Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Aniu a czym pryskałaś iryski ,poradź proszę,bo u mnie też paskudnych plamek dostały i czy to nie zaszkodzi kwiatom i pąkom ?
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Ja to robiłam w końcu kwietnia. Pryskałam dithane ale można zastosować benlate, funaben 50, topsin M. Nie wiem, czy teraz srodek nie zaszkodzi kwiatom. Z pewnością będą miały smugi od zawiesiny.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - miniaturowe wierzby - to istne cudeńka :shock:
Nawet nie wiedziałam że jest tyle odmian Pierwiosnków Siebolda. Do tego roku miałam tylko białe. Teraz wiosną dostałam od koleżanki siewkę różowego. Ciekawe jak długo będę czekała na pierwszy kwiat....
maryna45m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2009, o 17:02

Post »

U mnie właśnie zaatakował grzyb piwonię i to tę najpiękniejszą "coral sunsed". musiałam zerwać 1 łodygę i pąk . na dole przy ziemi łodyga była brązowa.Tak jak pisze w internecie trzeba szybko usuwać i zastosować środek. Nigdy dotąd tego nie było.. ponadto chwasty się sypią że trudno ogarnąć. pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

misia53 pisze:Aniu piękne iryski pumila ,zaczyna się szał peoniowy .Koperkowa pojedyncza u mnie szybko przekwiła ,zdecydowanie o pełnych dłużej kwiat się utrzymuje.Twój ogród jest fascynujący tyle ciekawostek.
Wiesiu- moje piwonie delikatne też szybko przekwitły; może dlatego, że ostatnio było sporo burz z dość mocno padającym deszczem. Pełna jest jeszcze w pąkach.
Marysiu - te wierzby zaczęły za mną "chodzić" już dawno ale podaż jest bardzo mała i trudno je zdobyć. To takie klejnociki dla kolekcjonerów bo spektakularne to one nie są chyba, że w porze kwitnienia, gdy wytwarzają bazie czasami w różnych kolorach. Cieszę się, że w końcu znalazłam w Polsce producenta tych maleństw i że może będzie systematycznie zwiększał swoją ofertę.
Pierwiosnki Siebolda rosną jak burza pod jednym warunkiem- muszą mieć ciągle wilgotno. Wówczas utrzymują liście przez cały sezon wegetacyjny i na następny rok, mając duże zapasy zgromadzonego pokarmu, wytwarzają dużo kwiatów i rozrastają się na potęgę :D
Mario - P.Coral Sunset jest jedną z najbardziej podatnych na choroby grzybowe piwonii ( przynajmniej u mnie). Ja , jak tylko pąki pędowe zaczynają wyrastać z gleby, podlewam moje piwonie roztworem dithane. Bardzo to chroni przed inwazją chorób grzybowych choć i ja wczoraj zerwałam czarny pąk u jednej piwonii. W ubiegłym roku zastosowałam też po kwitnieniu fungicyd systemowy - taki, który wnika do tkanek piwonii i zwalcza chorobę od wewnątrz.

Oj ;:oj ;:oj - miałam jeszcze wklejać zdjęcia ale czas szykować obiad więc zdjęcia będą dopiero wieczorem.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kończy się okres trójlistów. Wykwitły wielkokwiatowe i żółty. Moje jesienne rozdzielenie cebul z zagęszczonej kępy
T. grandiflorum , którego tak bardzo się bałam ( to był mój debiut w kwestii mnożenia trójlistów przez podział ), zakończyło się powodzeniem i teraz mam całe poletko kwitnących sadzonek.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ostatnie sasanki. Anna Zahar ma bardzo malutkie kwiaty.

Obrazek Obrazek

Disporum żółte ucierpiało nieco od ostatnich przymrozków a teraz coś je podjada. Za to hybrydowy obuwik ma się wspaniale.

