Sukulentowy Meksyk - ejacek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek
Ale fajne maluchy! I ariaki widzę? Dobrze widzę? Pewnie u Ciebie wysiane same rarytaski?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczny żłobek! Uwielbiam, naprawdę uwielbiam patrzeć na młodziutkie siewki, zwłaszcza przepikowane - to jest maleńki cud natury, że z nasionka wyrasta... coś 

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Jak ja mogłam przegapić te cuda! Piękne okazy!

Co do kwitnień Leuchtenbergia, to powiem, że jak trzymałam je w foliaku (większa wilgoć), to kwitły. Teraz w szklarni mają kwitnienie gdzieś. Chyba na dwór trzeba wywalić - trzyma ktoś pod chmurką?
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
drobnica to nie jest coś szczególnie trudnego , wewnętrzny parapet okienny na początek bardzo dobrze się nadaje , problem większy z nasionami , bo czasami wschodzą ładnie , a czasami absolutnie nic i człowiek myśli że samemu coś źle zrobiłbebos pisze:Ilekroć mogę, składam słowa uznania za pielęgnację drobnicy! Coś mi w genach nie styka, że umiem się opiekować tylko dużym człowiekiem czy rośliną. Jedynie młode zwierzaki idą mi na rękę
-- Pt 14 sie 2015 19:48 --
tak ariaków dość dużo różnych , poza tym białe turbini i pele , nawet discocactusraflezja pisze:Ale fajne maluchy! I ariaki widzę? Dobrze widzę? Pewnie u Ciebie wysiane same rarytaski?
mi się wydaje że dla nich chyba lepszy foliak albo szklarnia ale oczywiście na zewnątrz spokojnie dadzą radęannaoj pisze:Jak ja mogłam przegapić te cuda! Piękne okazy!![]()
Co do kwitnień Leuchtenbergia, to powiem, że jak trzymałam je w foliaku (większa wilgoć), to kwitły. Teraz w szklarni mają kwitnienie gdzieś. Chyba na dwór trzeba wywalić - trzyma ktoś pod chmurką?
wszystkim oczywiście za wizyty dziękuję

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Piękne ariaki - tak na noc... 

- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Kolejna piękna roślina - Hamatocactus setispinus var. setaceus, baaaardzo ładny kwiat i wyjątkowo oryginalny Ariocarpus kotschoubeyanus, prawdziwa gwiazda
Widzę, że żłobek i przedszkolaki mają się bardzo dobrze, przy tak dobrej opiece do końca sezonu jeszcze sporo urosną
Pozdrawiam Lidia

Widzę, że żłobek i przedszkolaki mają się bardzo dobrze, przy tak dobrej opiece do końca sezonu jeszcze sporo urosną

Pozdrawiam Lidia
- ejacek
Po tym co widziałaś i nam pokazałaś kilka dni wcześniej to przy tych moich zaśniesz jak niemowlęannaoj pisze:Piękne ariaki - tak na noc...

Pikowane w tym roku to myślę , że podskoczą dopiero w przyszłym . Niestety niedługo upały się skończą , mi zależy tylko by się dobrze ukorzeniły przed zimą.Aileen pisze:Kolejna piękna roślina - Hamatocactus setispinus var. setaceus, baaaardzo ładny kwiat i wyjątkowo oryginalny Ariocarpus kotschoubeyanus, prawdziwa gwiazda![]()
Widzę, że żłobek i przedszkolaki mają się bardzo dobrze, przy tak dobrej opiece do końca sezonu jeszcze sporo urosną![]()
Pozdrawiam Lidia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Miszczu!!!ejacek pisze:ariaki zbiorówki
(...)
I z bliska portret Ariocarpus kotschoubeyanus

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne i doskonale pokazane rośliny - i to z tych które tutaj za często pokazywane nie są (ariokarups).

