Ogórek w gruncie cz.1
-
- 200p
- Od: 15 lut 2008, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek w gruncie
http://www.floks.pl/ogorek-gruntowy-ver ... id587.html
ja mam taki posiany, pierwszy raz mam ogórki, więc się kompletnie nie znam, widzę, że nadaje się do konserwowania, a do kiszenia? Ciekawe. W sumie najbardziej zależy mi na konserwowych, ale ukisić też trochę chciałam.
ja mam taki posiany, pierwszy raz mam ogórki, więc się kompletnie nie znam, widzę, że nadaje się do konserwowania, a do kiszenia? Ciekawe. W sumie najbardziej zależy mi na konserwowych, ale ukisić też trochę chciałam.
nic się nie dziejmousefishyork pisze:Co się dzieje przy kiszeniu?

mousefishyork pisze:co jest nie tak że nie można kisić?
gustuje w małosolnych i korniszonach , dlatego nie doczekają do pełnego zakwaszenia
ten przynajmniej jest tak brzydki jak ja i tak rozbrykanymousefishyork pisze:poprzedni nie był taki rozbrykany

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 14:23
Mi z kolei zależy na kiszeniakach, bo konserwowych jest w brud. Anglicy uwielbiają ocet - a raczej ocet winny, którego ja osobiście nienawidzę! Wszystko - kiszeniaki, maślanka, kefir, itp... nie są dostępne w sprzedaży, bo to zepsute produkty są. Porażka jakaś to jest !!! Spróbuję zasadzić Anulkę i ją zakisić. Widzę że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie - czemu Anulki nie warto kisić... inne walory smakowe? robi się pusta - .... gnije? czy co? Co się z nią dzieje przy kiszeniu??? Mogę w końcu się dowiedzieć? Ja nie wiem, i proszę o oświecenie

-
- 200p
Weteranie - (czego weteranie? Bo ja pracowałam ładnych parę lat w centralnym szpitalu weteranów (obecnie, byłym wojskowym) ) i żaden weteran nie był takim chojrakiem
:):)
hi hi hi - czyli nikt nic nie wie???
ja też preferuję małosolne, ale na zimę marzą mi się kiszeniaki, i mam nadzieję że Anulka dotrwa... oj jak wielką nadzieję....
Weteranie - czyli co? Można kisić, aczkolwiek do ukiszenia nie dotrwałeś???

hi hi hi - czyli nikt nic nie wie???
ja też preferuję małosolne, ale na zimę marzą mi się kiszeniaki, i mam nadzieję że Anulka dotrwa... oj jak wielką nadzieję....
Weteranie - czyli co? Można kisić, aczkolwiek do ukiszenia nie dotrwałeś???
To , że w UK nie ma krótkich ogórków do kiszenia- to już wiemy Myszko.
A czy są tam bakterie kwasu mlekowego co to te ogórki kiszą ?.
Bo inaczej z kiszenia nici.

A czy są tam bakterie kwasu mlekowego co to te ogórki kiszą ?.

Bo inaczej z kiszenia nici.

Nie gnije , nie zmienia smaku , jest twarda
tak jak Ci pisałem preferuje polskie odmiany , a tu masz link sobie poczytaj
http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=82
tak jak Ci pisałem preferuje polskie odmiany , a tu masz link sobie poczytaj

http://www.pnos.pl/?d=of&c=nas_warz&g=82
Paweł _____________________________________________________________________________
-
- 200p
Kochany forumowicz - nie kpij. Pomimo, iż jestem kobietą, nie znaczy że jestem głupia jak to stereotypy mówią - nie jestem. Jestem głupia jeżeli chodzi o uprawy - to moja pierwsza próba - przepraszam że mam "głupie pytania" nie znam się, lubię jak coś mi wychodzi. Pytam kiedy nie wiem, i nie wykazuję się w odpowiedziach jeśli nie znam odpowiedzi - nie chcę komuś doradzić źle.
Tak - są tu bakterie kwasu mlekowego
- i są ogórki krótkie (czego chyba jednak nie wiecie) Nie ma tylko zbyt wielu odmian, z których mogłabym wybrać odpowiednią. I to tyle w tym temacie.
Okazuje się, że to forum dla wiedzących co gdzie w trawie piszczy. Dla mnie jeszcze piszczy niewiele.
Sorka - już nie pytam więcej.
Weteranie - pytałam, i oczekiwałam odpowiedzi na pytanie - dlaczego nie nadają się na kiszenie? skoro pozostają twarde, nie gniją i nie robią się puste - to co jest złego w ich uprawie jako kiszeniaków?
forumowicz - czemu nie będę z nich zadowolona?
Pytania może i głupie, ale proste - a odpowiedzi ... no cóż? Mam się domyślać? Każda odpowiedź jest dobra? Wątpię.
Tak - są tu bakterie kwasu mlekowego