Obrazek Obrazek

Na wilgotnej rabacie zakwitły dwa dziwadełka

Obrazek Obrazek

A na rabacie piwoniowej - pierwsza hybryda

Obrazek
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu wielka ;:138 doczekać się tak pięknych trójlistów, grandiflorum plena i mogłaś podzielić .Arum to ciekawe dziwaki ,ale chyba lubią bardziej wilgotne miejsca u mnie tam gdzie miały zimą w tym roku sucho /mało śniegu/ straszne mizeroty.Największe kępy mam i szybko się rozrasta arisema amurska.Piwonia bardzo ładna też jestem miłośniczką piwoni .
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu :wit

Troszkę błękitów :D

Obrazek Obrazek

Irys mleczny zakwitł kilkudziesięcioma kwiatami. Jest taki subtelny i piękny, że mi aż dech zapiera. Iris tectorum też niebrzydki.

Obrazek Obrazek

Prymulki Siebolda tym razem w bieli

Obrazek Obrazek

No i iryski

Obrazek Obrazek
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

Brawo,ANNO :wit
Mocne wejście :!:
Irys tectorum jak rajski ptak ;:108
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prymula Siebolda w pięknej czystobiałej barwie.. Camassia w takiej kępie pięknie wygłąda ,mam małą sadzonkę , szybko przekwitła. Iryski też pochwalę.
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sławku - rzeczywiście kwiat I. tectorum ma bardzo ażurową strukturę i duże rozmiary więc znalazłeś bardzo trafne porównanie. Chciałabym, aby i gatunek i biało kwitnąca odmiana częściej kwitły ale informacje dotyczące stanowiska są tak różne w różnych źródłach, że aż głowa mi spuchła. Na wszelki wypadek wsadziłam namnożone sadzonki w różnych punktach ogrodu, gdzie są różne warunki siedliskowe i zobaczymy, gdzie będą się czuły lepiej.

Wiesiu - moje Camassie też już kończą kwitnienie ale zaczyna nowo nabyta odmiana o kwiatach jak lód - na początku z lodowobłękitnymi smugami, potem biała. Bardzo się cieszę z tego nabytku.

Na dworze mokro i zimno. Pada od wczorajszego wieczoru a w nocy musiał jeszcze wiać silny wiatr, bo pędy kilku piwonii, szykujących się do kwitnienia, zastałam rano poprzewracane. Czekała mnie więc "zabawa" z podwiązywaniem leżących pędów bo zaczęły już się wyginać zgodnie z prawem geotropizmu. Nie ma co jednak narzekać, bo prognozy wieszczyły kilkudniowe ciągłe opady a tymczasm już prawie nie pada a jutro mają być na Mazowszu nawet przebłyski błękitnego nieba.

Wklejam kilka zaległych zdjęć z ostatnich, pogodnych dni.

Zakwitły dwa ostatnie wawrzynki. Wciąż zastanawiam się, czy ten, który nabyłam jako D. alpina, rzeczywiście reprezentuje ten gatunek.

Obrazek Obrazek

Od ubiegłego roku opadła mnie kuklikomania i cieszę się, że w ofertach szkółkarskich jest sporo form mieszańcowych tych uroczych roślin :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozpoczyna się okres kwitnienia moich ulubieńców - piwonii ;:31

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Piękne te piwonie i prymulki super u nas takich nie spotykam taka piwonia kosztuje u nas 45 zł.jak dla mnie za dużo,podziwiam u was. ;:138 ;:215
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu kukliki imponujące nie ;:138 nie pomyślała bym ze jest tyle odmian u mnie rosły 3 odmiany sroga zima zabrała, w tym roku jakieś siewki wystartowały. Ładne kępki czekam co zakwitnie ,był czerwony róż i żółty o pełnych kwiatach.Piękny wawrzynek i piwonie ,masz duzo odmian. U mnie wichura przy korzeniu wyłamała dwa pędy Scarlet O'hara w nocy ulewa i cały dzień padało.Drzewiastej połowa płatków kwiatowych straciła.
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Naprawdę śliczne te kukliki. Z 3 odmian jakie miałam został mi jeden - pomarańczowy. Pewnie gatunek.
Mam nadzieję, że te deszcze odpuszczą i będziesz mogła nacieszyć oczy swoimi piwoniami. A my razem z Tobą.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Ligularia japonica super
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”