Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
- IWONA1311
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz. 3 i nie tylko....
Januszu byłabym bardzo wdzięczna gdybyś pamiętał o mnie z tą rozplenicą, skoro chcesz wyrzucać to ja ją bardzo chętnie przygarnę
Czy ja dobrze przeczytałam że borówki kupiliście po 2 zł?

Dobrze był schowany Hokus-pokus że mój Andrzej go nie "wygapił" bo nie byłoby z czego fotografii zrobić
. Januszu miłej i spokojnej podróży 

-
- 200p
- Od: 25 cze 2011, o 16:23
Witam Januszu
Piękny masz ogród. Wszystkie rośliny, kwiaty takie ogromne i dorodne, trawy, liliowce, floksy, róze, długo by można wymieniać. Nie wspomne o dorodnych owocach i warzywach
Strasznie podoba mi się pień z rojnikami. Będę często zaglądał i podziwiał piękny ogród 

Piękny masz ogród. Wszystkie rośliny, kwiaty takie ogromne i dorodne, trawy, liliowce, floksy, róze, długo by można wymieniać. Nie wspomne o dorodnych owocach i warzywach

Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Ogród Łukasza
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Witam po przerwie.
Właśnie goście się rozjechali i zaczął się dzień jak co dzień. Susza nadal nam dokucza. Dwa dni była niewielka mżawka to tyle pożytku z niej,że rosa była przez dwa dni.
Geniu. Wyobrażam sobie zmiany jakie poczyniłaś mając do dyspozycji takie siły. W piątek będę jechał z córką to o ile pozwolisz wpadniemy na kawę i zobaczę na żywo wspólne dzieło.
Iwonko. Jest Twoja ale bez dostawy na miejsce, chyba,że będzie w pobliżu jakieś spotkanie.
Borówki kupiłem tak jak pisałem po 2 zł. Nawet wczoraj byłem w tym sklepie to jeszcze można było wybrać ale większość już była zasuszona.
Danusiu. Jest ona w terenie eksperymentalnym niedostępnym dla nikogo ale nie powiedziane, że nie można jej posiąść. Jest na tyle fotogeniczna, że warto ją mieć w zasięgu ręki. Pożyjemy zobaczymy co się wykluje z następnych.
Witaj Łukaszu. Miło,że odwiedziłeś mój ogród i że podoba Ci się pniak który przyuważyłaś pewnie już nie długo zakończy swój żywot. Jest to świerkowy pniak który szybko gnije i pewnie będzie to jego ostatni sezon.
Zapraszam w wolnej chwili ponownie.
Właśnie goście się rozjechali i zaczął się dzień jak co dzień. Susza nadal nam dokucza. Dwa dni była niewielka mżawka to tyle pożytku z niej,że rosa była przez dwa dni.
Geniu. Wyobrażam sobie zmiany jakie poczyniłaś mając do dyspozycji takie siły. W piątek będę jechał z córką to o ile pozwolisz wpadniemy na kawę i zobaczę na żywo wspólne dzieło.
Iwonko. Jest Twoja ale bez dostawy na miejsce, chyba,że będzie w pobliżu jakieś spotkanie.
Borówki kupiłem tak jak pisałem po 2 zł. Nawet wczoraj byłem w tym sklepie to jeszcze można było wybrać ale większość już była zasuszona.
Danusiu. Jest ona w terenie eksperymentalnym niedostępnym dla nikogo ale nie powiedziane, że nie można jej posiąść. Jest na tyle fotogeniczna, że warto ją mieć w zasięgu ręki. Pożyjemy zobaczymy co się wykluje z następnych.
Witaj Łukaszu. Miło,że odwiedziłeś mój ogród i że podoba Ci się pniak który przyuważyłaś pewnie już nie długo zakończy swój żywot. Jest to świerkowy pniak który szybko gnije i pewnie będzie to jego ostatni sezon.
Zapraszam w wolnej chwili ponownie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu, bardzo dziękuję za wstawione zdjęcie różyczek. Dopytam cię jeszcze o szczegóły na pw. 

- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Januszku, ja jeszcze raz względem tych alstromerii - wykopujesz na zimę i co? jak je przechować coby nie zgniły, nie uschły, nie zmarzły.....????
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- drozd
Witam Wandziu i Jagusiu
Będę w domu ok soboty i postaram się odpowiadać na wszystkie pytania. Teraz mam ograniczony dostęp do komputera.
Jagusiu. Astromerię wykopuję i sadzę do donic. Przechowuję w domu w podpiwniczeniu ale w tym roku część wyniosę na próbę do piwnicy,bo w domu jest za ciepło i za wcześnie wyrastają. Dzielę wiosną i sadzę do donic. W maju wysadzam do ogrodu.
Będę w domu ok soboty i postaram się odpowiadać na wszystkie pytania. Teraz mam ograniczony dostęp do komputera.
Jagusiu. Astromerię wykopuję i sadzę do donic. Przechowuję w domu w podpiwniczeniu ale w tym roku część wyniosę na próbę do piwnicy,bo w domu jest za ciepło i za wcześnie wyrastają. Dzielę wiosną i sadzę do donic. W maju wysadzam do ogrodu.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Januszu, mam nadzieję że jesteś już w domu , wyobrażam sobie ile pracy masz po 2 tygodniach nieobecności .drozd pisze: Geniu. Wyobrażam sobie zmiany jakie poczyniłaś mając do dyspozycji takie siły. W piątek będę jechał z córką to o ile pozwolisz wpadniemy na kawę i zobaczę na żywo wspólne dzieło.
Zmiany jakie powstały w moim ogrodzie sam mogłeś zobaczyć na własne oczy , szkoda że trawnik jeszcze nie powstał , ale z przyczyn niezależnych ode mnie trzeba czekać do wiosny.
Dzięki za miłe odwiedziny , szkoda tylko że takie krótkie , pozdrowienia dla Krysi.
Genia
- drozd
Witaj Geniu.
Tak jestem już w domu i nie wiem za co mam się brać by nadgonić zaległości. Dzisiaj wykopywałem mieczyki galtonie ismeny i inne cebulowe. Najbardziej kłopotliwe w wykopywaniu są ismeny. Bardzo głęboko puściły korzenie chyba przez te suszę,że trudno było je wykopać.
Dobrze,że Krystyna wykosiła trawę, bo po 2 tygodniach musiałbym kosić kosą.
Moje wypociny:

Jedne z ostatnich kwiatów jesieni. Kto wie czy dzisiejszej nocy nie będzie przymrozku. Noc gwieździsta i jest zimno.

Krystyna dziękuje za pozdrowienia. Również Was pozdrawia.
Tak jestem już w domu i nie wiem za co mam się brać by nadgonić zaległości. Dzisiaj wykopywałem mieczyki galtonie ismeny i inne cebulowe. Najbardziej kłopotliwe w wykopywaniu są ismeny. Bardzo głęboko puściły korzenie chyba przez te suszę,że trudno było je wykopać.
Dobrze,że Krystyna wykosiła trawę, bo po 2 tygodniach musiałbym kosić kosą.
Moje wypociny:

Jedne z ostatnich kwiatów jesieni. Kto wie czy dzisiejszej nocy nie będzie przymrozku. Noc gwieździsta i jest zimno.

