Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Zastanawiam się gdzie ten przekop Wisły. Możesz przybliżyć jaki to rejon?
Też dokarmiam ptaki od kilku lat. Specjalnie sikorki i inne "maluchy", a wrony, kawki i sroki mimo woli :evil: Lubię im się przyglądać.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Olu, jakoś żeśmy się ostatnio zgubiły, a więc przytruchtałam do ciebie w odwiedziny, Zdjęcia kogutka zrobiłaś rewelacyjne. Ciekawa rzecz, że nie uciekł ci sprzed obiektywu, tylko ciekawie patrzył swoim oczkiem, co się dzieje. POzdrawiam się bardzo serdecznie :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu słoninę chcesz topić? Może wygodniejszy byłby smalec? Ja wywieszam słoninę w "całości", także czasem i dzięcioł się załapie. Słonecznik podobno lepszy jest ten niełuskany, ale gdzie go kupić? Zdjęcie na pewno uda się Tobie i to pewnie lepsze (to moje jest nieostre, co zauważyłam dopiero po załączeniu).

Iwonko trochę dalej w stronę drzew było nieco śniegu. Ale jakoś przy samej rzece nie za bardzo.
Nie było za dużo czasu na oglądanie, gdyż byliśmy tam z moimi rodzicami po imieninach (moich), ale chyba było zbyt zimno i wietrznie dla nich więc szybko wróciliśmy do samochodu.

Izo Przekop jest mniej więcej w połowie drogi między Nowym Dworem Gdańskim, a Gdańskiem.
Przekop to sztuczny twór z końca XIX w. Przypatrywanie się ptakom to całkiem miłe spędzanie czasu. Spostrzegłam np. że dużo większe od wróblowatych sierpówki, nie wykorzystują swojej wielkości w konkurowaniu o pokarm z mniejszymi ptakami. Póki co zauważyłam u mnie 3 gatunki sikor: bogatkę, modraszkę i ubogą (chyba to jej pierwsza zima przy moim karmniku). Z większych ptaków przy karmniku kręci się obecnie jeszcze kos.

Wando Czasem cichaczem odwiedzam Cię, cieszę się że mnie odwiedziłaś. Kogut chyba czuł się bezpiecznie, albo też miał "charakterek" :wink: Dziękuję i również pozdrawiam Ciebie i Wszystkich Odwiedzających ;:4
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu nie wykopuję cebul lilii, raz posadzone rosną w tym samym miejscu kilka lat.
Czasami po kilku latach wykopuję i wsadzam w to samo miejsce.
Wszędzie czytałam, że taka susza, niski poziom wód, a tu widać ,że Wisła pełna. :D
Sikorka bardzo bogata, śliczna. Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marylko dziękuję Ci za odpowiedź na pytanie o uprawę lilii ;:196 Niedawno byłam nad Wisłą w Tczewie i też było dużo w niej dużo wody. Ja nie słyszałam o suszy :shock: Bogatka to jedna z 3 sikor, które mam okazję obserwować, a występuje najliczniej.

Trochę ogródka:

J. posp. Horstmann, trzmielina Emerald Gaiety
Obrazek Obrazek
J. posp. Lime Glow i wrzosik obok J. Blue Alps
ObrazekObrazek

