Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

I słusznie Brzoskwinka zauważyła, że" jestem nudziarz " :lol: . Pokazuje tabele stężeń oprysków dolistnych już po raz któryś z rzędu/ do znudzenia/

Obrazek

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2136

A gdybyś Aniusia jeszcze miała wątpliwości przeczytaj sobie jeszcze to :

http://www.fosfory.pl/oferta/nawozy-rol ... wodny.html

To jest właśnie identyczny siarczan magnezu siedmiowodny jaki pokazałaś na zdjęciu

Do znudzenia :lol:
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

pomidoRRo pisze:Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
to są zerwane dzis przeze mnie listkich chorych pomidorów. Tylko tyle że one rosna na balkonie a na działce jest to samo i jeszcze ciut gorzej.
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

forumowicz
W tej tabelce jest podany magnez 26%,na moim opakowaniu 16%,nie rozumiem dlaczego producent podaje takie wysokie stężenie.To przy tym 16% dać stężenie 0,5%?
To mój pierwszy rok z pomidorami,dlatego troszkę zakręcona jestem ;:224

Dzięki forumowicz,już wszystko wiem :wink:
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aniusia

W tym linku, który podałem

http://www.fosfory.pl/oferta/nawozy-rol ... wodny.html

Też producent i też nawozu 16 %/ takiego jak pokazałaś/ podaje szczegółowo jakie stężenia dla poszczególnych warzyw należy stosować. I tego proponuje się trzymać Jeżeli będziemy mieli/ jak w tabeli/ jednowodny siarczan /26 %/ to należy zastosować niższe stęzenie dlatego, że w takim nawozie magnezu jest relatywnie więcej
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p

Post »

Dziękuję forumowicz za podpowiedzi,to przez ta tabelkę na opakowaniu się zakręciłam :roll:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Aniusia

Jest jeszcze jedna sprawa. Otóż stosujesz siarczan magnezu w mieszaninie z nawozem płynnym i środkiem grzybobójczym. Łatwo jest wtedy o oparzenie roslin, dlatego nie należy szarżować ze stężeniem siarczanu.
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p

Post »

forumowicz
Już mąż opryskał,zanim przeczytałam co napisałeś,dał stężenie siarczanu magnezu 0,5%-(na 4l wody/20g),no i właśnie powiedział,że dorzucił 12g saletry amonowej do tych 4l wody(bo stwierdził,że pomidorki stoją w miejscu)+4ml amistaru.Mam nadzieję,że nic się nie stanie,bo go ;:14 ;:134
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki kozula, będę obserwował wszystkie roślinki, ze szczególnym zwróceniem uwagi na łodygi i nowe liście. Na razie nie będę ich także nawoził. W tunelu, oprócz pomidorów, są jeszcze papryka, bakłażan, ogórki i wszelkiej maści dyniowate z arbuzem włącznie.

Co do forum, to bardzo mi się podoba wątek Pomidory - choroby i szkodniki. Linki do zdjęć i porad. Ludzie przesyłają tutaj mnóstwo zdjęć i fajnie by było zrobić wątek z przejściem od zdjęć z objawami do opisu choroby/błędów w sztuce i ewentualnego rozwiązania problemu (nie tylko dla pomidorów). Łatwiej byłoby wtedy diagnozować problem samodzielnie. Teraz, podobnie jak na stronie INWARZ-u konieczne jest przklikanie wszystkich linków i sprawdzenie czy na zdjęciu jest to co u nas na roślinach.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
yareka
50p
50p
Od: 26 lip 2010, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kozula pisze:(...)
Yareka, wywal tego pomidora czym prędzej razem z podłożem. Pęknięcie skórki na ogonku liściowym nie wróży niczego dobrego. Coś mi to wygląda na raka bakteryjnego. Tym razem oprysk środkiem miedziowym jest jak najbardziej uzasadniony. Gdyby pojawiły się podobne objawy na którymkolwiek pomidorze, wywal i spal albo zakop. Kiedyś miałam wątpliwą przyjemność poznania raka (zawleczony z nasionami i to bardzo znanej firmy). Na szczęście porażonych było tylko kilka roślin. Szybkie unicestwienie chorych pomidorów i oprysk pozostałych daoł dobry skutek.
(...)
Pozdrawiam, kozula
Dziś zrobiłem sekcję, korzenie mocne ładnie przerosły pierścień, ledwo wyrwałem ;)
Po rozkrojeniu ładygi jakieś lekko brązowe przebarwienia, czy coś było chorobowego waszym zdaniem ?

Obrazek

Obrazek
pomidoRRo
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2012, o 10:38

Post »

Hania_wroc pisze:kozula dzięki.

Mam jednak 2 pytania:
1. Czym zwalczyć mszyce? Są malutkie i pod spodem liści. Boję się stosować jakąś "ciężką" chemię, bo w sobotę opryskałam je Mildexem i nie wiem czy wytrzymają takie szprycowanie. Obawiam się jednak, że czosnkowe mydło ogrodnicze nie da mszycom rady. Co w takim wypadku polecacie (Mopsilan?)?
2. Niektóre pomodory zaczęły kwitnąć (drobniutkie zawiązki kwatów), czym je teraz zasilić? Fosfor stymuluje wzrost korzeni i tworzenie gron kwiatowych? Fruktovit uniwersalny ma 5,5% fosforu, będzie dobry?
Na mszyce znam dobry przepis z pokrzyw. zbierasz 2 garscie pokrzyw na 1 litr wody. odstawiasz na tydzien. I mozna śmiało pryskać listli najlepiej od razu pod nimi to wtedy zgina szybciej. Tylko najlepiej zeby to byly "zdrowe pokrzywy" tzw. nie rosły przy drodze tylko gdzies na jakiejs polance :)
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p
Od: 17 paź 2010, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz, a sól gorzka z apteki czy stezenie takie samo ?Dalem zgodnie z Twoimi radami 25 g na 0,5 l wody i 100 ml roztworu na litr oprysku.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Dobrze.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

A na co ten opysk?
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p
Od: 17 paź 2010, o 11:37

Post »

Oprysk siarczanem magnezu na niedobory magnezu-zasadniczo.Choc jak pisal forumowicz ma rowniez wplyw na smak pomidorow.
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Na stronach winorośli znalazłam ciekawą stronę, może się przydać: http://www.weatheronline.pl/cgi-app/agr ... COUNTRY=PL
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”