Aprilkowy las
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Aprilkowy las
Jolu miłego wypoczynku na urlopie . 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu miłego wypoczynku 

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Wypoczywaj Jolu i ładuj akumulatorki 

- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Wypoczywaj ale WRACAJ też szybko

- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Jolu, czekamy Cierpliwie na Ciebie. Odpoczywaj kochana.
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jolu
wygrzebuj się spod papierów i dawaj nam tu zdjęcia, bo czekamy 

- Sosenki4
Co u Ciebie, bo wezwę policję, żeby Cię zaczęli szukać ...
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jola, nadal nie znalazłam miejsca dla ościstej. 

-
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
Witam wszystkich bardzo serdecznie po długaśnej przerwie ale właśnie taka była mi potrzebna żeby nie zwariować
Nawet od kompa się odcięłam bo jak ktoś po 10 godzin dziennie przy nim siedzi to marzy mu się żeby zniknęły z powierzchni ziemi
Agunia, Sweety-Aniu witaj nowy gościu, Tajko, Agness, Agnieszko, Jolu, Justyno, Marzenko, Gosiu bardzo Wam wszystkim dziękuję za cierpliwość i odwiedziny oraz za życzenia.
Odpoczęłam troszkę i rzuciłam się od razu do pielenia po powrocie bo roślin nie widać było zza chwaściorów. Wywiozłam taczki całe perzu i innych "cudowności" aż skończyło się miejsce w ogromnym kompostowniku. Muszę sobie zrobić nowy
Teraz trochę zdjęć miejsc które widać lub te co już wypieliłam:
zakwitła Ismena, niestety na dwa dni i ulewa z gradem ją zabiła
druga już nie zdążyła w tym roku. Dobrze że udało mi się cyknąć te cztery foty bo bym nie pamiętała że były

O Juce też się muszę już wyrazić w czasie przeszłym. Była CUDOWNA. Pewnie też by kwitła dłużej gdyby nie gradobicia

Mak też już przekwitł ale czekam aż szczernieją główki, obetnę i na przyszły rok szykuję małą rabatką makową.
Miałam samotnego Pierisa, który był smutny i bardzo źle rósł. Dokupiłam mu więc towarzystwo dwóch różnych panienek i Pieris się ożywił a nawet zakwitł.

A to moja ulubienica lilia Muscadet. Jest cudownie piękna i cudownie pachnąca. Niestety jakaś trochę niskawa.

A oto przypadkiem zakupiona lilia Flore Pleno. Jest cudnie piegowata i cudnie wysoka. Możemy sobie popatrzeć w oczy bo jest mojego wzrostu
Nie mogę się doczekać gdy rozkwitną jej wszystkie kwiaty. Ma mnóstwo cebulek przybyszowych nad każdym liściem, które nie wiem kiedy zbierać

Rozkwitły też Geodecje z własnego siewu ale nie chciały się fotografować bo bardzo silnie wiało.
Na razie przerwa na śniadanie się kończy, reszta zdjątek wkrótce.

Agunia, Sweety-Aniu witaj nowy gościu, Tajko, Agness, Agnieszko, Jolu, Justyno, Marzenko, Gosiu bardzo Wam wszystkim dziękuję za cierpliwość i odwiedziny oraz za życzenia.
Odpoczęłam troszkę i rzuciłam się od razu do pielenia po powrocie bo roślin nie widać było zza chwaściorów. Wywiozłam taczki całe perzu i innych "cudowności" aż skończyło się miejsce w ogromnym kompostowniku. Muszę sobie zrobić nowy

Teraz trochę zdjęć miejsc które widać lub te co już wypieliłam:

Na razie przerwa na śniadanie się kończy, reszta zdjątek wkrótce.

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Jolu mój pierisek nie wytrzymał mrozów niestety, a twój proszę jak się wdzięczy do nowego towarzystwa
- Sosenki4
Jolu cieszę się, że wypoczęłaś i od razu raczyłaś nas takimi fajnymi zdjęciami. Moja ismena nie zakwitła, szkoda. Ale choć u Ciebie oczy nacieszyłam. jak co, to ja chcę te cebulki z tej pieguski
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Jolciu, super, że wypoczęłaś
i jesteś już z nami
Lilie piękne

Lilie piękne

- piofigiel
- 1000p
- Od: 11 lis 2009, o 17:15
Jolu poddałaś mi pomysł z 'panienkami' dla pierisa, mam miejsce tylko na jedną towarzyszkę pieriskę ? o licho, czy to czasem nie będzie kolega
Współczuję gradu, oby nigdy więcej, w historii naszego ogrodu, raz pamiętam grad, który nie narobił większych strat. Piękne te białe liliowce, po raz pierwszy widzę takie kwiaty. Ile lat rośnie ta Twoja juka, wspaniale zakwitła, ja mam nadzieję że moje wreszcie w przyszłym roku zakwitną, jeśli nie, to muszę się u Ciebie w ich hodowli podszkolić
Może ta lilia 'Muscadet' niskiego wzrostu z natury, sprawdzałaś?, ja kupiłem lilie 'Mona Lisa' i też wyrosły takie kurdupelki, kiedy sprawdziłem w necie okazało się że dorastają do 55cm . lilia 'Flore Pleno' obłędna, na takie kwiaty warto czekać cały rok
Pozdrawiam Tomek

Współczuję gradu, oby nigdy więcej, w historii naszego ogrodu, raz pamiętam grad, który nie narobił większych strat. Piękne te białe liliowce, po raz pierwszy widzę takie kwiaty. Ile lat rośnie ta Twoja juka, wspaniale zakwitła, ja mam nadzieję że moje wreszcie w przyszłym roku zakwitną, jeśli nie, to muszę się u Ciebie w ich hodowli podszkolić

Pozdrawiam Tomek

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Jolu, miałam wysłać na pw, ale może komuś się przyda - widziałam, że masz psy, więc kotów pewnie nie, ale może masz kogoś, kto ma koty w domu i używa żwirek - otóż on jest rewelacyjny jeśli chodzi o poprawianie jakości piaszczystej gleby. Bentonit to glina, bardzo chłonie i trzyma wilgoć. Ja kupowałam ogromne ilości żwirku na promocjach w marketach, bo ratowałam swoje piaszczyste kawałki (koło domu masakra, po pracach ziemnych humus poszedł, został piach). Niestety torf się rozkłada po kilku latach, a bentonit zostaje, więc warto go stosować. Co więcej, on przez piach się powoli będzie wypłukiwał w głębsze warstwy (nie zniknie, jak materiał organiczny), więc będzie poprawiał też głębsze warstwy. Teraz żwirek mają w Carrefourze (już od jakiegoś czasu) po 3,50 za worek, więc bardzo tanio. Aha - zamiast ziemi uniwersalnej lepiej torf (odkwaszony) - wyjdzie taniej i lepiej, zwłaszcza z bentonitem. Tylko trzeba nawieźć potem, bo to jałowe.
- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Lilia jak Gepard nakrapiana jest przecudowna!
Ismeny też cudowne.
A o pieriskach to właśnie ostatnio mocno myślę
Witaj z powrotem
Ismeny też cudowne.
A o pieriskach to właśnie ostatnio mocno myślę

Witaj z powrotem