Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Dziękuję ;:196
Białe oczko pośród zieleni i jeszcze pachną.
Kompozycja z margarytkami piękna. Te irysy w tle świetnie wyglądają z brązem.
Może Cafe też pasowałyby błękitne i fioletowe akcenty, bo Chopin nie miałby nic przeciwko.
Tak sobie myślę i układam obraz z nowymi nasadzeniami.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na śliczną wiosnę trafiłam, tyle maleństw i takie kolorowe że aż chce się już wiosny. Też lubię takie małe niekłopotliwe roślinki które same sobie rosną i tylko jak za bardzo się rozlezą to wtedy interweniuję. Ach ta wiosna. ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Su, ta tiarella rozrasta się rozłogami, a właściwie wąsami, idąc po powierzchni. Tak samo, jakby rozrastał się bluszcz idący swobodnie po ziemi. Jeśli chodzi o bergenie, to jestem zaskoczona, że w ogóle są jej jakieś odmiany. Zawsze myślałam, że bergenia to tylko bergenia, a okazuje się, że niedokształcona jestem w tym wzgledzie.Obrazek

Klaryso, myślę, że zestawienie kolorystyczne byłoby ładne i niebanalne. Ale weź pod uwagę, że irysy kwitną bardzo krótko. I wcale nie wiadomo, czy kwitłyby razem z twoimi różami: Cafe i Chopinem. A jeśli już to króciutko. Ja do róż wybieram coś, co kwitnie długo, a właściwie na okragło. Wtedy można cieszyć oczy pasującymi do siebie barwami. Lawenda też niebieska, szałwia również. No i kocimiętka. Może lepiej coś z nich byś wybrała? Obrazek

Edulkotku, czy ja wiem, czy lubię te rozchodniki i rojniki. Powiem ci, że nie za bardzo. Takie "zapchajdziury", szczerze mówiąc. Chyba że się zrobi jakąś fajną kompozycję w starym naczyniu, to wtedy wygladają ciekawie. To dobre rośliny dla początkujących, bo mogą przetrwać wszystko. Co innego inne skalne. Goździki, skalnice, gęsiówki - długo by wymieniać. Te są ładniutkie i pożądane do zakrycia gołej ziemi. Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu białe kwiaty o tej porze naprawdę cieszą, gdy już tęsknimy za śniegiem.
Na przedwiośniu już nie będziemy takim łaskawym okiem na nie patrzyły, gdyż będą kojarzyć się z wszechobecną bielą śniegu.
Masz bardzo ładną i wyrośniętą bergenię. ;:138
U mnie rośnie w dwóch miejscach w ogrodzie. Na słonecznym stanowisku co roku kwitnie, chociaż jest jakaś niska w porównaniu do Twojej, a ta druga schowana za tawułę w cieniu prawie wcale nie ma kwiatów. :)
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witaj Wandziu!
Dzisiaj spaceruję sobie i oglądam bardzo dokładnie wszystkie fotki,bo zbieram na tło pulpitu.Masz bardzo ładne kwiaty ale brak mi szerszego obrazu ogrodu z dębami/chyba,że przegapiłem/
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wando, dziś właśnie robiłam zdjęcia swoim bergeniom wszelkiej maści i autoramentu, pewnie ciekawsze będą w sezonie, ale i teraz widać spore różnice między nimi i w kształcie i w kolorze. Szkoda, że biało kwitnąca Silberlicht mi padła...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Tajeczko, ja lubię białe zawsze: i wiosną, i latem, i jesienią, bez różnicy. Obym ich miała jak najwięcej :D
hutkow, wydaje mi się, że pokazuję sporo szerszych ujęć, zerknij na strony 6 i 7, to się przekonasz. Całego ogrodu niestety sfotografować nie da rady, bo dom stoi w samym środku i nie mam perspektywy, aby się cofnać i sfocić całość. Mogę tylko objąc poszczególne zakątki ogrodu.
Sure, a więc jest jeszcze biało kwitnąca bergenia? No proszę, to dopiero rarytasik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Wandzi poczułam już wiosnę , piękne zdjęcia . ;:3

Miłego i słonecznego weekendu . :wit
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu uwielbiam i goździki i margerytki są prześliczne....no i ten goździkowy zapach....W tym sezonie musiałam swoje wszystkie kępki poprzenosić ze skalniaka na rabaty, bo bardzo się porozrastały i zagłuszały skalniaczkowe maleństwa. W przyszłym roku po posadzeniu nie będą się zbyt okazale prezentować, ale mam nadzieję, ze pięknie sie rozrosną...bo najwspanialej wyglądają w dużych kępach :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na rozweselenie kilka biało-różowych kompozycji margerytek z irysami i naparstnicami

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Bardzo podobają mi się naparstnice, czy nie sieją Ci się nadmiernie?
Marta dała mi nawet kilka... naście ;:224 siewek, ale chyba wyplewiłam ;:14 roztrzepana jakaś kobieta :oops: Bo jeśli nie wyplewiłam, gdzie się podziałyby ;:224
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

A może się pragnia u mnie rozrastać. Ma dogodne miejsce pod bukszpanem, cały placyk może być jej :) W sercu to nawet na to liczę. Pamiętam jak wiosną wszyscy nie mogliśmy się nadziwić jakie piękne masz bergenie. Wspaniale pokazałaś urodę zwykłego rozchodnika, ja bym chyba tak nie potrafiła. U mnie to zwykłe wypełniacze.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu, rozsiewają się sporo, ale ja je tak lubię, że wyrywam tylko niektóre - takie na przykład, które raczyły się wysiać w samej kępie irysów. Ale chociaż te wysiane mają rozmaite odcienie różu, to jednak nie trafiła mi się jeszcze biała, a taka najbardziej by mi podchodziła. Jeżeli swoje powyrywałaś i chcesz ode mnie, to mogę się wiosną z tobą podzielić Obrazek

Paula, u mnie te rozchodniki to też wypełniacze, ale jakoś tej wiosny kwitły mi wyjątkowo pięknie no i są... fotogeniczne.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Jakbyś pamiętała przy usuwaniu :oops: z chęcią przygarnę kilka maluchów ;:108
Dziękuję bardzo ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Naparstnice,margarytki,irysy-jak my to lubimy.Piękne ujęcia a róże w ich towarzystwie jeszcze bardziej zyskują na urodzie.
Mam nadzieję,że i u mnie wysieją się bo je uwielbiam.Na razie mam 3-4 sztuki(okazałe).
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”