Niekończąca się opowieść...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niekończąca się opowieść...

Post »

Witam Was bardzo serdecznie po króciutkiej przerwie. ;:4

U nas ferie się kończą, więc były to ostatnie dni żeby spędzić czas z dziećmi. Teraz dzieci wymęczone ale i zadowolone, a my mamy trochę względnego spokoju. ;:224

Izuniu, wracając do tej mojej róży to jak najbardziej masz rację: climbing znaczy pnąca, ale właśnie pod taka nazwą: Climbing Rosa kupiłam moją różę w Rosarium.
Dobrze, że Kasia Robaczek też takową kupiła, bo już myślałabym, że coś w notatkach pomieszałam. W zeszłym roku mi przemarzła, więc w tym roku będę latem porównywać do Kasi. Zobaczymy czy to może też RU?
Izuniu dla Ciebie hiacyntowe widoczki za cierpliwe niecierpliwe oczekiwanie

Obrazek

Obrazek

Kasiu, idę zaraz do Ciebie poszukać Twojej Climbing Rosa vel RU. Ciekawe ;:131 , czy to rzeczywiście prawda, że sprzedawali RU pod inną nazwą?.
Kasiu, dla Ciebie wstążeczki z hiacyntów:
Morelowo-łososiowa:

Obrazek

i różowa:

Obrazek

Gosiu Margo zakochałam się w tej róży właśnie u Majeczki Edulkotka i zdecydowałam się na nią. Jak zmiany to czemu nie zdecydowane?
Zobaczymy, mam nadzieję, że będzie OK. Będę tego Iceberga pilnować.
I na miły wieczór dla Ciebie:

Obrazek

Grażynko wiem, że u Ciebie Iceberg padł. I troszkę mnie to martwi bo u nas podobne zimy?..Ale tak mi się ta róża spodobała, że podejmę ryzyko.
Wiesz, najdziwniejsze jest to, że ona ma strefę 4b wg helpa, więc nie powinna przemarzać?.
Dla Ciebie w podziękowaniu za cudowne linki:

Obrazek

Majeczko dziękuję za fotkę. Fajnie, że mam ją w swoim wątku ? będzie mnie nadal kusić, chociaż i tak i tak już się zdecydowałam je kupić.
Majeczko uważam podobnie jak Ty, że nadmierna troska może zaszkodzić. I to dotyczy nie tylko roślin?.
Majeczko, z braku wiosennych widoczków za oknem, pozwól że zadedykuję Ci kolejny wiosenny widoczek

Obrazek

I jeszcze z innej perspektywy:

Obrazek

Marysiu ? Mufko, u Ciebie też wymarzł? Załamujecie mnie?.. Może to kwestia sadzonki? Marysiu, a pamiętasz gdzie swoją kupiłaś?
Dla Ciebie następna wiosenna odsłona

Obrazek

Jagodo masz całkowitą rację. Ta zeszłoroczna zima dała się we znaki wszystkim roślinom?i trzeba mieć nadzieję, że szybko się nie powtórzy.
A tymczasem dla Ciebie, z braku niebieskości:

Obrazek

I dla wszystkich innych przemiłych Gości propozycja ogrodowej architektury:

Obrazek

I jeszcze troszkę wiosny:

Obrazek

A teraz zmykam do Was, :wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Daffo, intryguje mnie na czym wisi ta gwiazda :shock:.
Keukenhof cudowny, dopóki się nie pomyśli, że ten ogród jest taki bogaty w piękne kształty i kolory tylko przez dwa miesiące w roku. Nie do pomyślenia w naszych ogrodowych warunkach ;:224, prawda? Ale dzięki Tobie mogliśmy to ulotne cudo zobaczyć. Dzięki, Daffo.
Żonkilków jakby mało, czy mi się wydaje :?:

