Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)

Post »

Czy przepikowane w zeszły piątek pomidorki (i przy okazji papryki :D ) mogę już zacząć zasilać nawozem do warzyw :?:
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57

Post »

Mam pytanie kiedy można posiać B. wczesne pomidory pod filią na rozsadę ( z braku miejsca)? a ,kiedy ogórki i melony ewentualnie Koralik owocuje mi jako samosiejka z gruntu a nasiona wytrzymują zimę .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

McMArchewka

A może byś nam zdradził ile nawozu ma to podłoże w które wsadziłeś, o jakim nawozie piszesz i jak wyglądać ma to nawożenie ? .
Spirit
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 mar 2014, o 05:09

Post »

pomidormen pisze:Witamy w naszym gronie.
Z wodą nie ma problemu, załatw sobie beczkę, w czasie napełniania beczki wodę trzeba dobrze napowietrzyć i podlewać po odstaniu. Żelazo wytrąci się, trzeba delikatnie pobierać wodę , żeby nie mącić osadu.
Jeśli chodzi o przygotowanie ugoru do uprawy to jest w tym dziale kilka wątków i teorii jak to zrobić. Położenie obornika na ugór i przekopanie teraz nie ma sensu. Najpierw trzeba wybrać chwasty wieloletnie, do dyspozycji widły amerykańskie lub motyka. Potem obornik i przekopać lub zastosować naworzenie rzędowe ( o tym jest odzielny wątek). Ponieważ będziesz narażony na ostrą walkę z chwastami proponuję wyściółkować pole przed sadzeniem agrotkaniną, potem w miejscu sadzenia nacinasz X i sadzisz pomidora.
Poszperaj w dziale warzywnym, jest tam kilka watków dotyczących twojego problemu. W kilku zdaniach trudno to wszystko przekazać.
jeśli myślisz o dalszej uprawie ogrodu trzeba już zająć się tym ugorem.
Dzięki za poradę. Głupio się przyznać, ale niebardzo rozumie jak mam tą motyką, albo widłami pozbyć się chwastów.
Na moim polu rośnie trawa. Nie lepiej byłoby wszystko przekopać i póżniej wybrać chwasty :?:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Adas11 - Ty chcesz wysiewać pomidory w tunelu ?
Dobrze zrozumiałam ?
Wysiewasz w domu, pikujesz, dopiero sadzonki sadzisz do tunelu.

Spirit - widłami amerykańskimi przekopuje się ziemię by nie uszkodzić korzeni chwastów dokuczliwych. Jeśli masz tylko trawę to weź szpadel, kop głęboko i wykrawaj kawałki darni plastrami.
Masz dwa wyjścia.
Pracowicie te grube wykrojone kawałki darni odwracać do góry nogami a po wierzchu dać kompost albo ziemię. Albo cieńszą warstwę darni złożyć gdzieś na uboczu, rozłoży się i będziesz miał śliczny kompost za rok.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

Spirit, zerknij tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14 :wit

Ja każdego roku powiększam ogródek warzywny o metr na całej długości. Zawsze zdejmuję trawę- robię sobie prostokąty szpadlem, a później biorę w górę widłami lub motyką i potrząsam, żeby usunąć z tej trawy ziemię( i dżdżownice :lol: ), trawa robi out, a zostaje ziemia. A później nawożenie i cała reszta.
Mam na imię Ilona...
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Ja jako podpory do pomidorów używam zwykłych kijków, głównie leszczynowych. Mam też w domu jakieś listewki i inne rzeczy, ale jakoś szkoda mi tego. Kijek jest za darmo przecież. Najlepiej, jak mają odgałęzienia, które się przytnie zostawiając króciutki tylec - wtedy sznurek się nie zsuwa :-)
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Tego, że mi sznurki będą zjeżdżać nie wzięłam pod uwagę ;:124 Człowiek się uczy całe życie :-). Dziękuję za rady ;:215
Pozdrawiam :)
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja od ok. 15 lat siałem punktowo pod niską folię pomidory wczesne ok. 10-15 kwietnia a wysadzałem ok. 1 czerwca zależy od pogody co prawda owoce miałem pod koniec lipca ale miałem . :)
Od kilku lat sieje w domu ale mam ok. 100 sadzonek i niestety nie mam miejsca na kolejne 80 roślin a w cieniu nie będą rosły bo raz mi takie padły .
Ja mam 4 krzyżówki (10 pomidorów) i z każdego owocu będę wysiewał ok. 7-9 nasion , a więc będę potrzebował mieć ok. 70 - 80 krzaków F1 .
Z tych krzyżówek wzeszło mi już 27 pomidorów po 2-3 krzaki z każdego owocu .
Zrozumiałem że lepiej będzie wysiać w 1 skrzynce ok. 70 ?80 nasion i przepikować pod folię ?
Kiedy będę mógł przepikować pod folię aby mi nie przemarzły . :wink:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Pomidory F1 powinny być jednakowe, dopiero od F2 trzeba tych krzaków więcej. Źle myślę?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Adaś, ja nie rozumiem, piszesz, że uprawiasz pomidory od 15 lat.
I Ty pytasz, kiedy je sadzić?
To naprawdę nie jest wątek off topicowy.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie pikowałem pomidorów pod niską folią, tylko siałem około 15 kwietnia ( wschodziły po ok.14 dniach ) , a do gruntu posadzę razem z ziemią, jak sadzonki urosną duże i ładne .
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Adaś,tu nikt nie ma doswiadczenia w takiej uprawie,my wszyscy siejemy i pikujemy pomidory w domu (.Ja swoje na dzień wynoszę do tunelu,a na noc zabieram do domu.) Skoro już praktykowałeś ten sposób,to sam chyba wiesz najlepiej,kiedy to zrobić. A i tak wszystko zweryfikuje pogoda. Ja na twoim miejscu wysiałabym w domu,a potem,po przepikowaniu wynosiła w doniczkach do tej folii ewentualnie zabierając na noc do domu.Niektórzy teraz już wynoszą swoje pomidory na powietrze i słoneczko.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy nasiona gdy opadaja na dno to znaczy że ich kiełkowalność wynosi ok 90-100 % ?
Primum non nocere
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Pierwsze słyszę ;:224 Może od wilgotności nasionka zależy, to czy pływają czy toną :roll:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”