Leśny ogród Elli - 2011
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Leśny ogród Elli - 2011
Wiem, że Chicago Cardinal nie jest pająkiem
Nie postawiłam kropki i stąd nieporozumienie.
To było takie wtrącenie.
Po pewnym czasei chyba każda rabata wymaga renowacji. Rośliny się rozrastają. Zmieniają się gusta, mody.
Ale akurat to bardzo mi sie podoba. Cały czas jest coś do zrobienia
To było takie wtrącenie.
Po pewnym czasei chyba każda rabata wymaga renowacji. Rośliny się rozrastają. Zmieniają się gusta, mody.
- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam w gorący już sierpniowy wieczór
Susza u mnie okropna, rośliny cierpią i podsychają. Natura niesprawiedliwie rozdziela swoje dary, u jednych za dużo, u drugich wcale
Porządnie nie padało już od dawna i podlewanie na długo nie wystarcza na tych moich przepuszczalnych piaskach. Chmurzyło się, a jakże, a nawet błyskało i już się cieszyłam, że lunie porządnie i wszystko mi podleje, a tu guzik....pokropiło 'jak ksiądz kropidłem', nawet kurzu porządnie nie zmyło z liści i znów te niemożliwe upały, które i mnie wykańczają. Gdzie te lata, które pamiętam z młodości...teraz z niechęcią na nie czekam, bo mój ogród traci wówczas na urodzie.
Hosta June, której do tej pory nie ruszało słońce, w tym roku upieczona na wiór, aż żal patrzeć

Dobrze, że chociaż na osłodę kwitną letnie kwiaty m/in moje liliowce, ale i one szybko tracą na urodzie w tym tropikalnym upale. Zrobienie ładnej fotki wieczorem, zwłaszcza liliowcom o ciemnych barwach, jest już niemożliwe
Trochę lata z mojego ogrodu
To moje pierwsze siewki, które wielu pewnie przeznaczyłoby na kompost, ja jakoś nie mam sumienia tak postąpić. Wolę znaleźć dla nich nowy dom. W końcu dbałam o nie przez 3 lata i teraz miałabym, ot tak je po prostu wyrzucić bo nie są dość piękne....żal mi, chyba jestem sentymentalna.....

Ta siewka przypomina kształtem pająka, ale nim nie jest chociaż kwiat jest bardzo duży. Ma piękny kolor, w dodatku sepale mają żółty spód, który pięknie kontrastuje z ciemną barwą wierzchu. Widać ten efekt gry barw, gdyż sepale zakręcają się w 'loczki'

Rabata na której mam jeszcze drugie tyle do obsadzenia

W tym roku pysznogłówka szaleje....dałam jej wolną rękę i to był błąd, który muszę naprawić jesienią i wkopać szerokie obrzeże, ale wygląda wspaniale w takie wielkiej kępie

i jeszcze portrecik

Kwitną też hosty....fajnie wyglądają takie bukiety wyrastając z kępy regularnych liści
Golden Tiara

Undulata

Piedmont Gold

Paradigm kwitnie w rozpierzchły sposób

Golden Scepter

Zanim nastały upały

moje doniczkowe hosty

ogrodowe pachnidła

-- So 03 sie 2013 01:31 --

Susza u mnie okropna, rośliny cierpią i podsychają. Natura niesprawiedliwie rozdziela swoje dary, u jednych za dużo, u drugich wcale

Porządnie nie padało już od dawna i podlewanie na długo nie wystarcza na tych moich przepuszczalnych piaskach. Chmurzyło się, a jakże, a nawet błyskało i już się cieszyłam, że lunie porządnie i wszystko mi podleje, a tu guzik....pokropiło 'jak ksiądz kropidłem', nawet kurzu porządnie nie zmyło z liści i znów te niemożliwe upały, które i mnie wykańczają. Gdzie te lata, które pamiętam z młodości...teraz z niechęcią na nie czekam, bo mój ogród traci wówczas na urodzie.
Hosta June, której do tej pory nie ruszało słońce, w tym roku upieczona na wiór, aż żal patrzeć

Dobrze, że chociaż na osłodę kwitną letnie kwiaty m/in moje liliowce, ale i one szybko tracą na urodzie w tym tropikalnym upale. Zrobienie ładnej fotki wieczorem, zwłaszcza liliowcom o ciemnych barwach, jest już niemożliwe

Trochę lata z mojego ogrodu
To moje pierwsze siewki, które wielu pewnie przeznaczyłoby na kompost, ja jakoś nie mam sumienia tak postąpić. Wolę znaleźć dla nich nowy dom. W końcu dbałam o nie przez 3 lata i teraz miałabym, ot tak je po prostu wyrzucić bo nie są dość piękne....żal mi, chyba jestem sentymentalna.....

