odkryte
. Jeśli masz przodków w pomorskim to musisz szukać na stronach Pomorskiego TG. Oni chyba się nie przyłączyli do ogólnopolskiej bazy
Atena i Ania Bardzo miło powitać mi nowych gości. Dziękuję za miłe słowa, tym bardziej, że przepięknych ogródków na tym forum to nie brakuję.
Iza Farb to po majstrach jeszcze zostało i w związku z tym jak tylko mój M wróci ze swoich ptaszków, chcemy spróbować swoich sił i pomalować strasznie zabrudzone przez dziecięce paluszki ściany korytarza.
Elam Mamuniu dziękuję za wytłumaczenie w sprawie Doliny Węży. Już widzę przerażenie moich łobuziaków gdy tą nazwę przeczytały.W nagrodej jeszcze kilka wyszperanych zdjęć z Twojego ogrodu.
Na działce u elam

Alu, Jagódko, Genealogia to taki sam złodziej czasu jak to forum.
Ewo Nasza jedna gałąź pochodzi z Mazowsza, a ten rejon jest bardzo dobrze zindeksowany. Pasjonaci -woluntariusze wykonują mrówczą pracę i ze skanowanych ksiąg metrykalnych wpisują nazwiska do baz danych. Niestety gałęzie z Małopolski, Wołynia, Białorusi też nie odkryte

Atena i Ania Bardzo miło powitać mi nowych gości. Dziękuję za miłe słowa, tym bardziej, że przepięknych ogródków na tym forum to nie brakuję.
Iza Farb to po majstrach jeszcze zostało i w związku z tym jak tylko mój M wróci ze swoich ptaszków, chcemy spróbować swoich sił i pomalować strasznie zabrudzone przez dziecięce paluszki ściany korytarza.
Elam Mamuniu dziękuję za wytłumaczenie w sprawie Doliny Węży. Już widzę przerażenie moich łobuziaków gdy tą nazwę przeczytały.W nagrodej jeszcze kilka wyszperanych zdjęć z Twojego ogrodu.
Na działce u elam

- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
Bardzo ładne trawy
Widzę "Red Baron". Kupiłem w tym roku. Bardzo mi się podoba. A na trzecim zdjęciu co to za niebieska roślinka? Czy to jest lawenda?
Miłego dnia

Miłego dnia

Kamilu
odpowiadam w wątku Ali, bo to zdjęcia z mojego ogrodu. Niebieska roślina to lawenda, obok, czerwona to goździk kropkowany. Lawenda, już nie rośnie w tym miejscu, bo się za mocno rozrosła, przesadziłam ją w inne miejsce, tam też ładnie rośnie. Lawendy przycinam dwa razy wiosną (pędy do zdrewniałego miejsca) i jesienią (kwiaty), ładnie się wtedy rozkrzewiają i ładnie rosną. Trawy lubię, wiem, że Ala też je lubi. Zamierzamy powiększyć ich kolekcję, bo dodają rabatom uroku. Podglądamy kolekcje traw na forum, szczególnie piękne są u Mufki.
odpowiadam w wątku Ali, bo to zdjęcia z mojego ogrodu. Niebieska roślina to lawenda, obok, czerwona to goździk kropkowany. Lawenda, już nie rośnie w tym miejscu, bo się za mocno rozrosła, przesadziłam ją w inne miejsce, tam też ładnie rośnie. Lawendy przycinam dwa razy wiosną (pędy do zdrewniałego miejsca) i jesienią (kwiaty), ładnie się wtedy rozkrzewiają i ładnie rosną. Trawy lubię, wiem, że Ala też je lubi. Zamierzamy powiększyć ich kolekcję, bo dodają rabatom uroku. Podglądamy kolekcje traw na forum, szczególnie piękne są u Mufki.
Pozdrawiam Ela
- Kochammmkwiaty
- 1000p
- Od: 25 maja 2012, o 09:30
- Kontakt:
Piękne trawki - oj też mi się marzą - mam na nie przeznaczone jedno miejsce w ogrodzie - sporych rozmiarów więc nie wiem czy będę się tego tykała w tym roku .
Mam nadzieję, że latem będzie można znów rozkoszować się widokiem ogródków Eli i Ali
Życzę dobrego zakończenia kuchennych rewolucji - będzie pięknie
Mam nadzieję, że latem będzie można znów rozkoszować się widokiem ogródków Eli i Ali

