Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Ilonko, wróciliśmy do domu cali i zdrowi. Trochę szkoda ze Ekipa Polski nie przeszła do dalszej gry... :(
Ale co tam, w drodze powrotnej zatrzymaliśmy się nie daleko Francuskiej granicy i kupiliśmy 2 nowe kury !!! HA Ha ! to nam podniosło humor !

Moj M który zwie się Gaël :;230 :;230 i Ja w mojej skromnej osóbce hihi, tez wyszliśmy oczarowani waszym ogrodem , domem i właścicielami oczywiście ! Ilonko ty i twój M przywitaliscie nas nas jak bardzo dobrych znanych przyjaciół za co Wam bardzo dziękuję.
Za kwiatki tez ;:180 które bardzo dobrze przeżyły długą podróż.
Do szybkiego zobaczenia za rok !!! ;:136
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ilonko spacer po Twoich włościach to prawdziwa przyjemność. Tyle pięknego kwiecia, ciekawe kompozycje... tylko cieszyć oczy :D

Roślinka ze zdjęcia poniżej to jest Firletka Arkwrighta
ilona2715 pisze: co to? nie znam nazwy, raczej bylinka rośnie co roku w tym samym miejscu
Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

kalmie, niecierpki, tawuły lilie, liliowce...jeeeny ile masz tych roślinek ;:oj i wszystkie tak ładnie kwitną ;:167
Ja bym NN nie wykopywała, ma ładny kolorek, kwitnie obficie i coś mi się wydaje, że da czadu cały sezon. Ja nie czekałam na pąki z mojej piennej, coś tam od spodu odbiło, ale stwierdziłąm, że nie jestem ciekawa. Jakby zakwitła, to na pewno by została ;:224 Już mam kilka NN, które z resztą bardzo lubię. No ale umnie mało miejsca, a mam jeszcze kilka zachciewajek na rasowe różyce, więc..... :roll:
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Sorry, że z takim opóźnieniem odpisuję i że Was za często nie odwiedzam (na pewno nadrobię), ale czasu mi ostatni brak, praca zakupy, dom, działka, pieski i obowiązkowy wieczorny spacer z panią ( w sobotę je kąpałam, potem czesałam), zdjęcia i forum :;230 , dzisiaj robiłam paczki, tyle co skończyłam, a wieczorkiem powstaje moja studnia, co prawda ja jej nie robię, ale muszę co chwila podejść zobaczyć czy chcę tak czy tak czy deseczki w te stronę czy w tę, a czas ucieka, teraz szybciutko odpisuję i kilka zdjęć a reszta jutro, niestety większość róż bez nazw jestem na etapie rozszyfrowywania kilka chyba już udało mi się przypasować, ale jakby co to proszę o sugestie, przy czasie (no właśnie :;230) wrzucę do odpowiedniego działu

Marta, póki co ta różyczka zostanie ;:108, no chyba, że nie znajdę już miejsca na nowe "chciejstwa" różane, bo czym więcej oglądam tym więcej mi się podoba i zapisuję, zapisuję ;:223

Gosiu tak się cieszę, że dotarliście cali i zdrowi :tan jak również z tego, że Wam się u nas podobało, super, że roślinki przeżyły jak nie będziesz mogła czegoś rozszyfrować to podam Ci nazwy i podeślę zdjęcia na pw, te od Ciebie siedzą już w ziemi i rosną ;:196. Zaraz lecę do Ciebie obejrzeć kury (mam nadzieję, że się nimi pochwalisz)

Halinko, dzięki za odwiedzinki i nazwę kwiatuszka, rany język można sobie połamać :;230

Madziu póki co zostanie ta różyca (już pisałam wyżej), ale ja też mam chrapkę na kilka rasowców :;230, a najgorsze jest to, że z dnia na dzień moja lista się wydłuża, chyba będe musiała zrobić "redukcję"

fakt różyczka daje czadu na razie nn, o ile w ogóle ma jakąś nazwę :;230 jednak ma ;:138 to jest Mary Rose
Obrazek

Obrazek

następna nn w pąku i kwitnaca
Obrazek

Obrazek

Mainzer Fastnacht
Obrazek

Obrazek

Mount Shasta
Obrazek

Obrazek

Charles Austin
Obrazek

moja Alinka okazała się Casanową, ale Alinkę będę miała na jesień ;:108
Obrazek

Casanowa też piękna
Obrazek

Fresia
Obrazek

Nostalgia
Obrazek

i powstające wieczorkami "arcydzieło" :;230
Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ale u Ciebie już szaleństwo! U mnie jeszcze skromnie. Zaś mój czyściec wielkokwiatowy został obrabowany, ktoś mi ukradł połowę rośliny ;:14
Tak sobie myślę,że pewnie został uznany za jakiś rarytas, bo jego kwiaty odrobinę przypominają nasze rodzime storczyki-kukułki.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11

Post »

Pięknie Ci wszystko kwitnie, ale szczególnie urzekły mnie ostróżki. Mam do nich wielką słabość. A takich blado-niebieskich jeszcze nie mam... muszę sobie sprawić. ;:224
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mainzner F.... ;:167 uwielbiam jej kolor. Moja niestety wymarzła ;:145
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie pięknie i kwitnąco , czy wiesiołek nie rozsiewa się u ciebie za bardzo?
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piękne kwiaty Ilonko,nawet niecierpki masz.Z moich sianych w domu nie mam ani jednej sztuki,reszte wysiałam gdzieś w ogrodzie do ziemi,ale z jednorocznych wszystko takie mikre u mnie,bo nie ma słońca.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, a wiesz, że ja go do tej pory nie znałam, dostałam jako gratiska, nie wiem jak to się dzieje, ale one najlepiej rosną :;230, żal tej Twojej, jak ja bym takiego dorwała, to ;:124, czy on potrzebuje dużo miejsca? Chodzi mi o to, jak się rozrasta, bo moja ostróżka, która do tej pory była duża jest w tym roku ogromna i musiałam ją podwiązać, aby dochodziło światło do innych, ciekawe czy taka juz będzie czy to jej "wybryk"

