Ogród Andzi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogród Andzi cz.2

Post »

Aga ;:3 Rh lepiej zimuje pod takim okryciem...tak wygląda przestrzeń od strony modrzewi...pola nie dają żadnej osłony ...jak są zamiecie i zawieje, porządnie wieje...liście u Rh szybko wysychają, są zawsze skulone...bronią się od mroźnego wiatru...paki kwiatowe też nieraz były uszkodzone...w tamtym roku pod okryciem pięknie przezimowały.

Obrazek
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ciężkie warunki mają Rh. Takie przestrzenie są wietrzne , Tylko gęsty żywopłot z tujek i w kąt wciśnięty ma szanse na ładne kwitnienie. Dlatego nie mam jeszcze RH. Mam 3 azalie , nie wyglądają okazale. Czekam aż tujki urosną , wtedy i on się pojawi. ;:333
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tadziu :wit nie czekaj tylko posadź...cztery paliki i włóknina, zabezpieczą krzaczek...żywopłot szybko rośnie za trzy lata będzie je już osłaniał...Rh wolno rosną, szkoda czekać aż żywopłot urośnie ;:108

Dzisiaj sobie pomyślałam ciąć czy nie, pogoda ładna w miarę ciepło...więc za sekator i tak mi wyszło...nie jest jeszcze idealnie, ale w następnym roku wszystkie kulki podrównam do mniej więcej jednakowego kształtu. Po przycięciu kilku gałęzi okazało się że cały środek jest suchy...wyczyściłam co się tylko dało ze środka, odkryłam grube gałęzie...górne kulki nie do końca mi się podobają, w następnym roku zobaczę czy jeszcze czegoś nie wyciąć ;:124

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj, powiało zimną grozą z waszych stron :?
Aniu, fajnie, że wzięłaś się za strzyżenie iglaków. Kiedyś nie byłam co do tego przekonana, ale gdy pokazały mi swoje powysychane fragmenty "ciała", wzięłam sekator i dałam im drugą młodość. Potem to się dobrze zagęszcza i staje się naprawdę ładne i ciekawe.
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na tą chwilkę już nic nie tnij. Miałaś poczekać do wiosny ;:131 Resztę wykonasz w kwiecień/maj, potem lipiec/sierpień i koniec strzyżenia. Zobaczysz Aniu, że na wiosnę zobaczysz kształt drzewka w innym świetle i porobisz poduchy.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:196 jeszcze wiąz holenderski Jacqueline Hillier będzie nadawał się w przyszłym roku do podcięcia...wiem że takie formowanie żeby ładnie wyglądało odciąga się w czasie, myślę że za trzy-pięć lat będzie wyglądać tak jak powinno.

Mirko :oops: miałam tak zrobić, ale jak zobaczyłam jak wyglądał środek od razu wszystko wycięłam...te pozostałe poduchy zostaną tak jak piszesz do wiosny...nie są równe, tylko powykoślawiane we wszystkie strony. Na części, od środka kulek... zostały jeszcze uschnięte igły, wykruszę je na wiosnę...na samej górze zostały przyrosty które zagęszczą się w nowym roku, będzie jeszcze jedna najwyższa kulka. No nie do końca kulka, podetnę tak aby lekko były spłaszczone. Jeszcze wrzucę fotkę cisa, paskudnie rośnie...nie jest jeszcze duży ale też pasuje go przerobić...sterczy jak miotła postawiona do góry nogami ;:224
Tak w ogóle to zauważyłam że w szkółkach, tak podcinają iglaki które nie zostały sprzedane jak były małe...są przerośnięte i w takim kształcie sprzedawane za dużą kasę :wink:
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Aniu, podziwiam cięcie. Wiem, jaka to żmudna robota.
Jak popatrzyłam na pole... no, wiatr ma się gdzie rozpedzić ;:185
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ;:3 z tym iglakiem to nie było dużo cięcia, z przerwami trzy godziny się zeszło...te puchate poduchy które zostały całkiem wycięte były na długich rozgałęzionych gałęziach, natomiast grube gałęzie całe były w suchych igłach...wykruszyłam tylko wszystko. Dobrze że w domu nie było awantury że drzewko popsułam ;:173 nikogo w domu nie było jak cięłam ;:224