Życzę dobrego zakończenia kuchennych rewolucji - będzie pięknie

Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
- alka
- 200p
- Od: 3 paź 2006, o 23:08
Alu, Elu. podglądam zdjęcia z Waszych ogrodów i tak sobie myślę, że czas najwyższy rozdzielić te dwa ogrodowe wątki.
Nam łatwiej będzie się połapać. Ogrody macie tak bogate i piękne, że zdjęć wystarczy.
Elu, nie leniuchuj, tylko do dzieła!
Nam łatwiej będzie się połapać. Ogrody macie tak bogate i piękne, że zdjęć wystarczy.
Elu, nie leniuchuj, tylko do dzieła!
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
Mój ogród - Alka
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Aga
Alka- aż chciałoby się powiedzieć przygadywał kocioł garnkowi
(a propos wezwaniem elam do umieszczania zdjęć na forum). Z mamy jestem dumna przełamuje swoje opory i niewiarę w swoje możliwości jeśli chodzi o Internet i napisała już całkiem sporą ilość postów. Żeby się Wam nie myliło zdjęcia z mamy działki podpisuję jej nickiem.
W moim ogrodzie na razie królują ptaki: sikory - bogatki, modraszki i ubogie; grubodzioby, dzwońce, rudziki, zięby, kwiczoły, sójki, kosy.

Na leszczynie oprócz pąków, które pojawiły się już jesienią, jest za sprawą ptaków kolorowo.

Przez dłuższy czas kaliny pilnował kwiczoł, sam się najadł, ale nie dopuszczał innych ptaków do czerwonych koralików.
Owoce rajskich jabłek, berberysów i kaliny już obżarte.

Na karcie pamięci aparatu same ptaki i ewentualnie ich obrączki z wypraw M.
Jedno zdjęcie podkradzione z takiej wyprawy- orła bielika nie można przecież pominąć.

Alka- aż chciałoby się powiedzieć przygadywał kocioł garnkowi

W moim ogrodzie na razie królują ptaki: sikory - bogatki, modraszki i ubogie; grubodzioby, dzwońce, rudziki, zięby, kwiczoły, sójki, kosy.

Na leszczynie oprócz pąków, które pojawiły się już jesienią, jest za sprawą ptaków kolorowo.

Przez dłuższy czas kaliny pilnował kwiczoł, sam się najadł, ale nie dopuszczał innych ptaków do czerwonych koralików.
Owoce rajskich jabłek, berberysów i kaliny już obżarte.

Na karcie pamięci aparatu same ptaki i ewentualnie ich obrączki z wypraw M.
Jedno zdjęcie podkradzione z takiej wyprawy- orła bielika nie można przecież pominąć.

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alka, to ten z mojego snu
. Tylko ja aparatu nie miałam
.

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Witaj Alicjo!
Jest coś w tych drapieżnikach, że nie można oderwać od nich oczu...
Co za piękne, królewskie ptaszysko!a_nie pisze:
Jest coś w tych drapieżnikach, że nie można oderwać od nich oczu...
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Alu - zdjęcia ptaszków śliczne! Mnie tylko raz w życiu udało się zrobić przyzwoite zdjęcie wróbelka. A tak to wychodzą mi rozmazane plamy na fotkach
Zdjęcia z Oliwskich Lasów przywołały miłe wspomnienia...miałam działkę w otulinie Parku Krajobrazowego 20 lat. Nazwy dolin w okolicy Doliny Radości są niesamowite - na przykład Dolina Zgniłych Mostów albo Dolina Czystej Wody. Moja działka była położona w Dolinie Zaklęsy.

Zdjęcia z Oliwskich Lasów przywołały miłe wspomnienia...miałam działkę w otulinie Parku Krajobrazowego 20 lat. Nazwy dolin w okolicy Doliny Radości są niesamowite - na przykład Dolina Zgniłych Mostów albo Dolina Czystej Wody. Moja działka była położona w Dolinie Zaklęsy.
Marysiu wtrącę swoje "trzy grosze" o Lasach Oliwskich i dopiszę, ze obok doliny Zaklęsy jest Dolina Marii, a dalej Szwedzka Grobla z której można zejść do Doliny Elfów, lub wejść na Wzgórze Trzech Panów czyli Głowicę. W okolicach znajduje się wzniesieni z Diabelskim Kamieniem u stóp którego "niebieszczą "się łany przylaszczek. Piękne i ciekawe nazwy i piękne krajobrazy. Można nam ich pozazdrościć. Może tymi ciekawostkami zachęcimy do wędrówek po naszym Parku Krajobrazowym.
Pozdrawiam Ela