Okazuje się, że to forum dla wiedzących co gdzie w trawie piszczy. Dla mnie jeszcze piszczy niewiele.
Sorka - już nie pytam więcej.
Weteranie - pytałam, i oczekiwałam odpowiedzi na pytanie - dlaczego nie nadają się na kiszenie? skoro pozostają twarde, nie gniją i nie robią się puste - to co jest złego w ich uprawie jako kiszeniaków?
forumowicz - czemu nie będę z nich zadowolona?
Pytania może i głupie, ale proste - a odpowiedzi ... no cóż? Mam się domyślać? Każda odpowiedź jest dobra? Wątpię.
mousefishyork to może ja Ci odpiszę.
Od wielu lat uprawiamy ogórki gruntowe. Nie na wielką skalę, ale spore ilości. I czy są to kwaszeniaki, czy korniszonowe, czy konserwowe, to my je jednakowo traktujemy.
Czyli do kiszenia. I nic się nie dzieje. Skoro ta Anulka to drobne ogórki to po prostu będziesz miała kiszone małe. A chyba innego wyboru nie masz jak spróbować. Najwyżej na przyszły rok zaopatrzysz się w nasiona jake będziesz chciała.
Od wielu lat uprawiamy ogórki gruntowe. Nie na wielką skalę, ale spore ilości. I czy są to kwaszeniaki, czy korniszonowe, czy konserwowe, to my je jednakowo traktujemy.
Czyli do kiszenia. I nic się nie dzieje. Skoro ta Anulka to drobne ogórki to po prostu będziesz miała kiszone małe. A chyba innego wyboru nie masz jak spróbować. Najwyżej na przyszły rok zaopatrzysz się w nasiona jake będziesz chciała.
- przybysz508
- 100p
- Od: 24 kwie 2011, o 10:32
mam juz pierwsze zbiory tylko chyba im czegos brakuje bo sa takie troszkę miękkie i się krzywią wstawiam foto proszę o pomoc
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 232va.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/68 ... 232va.jpg/
Pozdrawiam Daniel.
HURA
w końcu i ja doczekałam się pierwszych ogórasków -pyszota 

Pozdrawiam Iwona 

Ani mi w głowie. Jeżeli już z kogoś żartowałem ,to raczej z Anglików niż z Ciebie.mousefishyork pisze:nie kpij.
Widzę, że rola bawidamka bardziej jest tolerowana.
Pozdrawiam
-
- 200p
Bawidamka - Pomidoro to ja mam - domowego takiego
nie oczekuję takiej roli od Was. Zależy mi na prostych odpowiedziach i tyle, i takiej udzieliła mi Kasencja.
Kasencja - dziękuję ( naprawdę dziękuję, o to mi chodziło)
Obraźcie się na mnie, ale kilka razy prosiłam o podpowiedzi dla osoby która nie jest zupełnie w temacie.

Kasencja - dziękuję ( naprawdę dziękuję, o to mi chodziło)
Obraźcie się na mnie, ale kilka razy prosiłam o podpowiedzi dla osoby która nie jest zupełnie w temacie.
-
- 200p
forumowicz - przykro mi że tak mnie odebrałeś. Bardzo zależy mi na Twoich radach.
Pytanie o bakterie kwasu mlekowego odebrałam nie jako do anglików, a raczej do mnie - jako śmieszne, w sumie wyśmiewające że nie potrafię znaleźć konkretnej odmiany i jeszcze nie mam pojęcia o procesie kiszenia ogórków. (co do bawidamka, to raczej ja odebrałam takie odpowiedzi co do mnie, i może na to pozwoliłam... no i co sam przyznałeś niechcąco - że takowych udzielałeś "Widzę, że rola bawidamka bardziej jest tolerowana".... jako do kokietki)
O procesie kiszenia mam większe pojecie niż o uprawie, i wyborze gatunku.
Głupie nieporozumienie, i już po przyjaźni online.... choć mam nadzieję że nie? ? ? ? ? ?
Pytanie o bakterie kwasu mlekowego odebrałam nie jako do anglików, a raczej do mnie - jako śmieszne, w sumie wyśmiewające że nie potrafię znaleźć konkretnej odmiany i jeszcze nie mam pojęcia o procesie kiszenia ogórków. (co do bawidamka, to raczej ja odebrałam takie odpowiedzi co do mnie, i może na to pozwoliłam... no i co sam przyznałeś niechcąco - że takowych udzielałeś "Widzę, że rola bawidamka bardziej jest tolerowana".... jako do kokietki)
O procesie kiszenia mam większe pojecie niż o uprawie, i wyborze gatunku.
Głupie nieporozumienie, i już po przyjaźni online.... choć mam nadzieję że nie? ? ? ? ? ?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsza rzecz to co to za odmiana ? Czy aby na pewno nie żałowałeś nawozu pod korzeń ? Przez ostatnie tygodnie ogórki miały dość stresujące warunki bytowe, co jakiś czas mogą się takie trafić. Przy odmianach holenderskich takich "mutantów" nie widziałem ;-)przybysz508 pisze:mam już pierwsze zbiory tylko chyba im czegos brakuje bo sa takie troszkę miękkie i się krzywią wstawiam foto proszę o pomoc
Na zdjęciu między nimi było położyć jakąś miarke, bo prawde mówiąc nie ma punktu odniesienia co do wielkości.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
przybysz508Mogą mieć trochę mało wapna, ale także ochłodzenie i brak pszczół też wpływa na kształt ogórka
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny