Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Majkowy zielony dom i ... Souveniry cz.4

Post »

Białe jest piękne!!! ;:138
i to na stole i w ogrodzie! ;:136
Muszę przyznać, że bukiet pierwsza klasa!
Czy ukorzeniasz potem patyczki z takich róż? :)

A do tych białych oczek na pędzie róży od razu oczy się śmieją, prawda? :tan

Sposób sadzenia w pojemniki bez dna podpatrzony 8-)
jeden z hodowców róż - Scarmann, rozpowszechnia taką metodę.
Nawet poleca sadzić w ten sposób wszystkie róże, co zapewnia im szybszy start.
Oprócz osłony korzeni róży przed wrastaniem innych korzeni roślin, jest ułatwione podlewanie i zasilanie młodego krzewu (nawóz trafia bezpośrednio do korzeni i nie rozlewa się z wodą na boki).
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich kochanych gości :wit w ten zamglony ale chyba coraz cieplejszy dzień.

Gosia moje krokusiki dopiero wychylają noski z ziemi tak jak i pozostałe cebulowe. Tu i tam jakieś kiełeczki wystają ale niektórych to nawet nie kojarzę co to. :roll:

Majka a wiesz jak ja się ucieszyłam na ten widok. Uchwyciłam jeszcze taki czerwony nosek na patyczku. :heja

Obrazek

Ida mój Pompon czyli Pashmina ma dość długie gałązki więc dość sporo wystaje obecnie nad kopczyk ale na mrozy to miała grubą warstwę słomy, liści i gałązek. Teraz zasypałam ją tylko resztkami liści i gałązkami i nawet jej wczoraj nie oglądałam bo już zaczynało lecieć to białe.
Od Sipa mam od jesieni posadzone róże. Souvenir de William Wood - coś tam widać zielonego nad kopcem ale nie wiem który jest od Sipa bo mam 2 szt. Ulrich Brunner Fils bardzo wysoko zielony ale chyba jeszcze nie puszcza. Boule de Neige chyba też coś zielonego jest w kopcu. Sarah van Fleet ma długie zielonkawe gałązki ale też chyba jeszcze śpi. Raubritter ma bardzo długie gałązki i chyba najbardziej zziębnięta bo kolor mają nijaki ale nad kopcem widać zielone. Ogólnie na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć że dobrze przezimowały a były to ładne i dość spore sadzonki. ;:108

Tosia jak nie kwitnie to musisz sobie zafundować przebiśniegi, one zawsze najwcześniej zakwitają.
U mnie trochę tego białego zniknęło czyli robi się cieplej. ;:108

Ewa w takim wydaniu uwielbiam białe. ;:167
Na stole to są malutkie różyczki w doniczce i wiosną wsadzę je do ogrodu. Mają taki troszkę zżółknięty kolor ale są piękne. ;:167
Obrazek

Białe oczątka na pędzie róży troszkę powietrzyłam bo one były całe zasypane i jeszcze okryte czarną agro żeby nie zmarzły więc są bardzo delikatne ale bardzo mocno podnoszą na duchu w takim ponurym czasie. :heja

Dobre przykłady warto naśladować i bardzo Ci dziękuję że taki sposób podałaś do ogólnej wiadomości. Zawsze warto stosować metody sprawdzone które mogą pomóc nam i naszym podopiecznym. ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Ja ostatnio wygladalam przebisniegow na ogrodku ale nic nie wypatrzylam. A jakie bylo moje zdziwienie, jak poszlam odszczurzyc rabate przed domem a tam przebisniegi kwitnal :;230
I zeby nie bylo ze mam sklerozis tz mam :wink: ale akurat tam, to na pewno nie sadzilam.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majka a wiesz jak ja się ucieszyłam na ten widok. Uchwyciłam jeszcze taki czerwony nosek na patyczku.

:D Majeczko, wiem jak można się cieszyć na takie widoki. Powiem Ci, też uważam, że róże ogólnie dobrze przezimowały.
Dziś byłam na działeczce, musiałam zadołować W & C i wiesz, co naprawdę to był pierwszy ciepły prawie wiosenny dzień.
Przyjrzałam się każdej róży, jest dobrze. Teraz czekam tylko na rozmarznięcie kopczyków i ziemi. Wtedy mam co robić, siły muszę zbierać.
Pashmina u mnie też zielona i ma ?czerwone noski?.
;:108
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Kiedyś gdzieś już czytałam o tym, żeby sadzić rośliny w pojemnikach, ale chyba powojniki ;:24
A może zamiast wiader dziurawe donice?
Takie plastikowe nie są drogie i zbyt szybko nie ulegną rozkładowi. O ile... ulegną ;:24
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jula widocznie Ci te szczury posadziły te przebiśniegi. :;230
Też bym sobie czasami dała głowę uciąć że to tam posadziłam a tam co, gucio , w całkiem innym miejscu wyłazi. ;:223

Majka bardzo pozytywne wieści z działeczki, oby wszystkie tak chciały rosnąć jak Pashmina. :uszy

Ania ja już szukam doniczek na Allu takich dużych, 10 lub 15 litrowych. Najpierw posadzę do doniczek bo wszystkich do gruntu nie dam rady, a potem tylko dno uciąć i do dołka ze specjalnym pokarmem dla różyczek. Taką donicę czy wiadro bez dna zawsze można po paru latach wyciągnąć, na pewno się to uda. ;:108
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czyli myślimy podobnie.
U mnie będzie remont na jednej rabacie, z racji tego, że wymieniamy ogrodzenie. Wszystkie róże i inne rośliny muszą ten czas spędzić w donicach.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzisz Aniu i problem rozwiązany. Trzeba kupić tych donic żeby było do czego sadzić bo wiader to mi na pewno nie wystarczy. ;:108
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Majeczko, po wiadra do rybnego. Oni dostają śledzie i inne rybiska w wiadrach i potem je wyrzucają. :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ewunia, super pomysł ;:138
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo fajny pomysł tylko jeszcze trzeba mieć ten rybny. Nam jedynego zlikwidowali i tylko w marketach byle jakie ryby są dostępne. :(
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie nie ma Auchana, nad czym mocno ubolewam, to mam za to pełno sklepów rybnych :;230
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

basjak pisze: Majka, mam dwa około 30-sto litrowe pojemniki, którym odpadło dno podczas mrozów (nie wylałam wody). Reflektujesz?
Ponawiam propozycję :)
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Maja a jeszcze, jak nie przeszkadza Ci cieply roz Tip-Top, to mozesz w Auchanie ja kupic. Ona jest podobno superos, wszyscy ja chwala, ze dobrze rosnie, dobrze kwitnie i nie za bardzo cos lapie.... mnie troche kolor nie pasuje tz takie cieple roze mi nie pasuja, juz jedna mam, to wystarczy.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne róże :D Człowiek się trochę pocieszy, zanim doczeka sie swoich.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”