Ta siewka przypomina kształtem pająka, ale nim nie jest chociaż kwiat jest bardzo duży. Ma piękny kolor, w dodatku sepale mają żółty spód, który pięknie kontrastuje z ciemną barwą wierzchu. Widać ten efekt gry barw, gdyż sepale zakręcają się w 'loczki'

Rabata na której mam jeszcze drugie tyle do obsadzenia

W tym roku pysznogłówka szaleje....dałam jej wolną rękę i to był błąd, który muszę naprawić jesienią i wkopać szerokie obrzeże, ale wygląda wspaniale w takie wielkiej kępie

i jeszcze portrecik

Kwitną też hosty....fajnie wyglądają takie bukiety wyrastając z kępy regularnych liści
Golden Tiara

Undulata

Piedmont Gold

Paradigm kwitnie w rozpierzchły sposób

Golden Scepter

Zanim nastały upały

moje doniczkowe hosty

ogrodowe pachnidła

-- So 03 sie 2013 01:31 --
Aniu cieszę się, że mamy podobne gustyAnnar13 pisze:To duże co nieco
Masz piękny ogród - taki zupełnie w moim stylu

- Ellaa
- Kontakt:
Gosiu głupio mi, że się nie domyśliłamMargo2 pisze:Wiem, że Chicago Cardinal nie jest pająkiem
To było takie wtrącenie.

Dziękuję za wyjaśnienie....takie małe byle co, a tyle zmienia

Fakt, u mnie też jest tak samo....stare rabaty potrzebują zmian, bo rośliny się już rozrosły, a ja mam w planie jeszcze dołożyć sobie roboty, bo mam jeszcze wiele roślin do posadzenia, że o tegorocznych siewkach liliowców nie wspomnę

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Miłe chwile przeżyłam spacerując z rana po Twoim pięknym ogrodzie
Bogactwo roślin i odmian do podziwiania a wspaniałe jak zwykle zdjęcia uwidaczniają całą ich urodę! Przepięknie u Ciebie
Elu i w takim swojskim klimacie jaki i ja lubię!
Miłego weekendowania!

Miłego weekendowania!

- Ellaa
- Kontakt:
Witaj Maryniu
Ja też lubię klimat Twojego pięknego ogrodu
Z rana podlewałam moje doniczkowe rośliny, które wciąż czekają na posadzenie. Wczoraj nie zdążyłam. Stoją w półcieniu, więc tak nie cierpią od upałów. Czekam, aż trochę się ochłodzi, by się nimi zająć.
Mam dzisiaj czas, to trochę posiedziałam przy fotkach i wybrałam co-nieco do pokazania
Maryniu trawa moja chyba taka jak i u Ciebie rośnie?

w tym roku dobrze wyglądają macierzanki

pięknie kwitły dzwonki drobne

miks różnych

mój dzwoneczek 'szczelinowy', który posiał się w szparze pod domem i kwitnie jakby miał same smakołyki pod stópkami

niezawodna tawułka

samosiejka - naparstnica

różyczka miniaturowa, która była prezentantem na Dzień Matki rośnie u mnie już drugi rok

Róża New Down

przywrotnik

w cieniu

Paradigm stał się potężny

podobnie Krossa Regal

tuż obok kwitnie knautia

wieczorową porą na początku lipca

Ja też lubię klimat Twojego pięknego ogrodu

Z rana podlewałam moje doniczkowe rośliny, które wciąż czekają na posadzenie. Wczoraj nie zdążyłam. Stoją w półcieniu, więc tak nie cierpią od upałów. Czekam, aż trochę się ochłodzi, by się nimi zająć.
Mam dzisiaj czas, to trochę posiedziałam przy fotkach i wybrałam co-nieco do pokazania

Maryniu trawa moja chyba taka jak i u Ciebie rośnie?

w tym roku dobrze wyglądają macierzanki

pięknie kwitły dzwonki drobne

miks różnych

mój dzwoneczek 'szczelinowy', który posiał się w szparze pod domem i kwitnie jakby miał same smakołyki pod stópkami

niezawodna tawułka

samosiejka - naparstnica

różyczka miniaturowa, która była prezentantem na Dzień Matki rośnie u mnie już drugi rok

