Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zielono mi... w głowie i na parapetach ;)

Post »

Śliczne maluchy i tak szybko chcą kwitnąć :shock:? ;:138
Po gloksynii zupełnie nie widać, że niedawno była pojedynczym listkiem :) - wygląda na całkiem sporą roślinkę ;:108 .
A ukorzenionego hibka to aż Ci zazdroszczę; mój się ociąga i zupełnie nie myśli o korzonkach :wink: .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

no ta, co ja tu przyjdę to zawsze ;:152 ale tym razem pozachwycam się nad pączkami grudników - powiadasz od kaloryfera zabrać...? mam w salonie dwa, jeden na kwietniku przy oknie, drugi na oknie... pąków niet ;:223 a te co stoją w pokoju północnym w pąki poszły po tygodniu :shock: hmm chyba faktycznie wolą chłodniej...?
a, no i jeszcze koniecznie muszę poklaskać ;:138 dla gloksynii - ja podjęłam kolejną próbę ukorzenienia listka, wydaje mi się, że tym razem się uda :uszy i miło popatrzeć, że taka ładna sadzoneczka może się z tego zrobić ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Gloksynia pięknie Tobie rośnie i gratuluję pączków zarówno na niej jak i na Grudniczku.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Piękne skrętniki granatowo-śliwkowy interesujący, ale Zawit Bogow jest śliczny.
Gratuluję pączków na gloksyni, moje już przekwitły :cry:
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24

Post »

Słodkie grudniczki ;:167
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Gratuluję pięknie ukorzenionej Gloksynii i jej pączków oczywiście również. ;:138 Już czekam na rozwinięte kwiatuszki. ;:65
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Ładnie obydwie nowości od szczepeczki Ci rosną, widać masz rękę do nich, zawsze co tu zaglądam zastanawiam się czy jest coś co Ci nie rośnie tobie i patyk liście wypuści!
Awatar użytkownika
Anjja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2010, o 20:14

Post »

Justynko jestem w ciężkim szoku... ten fioletowy to ten sam którego kupowałaś koleżance równocześnie z moim?
Moje z listków posadzone dużo wcześniej są jeszcze w ciemnej .... a Twoje szaleją...
ale u Ciebie to nawet kij od szczotki by zakwitł ;:108
Co tam słychać u Bianki bo ja nadal w ogonku czekam :wink:
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

jak ukorzeniłaś gloksynie ?? w wodzie czy w ziemi ?? i jak długo czekałaś na korzonki ??
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

mika - ja np w ziemi ukatrupiłam natychmiastowo, a w wodzie ładnie się puszcza... już tak stoi 2 tyg... myślę, że jeszcze 2 i można będzie do ziemi pchać... ale strzelam, bo to moja pierwsza, prawie udana próba :uszy
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
mika181
500p
500p
Od: 7 wrz 2011, o 19:49

Post »

mniodkowa no ja zrobiłam jak radziłaś, dałam listek do wody ale tak by nie dotykał dna, na razie nic się nie dzieje, nie gnije ale jeszcze korzonków nie widać. Tak z ciekawości pytam jak inni sobie radzą z gloksyniami :)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Asiu/Mis- cieszę się, że ii Tobie udało się ukorzenić hibiskusa. Ja, może na wiosnę ( w maju gdzieś) spróbuję ukorzenić łososiowego. Będę wtedy "polować" na sadzonki.

Kasik- grudnikom rosną pąki w szalonym tempie ;) Biały zakwitnie, jako pierwszy...

Kociaro- będę nadal kusić kolejnymi kwitnieniami. Ale one są warte grzechu ;:108

Stokrotkania- myślę, że Twoje grudniki też zakwitną. Teraz jest czas na ich kwitnienia ;)

Agarow- brakuje im jedynie...kwiatów. Ale, mam nadzieję, że wnet to się zmieni.

Filigranowa- moje grudniczki w marcu przyjechały i też miały po listeczki... Zobaczysz, jak one, szybko rosną.

7vstyna- będzie więcej kwitnień skrętnikowych. Ale musimy poczekać jeszcze na ich kwiaty.

Wiktoria- to normalne, że skrętniki kwitną, po około 4-5 m-ach od wsadzenia listka do ziemi. U fiołków trwa to troszku dłużej, ale czasami pięciomiesięczne roślinki już pokazują pierwsze kwiaty. Takie miałam doświadczenia z kundelkami jednych i drugich.
Po tym sezonie stwierdzam, że odmianowe skrętniki i fiołki - zachowują się podobnie.

Mniodkowa- tak, grudniki, żeby wytworzyć kwiatuszki, muszą mieć zapewnione dużo słońca i muszą być lekko przesuszoe ( ja przez 10 dni ich nie podlewałam wcale i po tym okresie suszy pojawiły się pączki). Teraz podlewam oszczędnie, ale tak, by miały lekko wilgotne podłoże. Gdy mają pączki, nie wolno ich przesuszyć, bo je zgubią.
Polecam sadzonkowanie gloksyni, daje dużo radości i z jaką "tęsknotą", czeka się na niespodziankowy kolor kwiatów ;:224

Nuta- dziękuję. Pąki rosną w siłę...

Eva- dziękuję. Moje gloksynie też przekwitły. Ta sadzonka jest ukorzeniana z listka, zasadzonego chyba w maju lub na początku czerwca. Nie zasuszałam jej na zimę, bo ma za małą bulwkę. Niech sobie kwitnie...

Marta- dziękuję.

Elciu- dziękuję bardzo. Też się nie mogę doczekać jej kwiatów...

Trzynastko- dziękuję pięknie. Ale... ja też mam straty wśród roślinek. Na przykład niedawno ugnił mi fiołek odmianowy Szachinia (chyba go uszkodziłam podczas transportu z działki), ale...uratowałam listka, którego ukorzeniłam w wodzie. Już z korzonkami wsadzony jest do ziemi.

Anjju- dokładnie tak. Ten fioletowy skrętnik jest z listka posadzonego bodajże końcem maja lub początkiem czerwca. Otwierają się na nim kolejne kwiatuszki.
Bianka to ostatni uparciuch ze skrętnikowych liści. Wreszcie puściła dwie sadzonki. Jedna - moja Druga- zarezerwowana dla Renatki. Ale wiosną będę ją sadzonkować z listka "matki". I jedna z pierwszych sadzonek będzie dla Ciebie ;)

Mika- gloskynie ukorzeniam podobnie, jak fiolki i skrętniki. Ścinam listek z łodyżką. Zanurzam w ukorzeniaczu w proszku. Następnie do doniczki z ziemią. Doniczkę wstawiam do plastikowego, zamkniętego pojemnika lub przykrywam folią - wietrzę często. Trzeba być cierpliwym...gloksynia dopiero po jakiś 3-4 m-ach puszcza korzonki i sadzonkę. Ta, na zdjęciu jest z maja chyba..

Za chwilę parę zdjęć będzie...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

O to ja poczekam ;:65 ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Obiecane zdjęcia:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Justynko widzę ze u Ciebie nie tylko storczyki kwitną, ładny ten ostatni skrętnik, ma taki intensywny kolor.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”