Buzaki oczekujące wiosny - Jagoda
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu dzięki Ci ogromne za te kolorowe rzeki kwiecia ;:196 wygląda to cudnie ;:215 a jeszcze bardziej podobają mi się te trawniki między tymi rzekami kwiecia, ach jakże bym chciała mieć takie trawniki. :shock:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Asiu :wit
Wspaniała relacja z Holandii ;:138 jakoś jeszcze nie udało mi się tam wybrać mimo wielkich planów... ale przy twoich zdjęciach zrobiłam sobie przyjemny, wirtualny spacerek wśród kwitnących cebul. ;:65
Jeszcze o różach...
Róża Climbing Rosa to jest RU. moge potwierdzić, że jest identyczna :)
Iceberg Climbing może co kilka lat trochę podmarznąć, ale i tak szybko nadrabia wzrost i kwitnie na nowych pędach zatem jak nisko czy wysoko trzeba by go ciąć to na pewno co roku zakwitnie. A u ciebie Asiu jest ten plus, że leży zawsze sporo śniegu i ładnie okrywa korzenie róży. Dziadkowie zawsze mawiali, że nic lepiej nie okrywa roślin, niż śnieg! Dlatego chyba wiele roślin (np. powojników) pięknie rośnie w tych rejonach i nigdy nie przemarza. Z różami może być podobnie. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Biała róża cuuudna ,,taka duża i tak ukwiecona ;:333 a te dywaniki hiacyntowe i tulipanowe śliczne,,,szkoda,że u nas takich nie ma :( Ale zaraz częśc by rozkradli ;:161
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewa ma rację. Może być mróz, ale jak rosliny sa przykryte kołderką mogą czuć się bezpieczne.
Ta zima jest idealna jak na razie. Jeszcze nigdy nie widziałam roślin w tak dobrej kondycji.
Moja Mary Rose ma zielone liście do tej pory.
Bardzo liczę na to, że Eden zakwitnie na całej długości gałązek. Mają jakieś 180 cm
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Na specjalne zaproszenie - wybrałam się czym prędzej! Przybyłam, zobaczyłam ... i nastrój mi się trochę poprawił :D Hiacynty w takiej masie są śliczne ( a jaki zapach musi się wokół nieść!)
Szczególnie ujęły mnie te na pierwszym planie, w moim ulubionym w ogrodzie kolorze! (po niebieskim) ;:196
Co do róży, to chodziło mi o to, ze sprzedawcy, którzy nie mają licencji, nie sprzedają róż pod ich właściwymi nazwami. Stąd nazwy: "Róża żółta", "Róża czerwona" czy "Róża pnąca".
Takie "nazwy" mają róże marketowe, ale żeby Rosarium? :shock:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

U mnie też jeszcze niektóre róże pełne liści.
Będzie wiosną niezła praca z obrywaniem.
Iza ma rację, bez licencji trzeba jakoś inaczej różę nazwać, więc często w ogóle się ich nie pisze.
Grażyna.
kogro-linki
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was bardzo serdecznie drogie Forumki.

Tradycyjnie, przepraszam za brak regularności w bywaniu w swoim wątku. Mogę tylko powiedzieć na pocieszenie, że lepiej nie będzie?..

Jagi moja kochana, staram się być u Ciebie w miarę regularnie, ale na regularne wpisy brakuje mi czasu. To sobie ne da, pane Hawranek. :wink:
Ta gwiazda wisi na linkach - żyłkach, ale na zdjęciu ich nie widać. Wiesz, w Keukenhof jest również bardzo duża kolekcja RH i azalii, tak że ogród jest otwarty dłużej niż dwa miesiące w roku. Niestety - stety, ja byłam w kwietniu i azaliowo-Rh spektaklu barw nie mogłam obejrzeć. Ale spacerując po ogrodzie widziałam bardzo dużo okazałych krzewów RH. Może kiedyś pojadę w maju?.
[b]Buzaki[/b] prawie wiosenne ;:196

Majeczko Edulkotku, trawniczki rzeczywiście jak spod igły, ale tam sztab ludzi przy nich pracuje. A przy Twoim ogrodzie równie piękne połacie zieleni. Może nie tak bardzo równiutkie, ale bardzo urokliwe. I duże drzewa też masz.
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:167

Ewo ? Gloriadei dziękuję Ci bardzo za Twoją wizytę u mnie. Bardzo mi miło, że relacja z wycieczki się podobała. Wiem, że Twoje ulubienice to róże, ale na wiosnę wszystko co kwitnie baaardzo cieszy, prawda?
Co do Iceberga, jak wiesz, już się zdecydowałam. Jestem pewna, że znajdziesz mi dobre i zdrowe sadzonki i będzie rósł dobrze. A ja mu w tym pomogę.
Serdeczności ;:168 ,

Aniu ? Aniabuko masz rację, dywaniki są bardzo, bardzo urokliwe.
A ta piękna biała róża niestety nie moja, tylko Majeczki Edulkotka. Ale ja planuję też takie u siebie posadzić.
Aniu, dziękuję za wizytę :wit

Gosiu Margo masz rację, zima na razie OK dla naszych roślinek. Żeby tylko nie przymroziło, jak roślinki już będą w stanie rozwoju. Tego najbardziej się boję?
Ja też liczę na kwitnienie Eden Rose. Moja też ma długaśne pędy, ale nie wiem czy nie przemarzły, bo nie okryłam na całej długości.
Wiosenne-prawie ;:168 uściski