Pod drzewkiem chyba posadzę w kępkach szafirki, co o tym myślicie :?:
Na tym kawałku rośnie jeszcze ognik, dwa klematisy, tawułka, chryzantema, hortensja, trzy kępki orlika...hortensja zdobi tylko listkami co roku kwiaty przemarzają...chyba zostanie wykopana. Jeden klemek też zostanie zabrany z tego miejsca.
Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje doświadczenie mówi, że szafirki są super. Tylko potrafią zaanektować każdą powierzchnię. Co może być zaletą.
I jeszcze irysy żyłkowe, kwitnące w marcu sa świetne. Choć u mnie kwitną po zimie tylko szafirowe. :?
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Aniu, w przyszłym sezonie , sporo możesz podosadzać cebulek lub jednorocznych. I dół będzie kwiecisty. A może masz takie zdjęcia, które możesz to samo miejsce pokazać w różnych momentach kwitnienia kwiatów. A jakie to hortensje, które nie kwitną, pewnie jakaś ogrodowa? ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko ;:196 zobacz tak wyglądał ten kawałek na początku sierpnia...na pierwszym planie królowały dalie...nad nimi widać kawałek klematisa. Z lewej strony widać hortensję. Jednorocznych więcej w tym miejscu nie posadzę...

Obrazek
w głębi przy białej rurce rośnie klemek, z nasion od Ciebie...w tym miejscu nie może rosnąć jest zbyt ekspansywny...przed daliami widać listki orlików.
Obrazek

Zobacz jak szybko zakwitł od posiania.
Obrazek

Drugi klemek Mazury bardziej widoczny...

Obrazek

w czerwcu...kwitnący ognik z tyłu...w tym miejscu ma najcieplej, zostanie chyba na stałe...chyba że będzie dalej przemarzał do granicy śniegu.

Obrazek

Zboku taka hortensja jest posadzona... ten kawałek mało był fotografowany. Na jesieni doszła jeszcze tawułka, a przed hortensją, żółta chryzantema...tawułka będzie przesadzona bliżej tego podciętego drzewka...obecnie rośnie blisko niebieskiego klematisa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pora w tym miejscu coś zmienić ;:108 z tyłu w tym miejscu sadziłam wcześniej patyczki krzewów do ukorzenienia ...miejsce jest ciepłe i wilgotne. Teraz koniec z takimi nasadzeniami.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Hortensję wsadż do doniczki i do piwnicy,ja też już nie mogłam się doczekać kwiatu ;:145 Domownicy zauważyli postrzyżyny ;:7 ?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu witaj niedzielnie ;:196
Widzę, że snujesz plany zmian ogrodowych :D Późna jesień i zima, to dobry czas ku temu :D
Fajnie wystrzyżony iglaczek....ależ miejsca zyskałaś pod spodem ;:oj 8-)
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MirkoPatrycja stwierdziła że spoko może być...myślała że chcę całkiem drzewko wykopać :wink:
M stwierdził że się nie wtrąca ;:306 ;:224 tego dnia nikt nie widział jak ogołocone bo było ciemno, teraz wszyscy wracają do domu po ciemku :heja w każdym razie jest ok.

Aga ;:167 poszukam roślin które by pasowały na to stanowisko, zamówię ze sklepu internetowego...zapisałam kiedyś fajną stronę, dużo roślin wpadło mi w oko. Zastanawiam się też czy czymś nie wysypać...będzie wyglądać bardziej estetycznie...kora odpada, podczas opadów pływała by w wodzie ;:222
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne królestwo dalii. A ognik prześliczny.
Jeśli chodzi o zwykłe szafirki, to szkoda kupować, mogę odstąpić trochę, tj powierdzchnię 2-3 dłoni. Ja moje nawet w pełni kwitnienia przesadzałam i przeżyły (moze nie wszstkie). Zatem trzeba byłoby zaczekać choć do marca. Gdybyś była w pobliży Bielska-Białej... Jak jesteś zainteresowana, odezwij się wiosną. Zobaczymy, może się uda coś zporganizować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”