U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Ewa, śnieg w tym roku bardzo nietrwały, kilka godzin i już go nie było. Dzisiaj też padał, ale topił się od razu.

W poprzednim sezonie miałam miniaturowe papryczki (chili i słodkie), w tym spróbuję uprawiać papryki normalnej wielkości. Mam taki mix nasion, ciekawa jestem, jak smakuje brązowa (fioletowa?), jeszcze nigdy takiej nie jadłam. Na niespodzianki jestem przygotowana, mam jedynie nadzieję, że nie wyrosną same zielone. Dopatrzyłam się sześciu odmian, więc starałam się wyodrębnić 6 grup według wielkości i koloru nasion, trochę się przy tym czułam jak Kopciuszek wybierający z popiołu mak :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Małgosiu ;:196 siej ,zobaczysz ,że będą świetne ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, ale jesteś specjalista. ;:138 Już wiem, że po kolorze nasion można coś rozpoznać.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Witam bardzo ładnie zagospodarowany ogródek widać ogrom pracy jaki włożyłaś, rabaty z kwiatami cudo, warzywniaczek jeszcze większe cudo pięknie rodzi ;:138 . Życzę wielu ;:3 dni w nadchodzącym sezonie.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, Soniu, na ile skuteczne jest sortowanie nasion według koloru i wielkośc, okaże się jak papryki zaowocują. Staram się raczej unikać mixów, od czasu kiedy z mixu kolorowych cebul tulipanów wyrosły mi prawie wszystkie żółte. Z siewem papryk czekam na ziemię w Lidlu, będzie 12 lutego. Z ogrodu nie chcę brać ze względu na ziemiórki.

Witaj Milcia :wit
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej.

Takich skrzynek po mandarynkach używam od dwóch lat do ustawiania popikowanych siewek na parapetach. Są stabilne i wygodne w użyciu, mieści się w nich 11 kubków o pojemności 200 ml lub 6 o pojemności 500 ml. W tym roku postanowiłam je nieco ozdobić. Boki ze sklejki oczyściłam ze sklepowych nalepek i resztek kleju i pomalowałam dwa razy cienką warstwą farby fasadowej. Motywy oliwek, bluszczu i róży są wycięte z serwetek i naklejone, niezapominajki i bratki namalowane farbami olejnymi. Skrzynki będą narażone na wilgoć podczas hartowania siewek na zadaszonym tarasie, więc całość pomaluję jeszcze za pomocą wałka warstwą ochronną lakieru do drewna.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
masakra0888
200p
200p
Od: 5 paź 2014, o 14:58

Post »

Witaj bardzo ładnie taki cichy zakątek :D
Mój ogród
Pozdrawiam Konrad
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu jesteś estetką, skrzynki fantastyczne. ;:63 Ja to w kartonach. :oops: Kupiłam malutkiego hiacynta z fioletową cebulą, pomyślałam, że będzie niebieski a on biały. ;:306
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Gosiu ...nadałaś drugie życie skrzynkom ...super pomysł - to wszak technika decoupage ...Estetycznie , kolorowo i ..zachęcająco , ozdobnie ... aż się chce zerknąć w głąb - cóż tam w nich siedzi .

Pozdrawiam serdecznie z zasypanej po uszy Małopolski ;:196 :wit ;:167
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Konradzie :wit
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej. Ogródek maleńki, to i niewiele się u mnie dzieje :wink:

Soniu, biały hiacynt tys pikny .
W pudełkach czy w pomalowanych skrzyneczkach, najważniejsze żeby siewki nam zdrowo rosły.

Jagódko, niby takie nic, a cieszy. Napatrzyłam się na FO, jakie cudeńka forumki wytwarzają (między innymi Ty) i też chciałam spróbować robótek ręcznych. Może M będzie teraz mniej psioczył na zastawione parapety :uszy
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Gosiu ładnie będą wyglądać Twoje wysiewy w skrzynkach z recyklingu :) Uprawiałam czarną paprykę w ubiegłym roku (i w tym także zamierzam), jej smak mi bardzo odpowiadał i był znacznie lepszy (delikatniejszy i soczysty) od smaku sklepowych.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, bardzo mnie ucieszyła twoja opinia o ciemnej papryce. Mam nadzieję, że moja będzie równie smaczna... i że w ogóle wyrośnie i zaowocuje.

Przebiśniegi kwitną już od miesiąca, a dzisiaj zadziwił mnie pierwszy krokus. Kiedyś rosła w tym miejscu trawa, a w niej kilka krokusów. Dwa lata temu zrobiłam rabatę i o krokusach całkiem zapomniałam. Miejsce jest nasłonecznione, osłonięte drewnianą skrzynią, kamienie skumulowały widocznie ciepło i poczuł wiosnę. Hiacynty także mają się dobrze, nie zaszkodził im mrozek -6 kilka dni temu.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Wiosna na całego pozazdrościć takich widoków.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, u Ciebie cieplej, wiosenne kwitną. ;:215 Kamienie do słońca szybko nagrzały ziemię i masz już piękny widok. U mnie zapowiedzieli 7 stopni mrozu, a na mojej wsi jeszcze chłodniej.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W niektórych częściach naszego kraju leży śnieg, u Ciebie Gosiu wiosna zawitała zdecydowanie wcześniej, a zacisze sprawiło że masz już krokusika kwitnącego ;:63 .
Ja wczoraj zrobiłam obchód ogrodu i przyuważyłam wynurzające się szafirki i krokusy .
Przy takiej słonecznej pogodzie jak się nic nie zmieni powinny wkrótce zakwitnąć :D
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milcia, Soniu, Helenko, w marcu jak w garncu :wink:
Po kilku ciepłych dniach znowu zrobiło się zimno, wczoraj w nocy -5, cały weekend pada deszcz. Ostatnio nie miałam wiele czasu na ogród, bo córka się wyprowadzała na swoje mieszkanko, kota też już wzięła. Przycięłam tylko winorośle i powojniki i uporządkowałam jedną rabatkę. W przyszłym tygodniu zapowiadają znaczne ocieplenie, więc nastawiam się, żeby nadrobić zaległości. W czwartek 12 marca wysiałam pomidory, z wcześniejszych siewów kiełkują ostre i słodkie papryki, sałata, bazylia, ostróżki.
Groszek cukrowy przesadzony już do donic, hartuje się na tarasie pod inspektem.

Obrazek Obrazek

W zeszłym tygodniu widziałam przelatujące klucze ptaków, uwielbiam słuchać gęgania z nieba, gęba mi się wtedy sama uśmiecha. W ogrodzie wiosenka zakwitła krokusami i narcyzami.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

ciemierniki

Obrazek Obrazek

Przycięłam bylinowe zioła i uporządkowałam rabatkę przy nich. Z przycinaniem róż czekam aż zakwitnie forsycja, ale niektóre róże nie zamierzają czekać i wypuszczają młode listki.

Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”