Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

Dodaj W dniu dzisiejszym moje sadzonki winorośli wyglądaja jak na zdjęciu. Większość latorośli wyrosła naokoło 1.20 - 1.50 m, kilka jest wysokości około 1,70, chociaż są trzy, które mają wysokość około 70 cm . Niby wszystko w porządku, ale latorośla są zielone na całej długości i nie widzę na nich żadnego objawu zdrewnienia. Kilka postów wcześniej, zdrewnienie latorośli wszyscy stawiają jako warunek niezbędny do dobrego przezimowania. Zasiliłem sadzonki niedużą dawką azotu ale na początku czerwca. Sadzonki nie były ani razu podlewane. Nawet dzisiaj przy temperaturze 33 stopni w cieniu nie było na nich żadnych śladów więdnięcia. Na dodatek w oczach przyrastają i zastanawiam się co dalej robić. Obserwuje wiśnie, czereśnie i śliwy, które praktycznie zakończyły wzrost. Czy winorośla będą rosły do zimy?
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spokojnie,do zimy daleko. Przy sadzonkach najważniejsze jest aby odpowiednio zdrewniała część przynasadowa młodego przyrostu,reszta i tak idzie do wycięcia. Jeśli chcesz przyśpieszyć drewnienie to możesz ogłowić sadzonki albo zasilić je nawozem potasowym.
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Re: Winogrono , winorośl

Post »

A ja chciałbym zapytać Ciebie czy butelki z ukorzenianymi latoroślami zrobione wg Twojego tutoriala powinny być często podlewane? Dodam, że perlit wymieszałem z ziemią. Ziemi znacznie więcej niż perlitu.
No i pech moje Gołubog i New York Muscat na wietrze spadły z podstawek, gruch!! I ich nie ma :( Zrobię próbę ukorzeniania kolejną w przyszłym roku bo teraz chyba już za późno. Winogrono nieznanego gatunku na nowej działce jednak ma zawieszone i przywiązane butelki do latorośli i idzie wszystko w dobrym kierunku natomiast, więc nic straconego. Jak z tym podlewaniem? Pilnować trzeba mocno wilgoci?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Zawsze staram się robić taki odkład w ten sposób

Obrazek

Przy takim układzie nic nie ma prawa się uszkodzić. Jak mi się przypomni to podlewam. Raczej jednak pilnuj, żeby podłoże nadmiernie nie przesychało.

Próbuję w tym roku też coś takiego

Obrazek

Trudno mi przewidzieć co z tego będzie, bo butelka jest założona jakieś 1,5 m od nasady latorośli i może być problem z należytym zdrewnieniem. Ale to się okaże.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Farmland
200p
200p
Od: 14 mar 2012, o 18:50

Post »

A u mnie winorośl wprost ugina się od owoców. Rzecz jasna nie dojrzałych jeszcze. Są to ciemne winogrona nie wiem jakiej odmiany bo winorośl ma już ponad 10 lat a została wyhodowana ze szczepki winorośli rosnącej u dziadków od dawien dawna. Nie mam pomysłu co zrobić w przyszłości z owocami. Zrobię sok i wino to na pewno. Do czego jeszcze można wykorzystać owoce?
"Konserwanty zabijają powoli"
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Farmland pisze:Do czego jeszcze można wykorzystać owoce?
zielone do niczego...
A tak na poważnie jak krzew jest przeciążony a odmiana późno dojrzewa bo to np. Beta to owoce nie dojrzeją a dodatkowo na śląsku i w KRK obserwuje już infekcję mączniaka prawdziwego ( na Becie) również na szypułkach, co spotęguje problem.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Mam takie pytanie.
2 sezony (czerwiec 2010) temu wsadziłem dwie sadzonki winogron. Jedna z nich to Prim, druga jest ciemna i miała cos z Donem w nazwie. Niestety mimo że solidnie kopczykowane, nie przybrały w ogóle zielonej masy. Maja 1-2 50cm pędy. W zeszłym sezonie nawet się z tego cieszyłem, myślałem że idą w korzenie, a nad ziemią niech rzeczywiście wzmacnia się główna łoza. W tym juz mnie to martwi.
Nie sądzę by byl to efekt braku jakichś składników, w dołki wysypałem solidną taczkę kompostu. Rosną na wschodnio-południowym zboczu. Teraz są w pełnym słońcu od wschodu słońca aż do godziny dwóch przed zachodem. Codziennie podlewam.
Jedyne co wiem że poszło nie tak, to drugi rok z rzędu zostały odkopczykowane 15 maja, a zarówno w 2011 i 2012 kilka dni po zimnych ogrodnikach przyszły przymrozki które ścieły pierwsze pędy.

