Sukulentowy Meksyk - ejacek

Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sukulentowy Meksyk - ejacek

Post »

Ale fajne maluchy! I ariaki widzę? Dobrze widzę? Pewnie u Ciebie wysiane same rarytaski?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny żłobek! Uwielbiam, naprawdę uwielbiam patrzeć na młodziutkie siewki, zwłaszcza przepikowane - to jest maleńki cud natury, że z nasionka wyrasta... coś :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

ejacek pisze:U mnie kwitną ponownie pokazywane niedawno gatunki , ale
inne Leuchtenbergia principis

Obrazek Obrazek

oraz Hamatocactus setispinus

Obrazek Obrazek
Jak ja mogłam przegapić te cuda! Piękne okazy! ;:oj
Co do kwitnień Leuchtenbergia, to powiem, że jak trzymałam je w foliaku (większa wilgoć), to kwitły. Teraz w szklarni mają kwitnienie gdzieś. Chyba na dwór trzeba wywalić - trzyma ktoś pod chmurką?
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bebos pisze:Ilekroć mogę, składam słowa uznania za pielęgnację drobnicy! Coś mi w genach nie styka, że umiem się opiekować tylko dużym człowiekiem czy rośliną. Jedynie młode zwierzaki idą mi na rękę :wink:
drobnica to nie jest coś szczególnie trudnego , wewnętrzny parapet okienny na początek bardzo dobrze się nadaje , problem większy z nasionami , bo czasami wschodzą ładnie , a czasami absolutnie nic i człowiek myśli że samemu coś źle zrobił

-- Pt 14 sie 2015 19:48 --
raflezja pisze:Ale fajne maluchy! I ariaki widzę? Dobrze widzę? Pewnie u Ciebie wysiane same rarytaski?
tak ariaków dość dużo różnych , poza tym białe turbini i pele , nawet discocactus
annaoj pisze:
ejacek pisze:U mnie kwitną ponownie pokazywane niedawno gatunki , ale
inne Leuchtenbergia principis

Obrazek Obrazek

oraz Hamatocactus setispinus

Obrazek Obrazek
Jak ja mogłam przegapić te cuda! Piękne okazy! ;:oj
Co do kwitnień Leuchtenbergia, to powiem, że jak trzymałam je w foliaku (większa wilgoć), to kwitły. Teraz w szklarni mają kwitnienie gdzieś. Chyba na dwór trzeba wywalić - trzyma ktoś pod chmurką?
mi się wydaje że dla nich chyba lepszy foliak albo szklarnia ale oczywiście na zewnątrz spokojnie dadzą radę

wszystkim oczywiście za wizyty dziękuję ;:180 , nie wiedziałem , że drobnica to może wzbudzić zainteresowanie , efektowny kaktus to stary kaktus - tak ja zawsze to widziałem
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hamatocactus setispinus var. setaceus (na pierwszym planie)

Obrazek Obrazek

ariaki zbiorówki

Obrazek Obrazek

Carnegiea gigantea (na pierwszym planie)

Obrazek
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I z bliska portret Ariocarpus kotschoubeyanus

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Piękne ariaki - tak na noc... ;:223
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54

Post »

Kolejna piękna roślina - Hamatocactus setispinus var. setaceus, baaaardzo ładny kwiat i wyjątkowo oryginalny Ariocarpus kotschoubeyanus, prawdziwa gwiazda ;:oj

Widzę, że żłobek i przedszkolaki mają się bardzo dobrze, przy tak dobrej opiece do końca sezonu jeszcze sporo urosną ;:333

Pozdrawiam Lidia
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

annaoj pisze:Piękne ariaki - tak na noc... ;:223
Po tym co widziałaś i nam pokazałaś kilka dni wcześniej to przy tych moich zaśniesz jak niemowlę :wit

Aileen pisze:Kolejna piękna roślina - Hamatocactus setispinus var. setaceus, baaaardzo ładny kwiat i wyjątkowo oryginalny Ariocarpus kotschoubeyanus, prawdziwa gwiazda ;:oj

Widzę, że żłobek i przedszkolaki mają się bardzo dobrze, przy tak dobrej opiece do końca sezonu jeszcze sporo urosną ;:333

