Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja

Post »

Jule Powiem Ci szczerze, że nie wiem jak z nią postępować , ona praktycznie kwitnie cały czas od wiosny. Boję się ciąć , bo obcięłabym gałązki z kwiatami. Troszkę poprzycinałam gałęzie zbyt wybujałe, ale bardzo ostrożnie. Rośnie trochę w niefortunnym miejscu, bo koło skrzyni z kompostem i jak się do niego idzie to jest potrącana :( Ja uważam, żeby nie ułamać gałązki, ale męska część mojej familii nie bardzo. Musze jeszcze pogrzebać na forum , albo w necie. Moja odmiana to Lucifer.
Magda Dzięki, też nie mam dużo czasu na ogród, nadrobiłam w weekend. I co zajrzałaś tam do tego ogrodnika?
Nie wiem gdzie posadzić powojnik biały, potrzebuję do niego podpórki i ciągle się waham. Kurczę, a ja swojego miskanta posadziłam w niezbyt mokrym miejscu :? Zobaczymy jak mu tam będzie. Duży ci wyrosł? tzn wysoki? W jednym miejscu piszą ,że ma do 120 cm , w innym ,że do 2m -głupia już jestem.
A ze świecami to tak jest, jedne pachną inne nie. Ale wypróbuje na pewno. Ostatnio zachwyciły mnie miseczki do mleka :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, moje krzewuszki też kwitną cały sezon... czasami spadnie śnieg, a na jego tle czerwienią się karminowe kwiaty krzewuszek... swoje krzaki przycinam wiosną, potem powtarzam ten zabieg w lecie.
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

aha, czyli jak juz latem chlasnelam, to teraz zostawie i przytne wiosna 8-)
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agu Czyli jak mnie denerwuje jakaś gałązka to ją ciach? :lol: Musze doprowadzić do tego ,żeby się ładniej zagęściła. A powiedz mi mam takie krzewuszki o bordowych liściach i one kwitną tylko raz, coś z nimi nie tak?
jule chyba na to wygląda, jak będziesz okrywała limonkę w donicy?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam dosc sporo foli babelkowej, to je pozawijam i wsypie kore do donicy - nizej je sadzilam zeby miejsce na nia bylo. Moze uda mi sie jeszcze gdzies dokupic jute, to bym to jeszcze na wierzch dala i sznurem obwiazala, zeby folia nie straszylo. Sama jestem ciekawa czy zda to egzamin :roll:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Też zachowałam jakąś folię z paczki, wg twoich wskazań posadziłam niżej. Jest taka firma co ma ozdobne okrycia na rośliny, w kształcie Mikołaja np. i mają takie krążki do donic z trawy morskiej czy czegoś tam, żeby właśnie rośliny nie zmarzły.
Ja mam z zeszłego roku krowę, łosia i Mikołaja heheh.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

spory wybór takich ocieplaczy jest w wawrze, ja w tym roku też myszę zakupić coś ozdobnego do okrycia-wpadł mi w oko renifer :;230 Jeśli chodzi o miskanta, to wsadziłam go ze 2 mce temu i w tej chwili ma ponad 160 cm, ale na razie jest cieniaskiem nie zbyt gęstym :;230

Do ogrodnika nie zajrzałam jeszcze ;:224. Mój powojnik biały świezo zakupiony rośnie sobie na razie na podpórce z którą go kupiłam, dopiero na wiosnę go rozplączę. Dzisiaj zaczynają mi w końcu płot montować i chcę go zrobić na przemiennie, część ażurową (po której wspinałby się powojniczek i róża) i część zabudowaną żeby mieć trochę prywatności. Miseczki są cudne.
Jutro odbieram tam zamówioną pościel :tan
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja swoje ocieplacze kupiłam u nas w auchanie :) Pewnie będą w tym roku też.
Mój miskancik też chuderlawy na razie :)
Powojnika chyba też wsadzę , a na podpórkę poczeka ;:108 Jeszcze zostały mi ostatnie cebule.... :evil: Nie mam już do nich sił.
Pościel zapewne będzie cudna. ;:63
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odkryłam jakiej odmiany jest jedna z moich róż :evil: . Jest to róża parkowa - elmshorn, kupiona jako pnąca :evil: Posadzona przy pergoli, ;:14 I co teraz? Kurczę, piąć się nie będzie....
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu na początku można ją oplątać wokół pergoli, bo mają stosunkowo miękkie pędy, a później drewnieją, ale to i tak pewnie swojej funkcji nie spełni, bo nie będzie zbyt wysoka tzn. nie na tyle wysoka żeby oplątać pergolę. Zaglądałaś na str.Ćwika żeby poczytać opisy?

p.s pościel piękna-haftowana ;:63
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, ja bym tę różę zwyczajnie przesadziła - teraz jest najlepsza pora na takie zabiegi.
a jeszcze wracając do krzewuszek - jeśli w sezonie zbytnio wybujają, to śmiało możesz przyciąć niesforne gałązki...
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Magda, zajrzałam, ale u niego nie ma tej odmiany.
Agu, nie bardzo mam gdzie ją przesadzić, jest wielka ok 2m i zaczyna kwitnąć. :( Nie wiem co robić.
Nie polecam w każdym razie kupowania u Melona róż, bo są źle i byle jak oznakowane.
Byliny to co innego.
Fotka jeszcze.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A to mój _oleander_, kwitnący. Już w domu, temperatura na zewnątrz wyraźnie mu nie służy. Rozwinął pąki dopiero w domu.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja tam tylko the fairy kupiłam, pozostałe jakoś mnie nie powaliły na kolana, zdecydowanie wolę róże z Floriall.
Olek cudny i jaki wielki :D ja mam mikruska-fotka w moich parapetowcach ;:108
x-ag-a
---

Post »

Kasiu, różyca faktycznie jest już dorodna i może szkoda ją przenosić w inne miejsce... proponuję, żebyś na drugą stronę pergoli posadziła prawdziwego climbera, który swoimi łodygami będzie mógł się złączyć z Elmshorn...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”