Izuniu moja kochana, jak zapewne przeczytałaś, Ewa Gloriadei już nam wyjaśniła kwestię tej mojej Climbing. Dobrze, bo inaczej wyszłabym na kompletną ignorantkę.
Izuniu, jak tam u Ciebie? U mnie jeszcze śnieg leży na ogrodzie, ale topnieje w oczach ? dzisiaj mamy piękne słoneczko. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie ;:167

Grażynko ;:196 , czy ja naprawdę muszę oberwać wszystkie zeszłoroczne liski na różach? Toż na wszystkich okopcowanych jest ich naprawdę mnóstwo?..
A co do tej Climbing Rosa ? przynajmniej mam prawdopodobnie Rosarium U. Tez dobrze..

A.... i prawie zaplanowałam jedną różaną rabatę. Będę WAS bardzo prosić o uwagi, ale to potem.
Teraz muszę zmykać
:wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Asiu nie musisz, ale tym sposobem sama przyczynisz się do rozwoju grzybów wszelkiej maści.
Nie zauważysz też szkodników, których działalność widać najlepiej na pędach bez liści.

http://www.twojapogoda.pl/16dni_kolejne.htm
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Asiu ja w sprawie róż . Jednak pewnie niewiele pomogę .
Ta druga trochę podobna do Flammentanz , Ale czy to ona :roll: tego już nie wiem .
Moja Flammentanz tez łapie plamy na liściach , ale ogólnie dość zdrowa .
Musisz poszukać kogoś kto potrafi rozpoznawać odmiany , ja to w tej kwestii cienki Bolek

Pozdrawiam i dużo słonka życzę ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Asiu, u mnie Eden jest cały zielony. ;:138
Mam nadzieję, że dotrwa tak do kwitnienia.
Trzymam za kciuki za Twojego, swojego i w ogóle za wszystkie Edeny ;:215
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Asiu, piękne te hiacyntowe fale.... ;:170
Pytałaś o Climbing Rosę & RU - przygotowałam dla Ciebie zestawienie:

Rosarium Uetersen
Obrazek

Climbing Rosa
Obrazek

Są identyczne ;:173
Kwitły bajecznie i zdrowo, Twoja też taka będzie ;:196
ps. daj znać, czy usunąć fotki ;:131
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorowo-nocną porą ;:4

Pozwólcie, że potem odpowiem na Wasze miłe wpisy, teraz chciałabym prosić Was o pomoc i radę ;:196

Jak już wspomniałam, zaplanowałam różaną rabatę i chciałam Was zapytać o sugestie i rady. Wspomnę tylko, że niezbyt mądrze kupiłam róże ;:224 (bo mi się podobały i Forumki je chwaliły), a teraz kombinuję jak je właściwie posadzić. Jako, że moja przygoda z różami zaczęła się rok temu i wciąż jestem różanym amatorem, bardzo liczę na Waszą pomoc.

Na poniższym zdjęciu zaznaczyłam gdzie chciałbym posadzić 2 szt. A Shropshire Lad i 2 szt. Spirit of Freedom. Na pergoli rośnie już New Dawn, a przy bramce, za pęcherznicą Diabolo - Perennial Blue. Zaznaczone Pastele rosną od zeszłego roku.
Na tym zdjęciu może się wydawać, że tam jest trochę ciasno, ale w rzeczywistości jest miejsce, żeby róże posadzić nawet co ok. 80cm

Obrazek

Lepiej to widać na tym zdjęciu.

Obrazek

Na poniższym zdjęciu widać hortensje, które rosną pod pergolą z New Dawn. Planuję je wyautować (chyba do donic), bo co roku mi przemarzają i już nie pamiętam jak kwitną. Myślałam, żeby na ich miejsce posadzić Garden of Roses (mam na razie 2szt). Chyba, że możecie mi polecić inne róże, które będą pasowały do New Dawn w miejsce hortensji?

Obrazek

Chciałabym jeszcze w tej grupie posadzić (jak proponowała Majka411) 2 szt. Pilgrima ? ale nie wiem gdzie?? oraz ewentualnie 2 szt. Crocus (te ilości mogę zwiększyć w razie konieczności) Z przodu rosną już Pastele i nie chciałabym ich zasłonić.
Macie może jakieś pomysły? Będę wdzięczna za każdą radę i sugestię.
Myślałam jeszcze nad powojnikami do ASL i SOF??

;:196 dziękuję za każdą radę i sugestię ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Asiu, Garden of Roses będą za blade, poza tym odcień pogryzie się z New Dawn.

Buzaki - Ja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”