Błąd. Tu wszystkich wszystko interesuje - patrz np. na mnie, hoduję swoje rośliny już blisko 40 lat a wciąż na nowo się nimi zachwycam więc monitoruję wątki w poszukiwaniu radości z takich choćby perełek jakie Ty pokazałeś.ejacek napiał(a):
nie wiedziałem , że drobnica to może wzbudzić zainteresowanie , efektowny kaktus to stary kaktus - tak ja zawsze to widziałem

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Co za ariaki, jak płatki śniegu, każdy inny każdy niepowtarzalny i wyjątkowy, cudo 

- ejacek
Tak , przyznaje na mnie cały czas ariaki robią wrażenie , ale głównie ten specyficzny urok mają tylko te uprawiane na własnych korzeniach. Szczególnie przez podkładkę deformowane są właśnie Ariocarpus kotschoubeyanus. Poza tym są to kaktusy b.ciekawe , u tego gatunku i u A.agavoides jeśli rosną na własnym korzeniu widać wyraźnie zachowanie jak w naturze - zagłębianie się w czasie suszy w podłożu i wyskakiwanie po podlaniu.
A skoro dzieciaczki też interesują to tu maluchy

i maluchów ciąg dalszy :
Nauczyłem się nie przywiązywać szczególnej wagi do podłoża. Każdy z nas ma swoje doświadczenia i własna praktyka uczy jak postępować z podopiecznymi . Tu np zgodnie wysiane i rosnące w tym samym substracie Discocactus HU 651 i Ariocarpus retusus . Jedyny mankament że diskokaktus za bardzo się rozpiera .

Następne maluchy z wysiewów ( starsze po przepikowaniu) Ariocarpus retusus

Tu maluch wyrzucony w tym roku na głęboką wodą tzn z mnożarki na balkon - słońce , wiatr , różnice temperatur , jedynie z daszkiem przed opadami Turbinicarpus pseudopectinatus

I na koniec całkiem inny sposób rozrodu maluchów , szczególnie popularny właśnie u tego gatunku Pelecyphora aselliformis,
widać tworzące się maluchy

A skoro dzieciaczki też interesują to tu maluchy

i maluchów ciąg dalszy :
Nauczyłem się nie przywiązywać szczególnej wagi do podłoża. Każdy z nas ma swoje doświadczenia i własna praktyka uczy jak postępować z podopiecznymi . Tu np zgodnie wysiane i rosnące w tym samym substracie Discocactus HU 651 i Ariocarpus retusus . Jedyny mankament że diskokaktus za bardzo się rozpiera .

Następne maluchy z wysiewów ( starsze po przepikowaniu) Ariocarpus retusus

Tu maluch wyrzucony w tym roku na głęboką wodą tzn z mnożarki na balkon - słońce , wiatr , różnice temperatur , jedynie z daszkiem przed opadami Turbinicarpus pseudopectinatus

I na koniec całkiem inny sposób rozrodu maluchów , szczególnie popularny właśnie u tego gatunku Pelecyphora aselliformis,
widać tworzące się maluchy

- raflezja
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
Ale świetnie to ująłeś!
Zobaczę, czy mój czegoś nie kombinuje.
Zobaczę, czy mój czegoś nie kombinuje.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
a i nie zapominaj, że święte!ejacek pisze:Tak , przyznaje na mnie cały czas ariaki robią wrażenie , ale głównie ten specyficzny urok mają tylko te uprawiane na własnych korzeniach. (...) Poza tym są to kaktusy b.ciekawe

Jako ciekawostkę powiem, że taki na przykład Ariocarpus retusus jest wśród pewnych Indian uznawany za niebezpieczny w pewnych okolicznościach. Według nich jest on zdolny do czarów i oszustw, jeżeli ktos go zje, a nie jest w stanie czystości, pozwalajacej mu na szukanie prawdy i nie został odpowiednio przygotowany przez szamana, to bardzo źle się to może skończyć - tsuwiri (Ariocarpus retusus) może wprawić człowieka w stan wściekłości i wypędzić go na pustynię.
Inny znów ariak - znany jako hikuli sunami (Ariocarpus fissuratus) - podobno jest potężniejszy niż sam peyot.l*, i potrafi wezwać na pomoc pomocników, kiedy ktoś niecnie chce go ukraść.
a w ogóle peyot.l* (L.williamsii) i hikul.i* pozostawił luziom Ojciec Słońce, kiedy opuszczał żemię, żeby zamieszkać w niebie, jako lekarstwo na ludzkie choroby i nieszczęścia
Koniec oftopu

* pisownia oczywiście bez kropek, ale użyłam na wypadek, gdyby nazwy miały być zakazane, tudzież dla zamaskowania ich w sieci