Róża New Down

przywrotnik

w cieniu

Paradigm stał się potężny

podobnie Krossa Regal

tuż obok kwitnie knautia

wieczorową porą na początku lipca

- Ellaa
- Kontakt:
Z mojego ogrodu:
Dunin

Mini Pearl

Inca Puzzle

Outrageous

Jump Start

Elwira

Dunin

Mini Pearl

Inca Puzzle

Outrageous

Jump Start

Elwira

Elu nie przesadzaj z tym wyrzucaniem na kompost. Twoje siewki są ładne. Nie zawsze piękno musi wiązać się z barokowym przepychem.
Pozdrawiam. Krystyna.
- Aza
- Od: 10 lut 2008, o 18:33
Wspaniałe są Twoje zdjęcia liliowców, podziwiam.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
- Ellaa
- Kontakt:
Krysiu dziękuję za miłą opinię, bardzo się cieszę, że moje pierwsze siewki mogą się podobać
Skromne, ale cieszą mnie ogromnie

Skromne, ale cieszą mnie ogromnie

- Ellaa
- Kontakt:
Olu miło mi bardzo gdy czytam taką opinię o moich fotkachAza pisze:Wspaniałe są Twoje zdjęcia liliowców, podziwiam.

Lubię gdy zdjęcie dostarcza miłych doznań patrzącemu

- Ellaa
- Kontakt:
Pokażę jeszcze kilka moich tegorocznych siewek:

- Ellaa
- Kontakt:
Skwar, niemożliwy...nic się nie chce robić...wszystkie wentylatory na pełnych obrotach...jakoś trzeba to przetrwać
W ogrodzie byłam tylko na chwilę, by zapylić kwitnące liliowce i szybciutko pstryknąć im fotkę i uciekłam do domu, bo południowe słońce nie miało litości
Wczoraj do 23 lałam z M wodę, a dzisiaj po tym upale znów liście omdlałe....taki urok ogrodu na leśnych piaskach, ale przecież trzeba jakoś podratować rośliny, jednak bez deszczu na niewiele się to zdaje
Jutro ma być najgorętszy dzień lata i podobno ma się zacząć ochładzać...czekam na deszcz jak na zbawienie dla mojego ogrodu, bo nie padało u mnie od prawie miesiąca ....paproć onoklea mi zaschła i martwię się czy jeszcze odbije
.....żeby już wreszcie się ochłodziło i popadało....afrykańskie klimaty nie dla mnie i moich roślin
Trochę mojego lata

W ogrodzie byłam tylko na chwilę, by zapylić kwitnące liliowce i szybciutko pstryknąć im fotkę i uciekłam do domu, bo południowe słońce nie miało litości

Wczoraj do 23 lałam z M wodę, a dzisiaj po tym upale znów liście omdlałe....taki urok ogrodu na leśnych piaskach, ale przecież trzeba jakoś podratować rośliny, jednak bez deszczu na niewiele się to zdaje

Jutro ma być najgorętszy dzień lata i podobno ma się zacząć ochładzać...czekam na deszcz jak na zbawienie dla mojego ogrodu, bo nie padało u mnie od prawie miesiąca ....paproć onoklea mi zaschła i martwię się czy jeszcze odbije

Trochę mojego lata

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Ja też przesiaduję w domu bo upał u mnie też straszny masz piękne liliowce 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Eluniu przepiękne lilie, liliowce.....świeże, jędrne i dorodne, nie widać po nich wcale tych strasznych upałów i suszy..... to podlewanie jest bardzo męczące, ale kwiaty odwdzięczają się niesamowitą urodą i żywotnością.... Masz mnóstwo przepięknych odmian
Ja też czekam na deszcz z wielką niecierpliwością...... już trudno wytrzymać te spiekoty

Ja też czekam na deszcz z wielką niecierpliwością...... już trudno wytrzymać te spiekoty

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Liliowcami u Ciebie Elu nacieszyłam oczy z rana , piękne fotki im robisz i przyjemnie je oglądać,zdziwiłam się urodą Twoich siewek liliowcowych ,że też Ci się to udało dla mnie to czarna magia i nawet się za to nie biorę... A onoklea mam nadzieję,że Ci odbije nawet w innym miejscu bo z niej taki "łazik" jest a poza tym to roślina nie do zdarcia!
Jeszcze tylko dzisiaj taki upalny dzień do przeżycia!