Sikora modraszka
ObrazekObrazek

Sikora uboga
Obrazek Obrazek

Mazurek (wróblowate)
Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i teraz wiem, że to mazurek się u mnie też stołuje :wit
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Bufo-bufo pisze:..Izo Przekop jest mniej więcej w połowie drogi między Nowym Dworem Gdańskim, a Gdańskiem.
Przekop to sztuczny twór z końca XIX w. Przypatrywanie się ptakom to całkiem miłe spędzanie czasu.
a ja wiem gdzie to jest , jako dzieciak często byłem latem(wczasy zakładowe) na wyspie Sobieszewskiej , do Świbna (przekop)jeździliśmy po świeże ryby a parę razy wybraliśmy się tam z kolegami na "spacer dziką plażą" ,
czasami szliśmy się na zachód do ujścia Śmiałej Wisły -rezerwat ptaków - Ptasi Raj,
nas jednak jako zdrowych normalnie rozwijających się nastolatków interesowały bardziej okazy opalające się na wydmach ;:oj
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwona mazurki :) trzymają się w grupie i są dość wojownicze przy karmie, względem innych gatunków ptaków (przeganiają sikory i wróble od jedzenia) i są pasibrzuchami - jak usiądą to siedzą i siedzą. I to chyba właśnie one (a może wróble?) w okresie lęgu po prostu urządzają zbiorową pogoń za samiczką, która nieraz biedaczka podleci blisko mnie (gdy pracuję w ogródku) aby się uwolnić od tego "wianuszka". A ile przy tym hałasu. Taka sierpówka np. dobiera partnera jednego na całe życie, a jej zaloty są miłe do oglądania i delikatne.

Zbigniewie :D , a pewnie wiesz także, że tereny w obrębie Przekopu Wisły - po obu jej stronach (od lat 90) są terenem ochronnym dla ptaków (rezerwat Mewia Łacha), trochę niżej - jest śluza (kiedyś twierdza) Gdańska Głowa (broniła przed Szwedami i wodą potopową Gdańsk). Ptasi Raj to wyjątkowe miejsce. Szkoda tylko że stosunkowo niedaleko jest pryzma fosfo-gipsowa.

mazurki..
Obrazek
mazurki z wróblem..
Obrazek
z sikorką
Obrazek
sierpówka
Obrazek
Zimą wyraźniej niż w okresie wegetacyjnym widać korony drzew; robinia akacjowa (grochodrzew).
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Olu, :wink: ze smalcem też mieszam słonecznik, ale one bardzo lubią , jak znajdą tam tłuściutke skwareczki. ;:173
Przynajmniej tak mi się wydaje. ;:306

Olu , zajrzyj do mnie i pomóż w nazwaniu ptaka, który mi nawet zapozował do zdjęcia dzisiaj. :lol:
:wit
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ola w latach 90tych to tam jeździły już moje dzieci (same) i jakoś nie mogły zrozumieć że dla dłuższego pobytu nad morzem oszczędzaliśmy z kumplami jedząc chleb z cebulą i ziemniaki z maślanką
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu :) dla Ciebie grubodziób

Obrazek Obrazek

Zbyszku piękne podejście masz do realizacji celu. Dla Ciebie plaża i okolice Ptasiego Raju (na jednym ze zdjęć jest chroniony mikołajek nadmorski)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Już chyba pokazywałam ze dwa razy ogród w Wirtach, ale lubię do niego wracać chociaż w ten sposób.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Oleńko, ;:196 dzięki za fotki i nazwanie ptaka z mojego zdjęcia.
Twoje fotki są bardzo wyraźne. ;:oj ;:138 ;:138
Swoje zdjęcia robiłam z dużej odległości przy pochmurnej i mglistej pogodzie.
Dlatego są tak marnej jakości. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

O znowu ptaszki,dobrze mają u Ciebie ;:138
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję, zdaje mi się, że zima to pora roku kiedy warunki do robienia zdjęć są troszkę mniej korzystne.
Ewa - i jak? Z bliska chyba nie jest już tak straszny co?
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bufo-bufo pisze:..Zbyszku piękne podejście masz do realizacji celu. Dla Ciebie plaża i okolice Ptasiego Raju (na jednym ze zdjęć jest chroniony mikołajek nadmorski)
wspomnień czar , wypatrywałem czy będzie widoczna latarnia i falochron , idąc od strony Sobieszewa ćwiczyłem umiejętności pływackie, raz w sprzyjających warunkach udało się przepłynąć 2/3 trasy - to sobie newrati :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”