Krystyna dziękuje za pozdrowienia. Również Was pozdrawia.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
O ho ho ....ale sie napracowałeś
Dobrze ,ze juz po wykopkach
Róże jak cudnie Ci nadal kwitną 

Dobrze ,ze juz po wykopkach

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U Was w ogródku taki idealny porządek, że tylko brać przykład. A jak pięknie posegregowane i opisane cebulki. Podziwiam szczerze
Podzielam zdanie Dorotki, co do róż. Kwitna obłędnie 

- e-genia
Januszu ja swoje Ismeny wykopałam już szybciej , liście zaczęły gnić , pewnie cebule też nie przetrwają zimy .
W zeszłym roku były bardzo zdrowe.
U Ciebie dziś pięknie słonecznie sporo możesz zrobić , a u mnie od rana pada.
Genia
W zeszłym roku były bardzo zdrowe.
U Ciebie dziś pięknie słonecznie sporo możesz zrobić , a u mnie od rana pada.
Genia

- promyk
- 200p
- Od: 18 kwie 2011, o 22:02
Witaj Januszu widzę że już wykopałeś mieczyki, ja właśnie tak dzisiaj się nad nimi zastanawiałam czy już czy jeszcze, no ale jak już pora to po niedzieli się wezmę za nie. A mam takie pytanko czy ty tak przechowujesz mieczyki z kawałkami liści czy to na razie początek przygotowań do zimowania, bo ja to łodygę obrywam do samej cebulki ale może tak jest lepiej jak ty robisz, no i jak je przechowujesz, bo moje w tym roku miałam wrażenie że za bardzo były przesuszone, no ale na szczęście kwitło większość
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
- drozd
Dorotko. Po dwutygodniowym urlopie lepiej się pracuje a i jesień też pogania. Nie wiadomo co przyniesie następny dzień. Wczoraj wieczorem wyglądało, że w nocy może być przymrozek ale nad ranem ociepliło się i był ładny ciepły dzień. Dziś dalszy ciąg wykopywania przesadzania itp. Róże które pokazałem to najbardziej okazałe ze wszystkich jakie posiadam. Pomarańczowa pienna jest bardzo zwarta i wypuszcza dużo kwiatów na niskich łodygach. Jest to chyba najlepsza odmiana do oczkowania na pniu. Czerwona to perełka wśród róż - "Mister Lincoln". Pięknie pachnąca róża o dużych aksamitnych czerwonych kwiatach.
Aniu. Nie moja to zasługa że jest czysto w ogrodzie. Zawdzięczam to mojej żonie, która pod moją nieobecność zrobiła mi taką miłą niespodziankę. Może trochę z nudów
Geniu. Co roku wykopuję Ismeny w połowie września .Wiosna trochę spóźniłem się z sadzeniem więc im trochę teraz przedłużyłem wegetację. Porosły potężne cebule. W razie Twoje nie przezimują wyślę Ci swoje.
Sylwio Wykopywanie mieczyków powinno się rozpocząć w połowie września zaczynając od odmian wcześniejszych. Dłuższe przetrzymywanie w ziemi może narazić cebule na choroby grzybowe. Swoje też późno wykopałem ale ratowała je przed chorobami grzybowymi susza jaka we wrześniu panowała. Zostawiam dłuższe łodygi gdyż po wysuszeniu łatwiej oderwać je od cebuli.
C.d. kwiatów jesieni

Aniu. Nie moja to zasługa że jest czysto w ogrodzie. Zawdzięczam to mojej żonie, która pod moją nieobecność zrobiła mi taką miłą niespodziankę. Może trochę z nudów

Geniu. Co roku wykopuję Ismeny w połowie września .Wiosna trochę spóźniłem się z sadzeniem więc im trochę teraz przedłużyłem wegetację. Porosły potężne cebule. W razie Twoje nie przezimują wyślę Ci swoje.
Sylwio Wykopywanie mieczyków powinno się rozpocząć w połowie września zaczynając od odmian wcześniejszych. Dłuższe przetrzymywanie w ziemi może narazić cebule na choroby grzybowe. Swoje też późno wykopałem ale ratowała je przed chorobami grzybowymi susza jaka we wrześniu panowała. Zostawiam dłuższe łodygi gdyż po wysuszeniu łatwiej oderwać je od cebuli.
C.d. kwiatów jesieni

- e-genia
Dzięki Janusz
Ta jeżówka to Hot Papaya?
Ta jeżówka to Hot Papaya?