Pozdrawiam Lidia
Pikowane w tym roku to myślę , że podskoczą dopiero w przyszłym . Niestety niedługo upały się skończą , mi zależy tylko by się dobrze ukorzeniły przed zimą.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

ejacek pisze:ariaki zbiorówki
(...)
I z bliska portret Ariocarpus kotschoubeyanus
Miszczu!!! ;:180
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Bardzo ładne i doskonale pokazane rośliny - i to z tych które tutaj za często pokazywane nie są (ariokarups). ;:333
ejacek napiał(a):
nie wiedziałem , że drobnica to może wzbudzić zainteresowanie , efektowny kaktus to stary kaktus - tak ja zawsze to widziałem
Błąd. Tu wszystkich wszystko interesuje - patrz np. na mnie, hoduję swoje rośliny już blisko 40 lat a wciąż na nowo się nimi zachwycam więc monitoruję wątki w poszukiwaniu radości z takich choćby perełek jakie Ty pokazałeś. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Co za ariaki, jak płatki śniegu, każdy inny każdy niepowtarzalny i wyjątkowy, cudo :uszy
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak , przyznaje na mnie cały czas ariaki robią wrażenie , ale głównie ten specyficzny urok mają tylko te uprawiane na własnych korzeniach. Szczególnie przez podkładkę deformowane są właśnie Ariocarpus kotschoubeyanus. Poza tym są to kaktusy b.ciekawe , u tego gatunku i u A.agavoides jeśli rosną na własnym korzeniu widać wyraźnie zachowanie jak w naturze - zagłębianie się w czasie suszy w podłożu i wyskakiwanie po podlaniu.
A skoro dzieciaczki też interesują to tu maluchy

Obrazek

i maluchów ciąg dalszy :

Nauczyłem się nie przywiązywać szczególnej wagi do podłoża. Każdy z nas ma swoje doświadczenia i własna praktyka uczy jak postępować z podopiecznymi . Tu np zgodnie wysiane i rosnące w tym samym substracie Discocactus HU 651 i Ariocarpus retusus . Jedyny mankament że diskokaktus za bardzo się rozpiera .

Obrazek

Następne maluchy z wysiewów ( starsze po przepikowaniu) Ariocarpus retusus

Obrazek Obrazek

Tu maluch wyrzucony w tym roku na głęboką wodą tzn z mnożarki na balkon - słońce , wiatr , różnice temperatur , jedynie z daszkiem przed opadami Turbinicarpus pseudopectinatus

Obrazek

I na koniec całkiem inny sposób rozrodu maluchów , szczególnie popularny właśnie u tego gatunku Pelecyphora aselliformis,
widać tworzące się maluchy

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale świetnie to ująłeś!
Zobaczę, czy mój czegoś nie kombinuje.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

ejacek pisze:Tak , przyznaje na mnie cały czas ariaki robią wrażenie , ale głównie ten specyficzny urok mają tylko te uprawiane na własnych korzeniach. (...) Poza tym są to kaktusy b.ciekawe
a i nie zapominaj, że święte! :wink:
Jako ciekawostkę powiem, że taki na przykład Ariocarpus retusus jest wśród pewnych Indian uznawany za niebezpieczny w pewnych okolicznościach. Według nich jest on zdolny do czarów i oszustw, jeżeli ktos go zje, a nie jest w stanie czystości, pozwalajacej mu na szukanie prawdy i nie został odpowiednio przygotowany przez szamana, to bardzo źle się to może skończyć - tsuwiri (Ariocarpus retusus) może wprawić człowieka w stan wściekłości i wypędzić go na pustynię.
Inny znów ariak - znany jako hikuli sunami (Ariocarpus fissuratus) - podobno jest potężniejszy niż sam peyot.l*, i potrafi wezwać na pomoc pomocników, kiedy ktoś niecnie chce go ukraść.
a w ogóle peyot.l* (L.williamsii) i hikul.i* pozostawił luziom Ojciec Słońce, kiedy opuszczał żemię, żeby zamieszkać w niebie, jako lekarstwo na ludzkie choroby i nieszczęścia
Koniec oftopu :)

* pisownia oczywiście bez kropek, ale użyłam na wypadek, gdyby nazwy miały być zakazane, tudzież dla zamaskowania ich w sieci :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”