Czy martwić się, czy raczej jeszcze nie?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To nie lilie wodne. Przestań na początek codziennie podlewać. Winorośl obficie podlewane gorzej i płycej się ukorzenia. Nie musi szukać wody to się nie wysila, a poza tym zdecydowanie lepiej znosi suchsze, niż nadmiernie wilgotne podłoże. Ja na zwięzłej glebie podlewam tylko do dołka w trakcie sadzenia i dalej sadzonki radzą sobie same niezależnie od opadów. Jeszcze nic nie uschło i bujnie rosną.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

pEtr pisze:
2 sezony (czerwiec 2010) temu wsadziłem dwie sadzonki winogron. Jedna z nich to Prim, druga jest ciemna i miała coś z Donem w nazwie.
Pewnie Agat Doński.
pEtr pisze:
Jedyne co wiem że poszło nie tak, to drugi rok z rzędu zostały odkopczykowane 15 maja, a zarówno w 2011 i 2012 kilka dni po zimnych ogrodnikach przyszły przymrozki które ścieły pierwsze pędy.
Czy martwić się, czy raczej jeszcze nie?
Pozdrawiam.
Jeśli przymrozki zniszczyły ci młode latorośle to nie ma co liczyć na jakieś wielkie przyrosty .Powinieneś zabezpieczyć winorośl przed przymrozkami zwłaszcza gdy uprawiasz tylko dwa krzewy. Przyczyną słabego wzrostu mogą być także marnej jakości sadzonki.Gdzie je kupiłeś?
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

;:63 Andrew54 dziękuje za przypomnienie w dniu 3 sierpnia, że to dopiero 1/3 lata za nami. Nie mniej jako nowicjusz nie chcę popełnić jakiegoś kardynalnego błędu i pytam o sprawy może nieistotne. Tym razem wywołałeś sprawę ogławiania latorośli. Rozumiem, że jest to ucięcie głównego pędu. I moje pytanie jest następujące. Czy jest jakiś termin optymalny, czy uzależnić to "ogławianie" od wysokości latorośli? Kilka dobija do 2 m. Czy mogę opryskać latorośla którymś z nawozów potasowych w tej chwili kiedy temperatury są bardzo wysokie, czy czekać na zmiane pogody? W tej chwili w cieniu mam 34 stopnie. (centrum Mazowsza) I jeszcze jedno pytanie ale dotyczące już przyszłego roku. Czy powinienem dalej wzmacniać swoje winorośla, czy jednak spróbować wykorzystać silniejsze, już łozy, do owocowania? Pozdrawiam Wszystkich. :wit
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od codziennego podlewania na pewno gniją korzenie i nie ma szans się ukorzenić ... czytaj dalej rosnąć.
Przy wibitnej suszy jak miejsce jest naprawde suche to tylko wtedy można wlać wiadro wody raz na tydzień.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p

Post »

badylarz pisze: Czy jest jakiś termin optymalny, czy uzależnić to "ogławianie" od wysokości latorośli?
Połowa sierpnia.
badylarz pisze: Czy mogę opryskać latorośla którymś z nawozów potasowych w tej chwili kiedy temperatury są bardzo wysokie, czy czekać na zmiane pogody? W tej chwili w cieniu mam 34 stopnie.
Możesz zrobić to wieczorem kiedy temperatura spadnie.
badylarz pisze: Czy powinienem dalej wzmacniać swoje winorośla, czy jednak spróbować wykorzystać silniejsze, już łozy, do owocowania?
Nie wiem dokładnie o jakie wzmacnianie Ci chodzi? Jeśli masz na myśli cięcie to tak.Winorośl musi najpierw zbudować silny system korzeniowy a wtedy przyjdzie czas na wyprowadzenie formy i owocowanie.Masz tu link do dobrej literatury na temat uprawy winorośli.Od strony 85 zaczyna się temat o prowadzeniu młodych krzewów,jest też kilka zdań o podlewaniu.
http://www.winnica.golesz.pl/pdf/roman- ... plantpress
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

ma ktos winorośl :swenson red" choruje mi na mączniaka nie miłosiernie co z nim zrobic jak myslicie?? ;:131
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

kanclerz pisze:ma ktos winorośl :swenson red" choruje mi na mączniaka nie miłosiernie co z nim zrobic jak myslicie?? ;:131
Problem nie tkwi w Swensonie, a w tym że mamy taki rok. Na tak postawione pytanie nie bardzo wiadomo jak odpowiedzieć. Nawet nie wiadomo jaki to mączniak?
Piotr
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Kontakt:

Post »

Ja na tych dwóch miałem taką sytuację że przy ziemi nijak rzadna ratorośl się nie dała uchwycić prawie w ogóle przy głównych pniach nic nie miałem to ukorzeniałem na środku rośliny. Na pergolę przybiłem deskę, na tym postawiłem butelki i przywiązałem. Mocny wiatr jednak zniszczył mi to najwyraźniej bo innego wytłumaczenia nie ma. Za te gatunki wezmę się chyba dopiero w przyszłym roku bo teraz raczej za późno??
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”