Asiu chętnie bym Ci kawałek wykopała, ale rośnie razem z tą fioletową i nie dojdę do tego która jest która, mogę jesienią spróbować ciachnąć, lecz bez gwarancji, że to będzie błękit, chyba, że chcesz nasionka, to sobie oznaczę i zbiorę.

Madziu, żal tej Twojej różyczki, fakt kolor ma nie przeciętny i jest ładna, teraz czekam na Inigolette niby niebieską, ale z tego co obiło mi się o uszy, będzie raczej podobna kolorystycznie do Mainzer Fastnacht, zobaczymy.

Danusiu mam dwa wiesiołki i jakoś nie widziałam jeszcze młodych siewek, może to przez to, że wokół (pomiędzy roślinami) wyłożona jest agrowłóknina i kamienie, chociaż łubin, przywrotnik i jedna jednoroczna (wstawię zdjęcie, bo nie mogę sobie przypomnieć co to, ma liście przypominajace pietruszkę tylko bardziej szare i kwitnie na żółto, pomarańczowo, już trzeci rok jej nie wysiewam, a wręcz ograniczam :;230 ) dają sobie radę

Małgosiu fakt niecierpków mam całą masę, ale już ich więcej raczej siać nie będę (zobaczymy wiosną :;230, bo jak uda mi się zebrać nasionka? ) jednak te gotowe sadzonki są o wiele ładniejsze, wiedziałam, że wolą cień, ale posadziłam i tu i tu i powiem Ci, że rosną jedne i drugie, ale o wiele ładniej kwitną jednak te w cieniu.

na tym zdjęciu, po prawej te kwiatki jednoroczne o których pisałam wyżej, że się sieją same co roku, a nie znam ich nazwy
Obrazek

i jeszcze troszkę róż

Nostalgia pomału rozkwita ;:63
Obrazek

Fresia
Obrazek

nn czerwona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pink Peace
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warwick Castle
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mount Shasta
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Berolina
Obrazek

Obrazek

Charles Austin
Obrazek

uff, to na razie tyle z różyczek za chwilkę cd innych roslinek
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pierwszy kwiatuszek Rooguchi, ale jestem zadowolona, że go kupiłam :heja , myślałam, że te kwiatki są mniejsze, a one całkiem całkiem
Obrazek

a tu podwiązana ostróżka, a pod nią tawułka różowa i liatry
Obrazek

lilie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te dwa osobniki opiszę jak zerknę na znaczniki :;230
piewszy to apa...., albo aga,,,,, drugi bylica (zobaczymy czy chociaż coś się będzie zgadzało, skleroza ;:223 )
Obrazek Obrazek

tawuła billarda
Obrazek

na pierwszym jej kwiat w zbliżeniu, na drugim tawuła japońska
Obrazek Obrazek

ślaz
Obrazek

ogórecznik
Obrazek

lewkonie, pierwszy raz je siałam i muszę powiedzieć, że są bardzo fajne i ładniutkie
Obrazek

przetacznik (nazwę dopiszę)
Obrazek

tył grillowędzarni, gdzie ma powstać w niedługiej przyszłości :;230 oczko wodne i taka sobie ozdóbka
Obrazek Obrazek

tutaj kwitnie sobie, to cosik co było zagadką, a nikt nie próbował rozszyfrować, może teraz się komuś uda, jak nie to zrobię zbliżenie i podam nazwę
Obrazek

petunie w koszykach
Obrazek

moje daturki w pąkach
Obrazek

a tu kwitnąca datura mojej synowej (sadzonka zrobiona została w zeszłym roku, aż się wierzyć nie chce, co znaczy dobre nawożenie)
Obrazek

i kilka ujęć wieczornych, trudne miejsce do fotografowania albo w pełnym słońcu, albo wieczorkiem,
te begonie mają intensywnie czerwony kolor nie pomarańcz
Obrazek

Obrazek

gerbera zółta
Obrazek

liliowiec Stella de oro
Obrazek
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Czyściec raczej nie rozłazi się w wielkie kępsko :)
Twoje różowe róże przypominają mi bardzo:
1. Pink Peace oraz
2. Warwick Castle.
Ja się nie mogę doczekać kwiatków mojego Rooguchi :)
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Powojnik śliczny, muszę go kupić bo już w kilku wątkach go widziałam i za każdym razem mi się podoba.
Ale masz pięknego przetacznika- takie grube kłosy- czy znasz nazwę odmiany? A może będziesz miała sadzonkę na sprzedaż jesienią lub wiosną? Jakby co to zaklepuję jedną. :D
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Masz cudowny ogród :) Jestem pod wrażeniem dat :) ury, Moja w dużo gorszym stanie, ale moja wina - za mało ją nawożę.
Powojnik cudowny!
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rooguchi faktycznie całkiem spory kwiat, mój jeszcze cieszy oko. Cudne są te jego dzwoneczki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”