Ogród Ignis05 cz2
- amba19
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Ignis05 cz2
Fajna ta kalina!
Zrobiło mi się miejsce przy furtce do Kargula i mam całą zimę na decyzję - jaki kwitnący ( koniecznie!!!) krzew tam posadzić.
A może właśnie tę kalinę???
Zrobiło mi się miejsce przy furtce do Kargula i mam całą zimę na decyzję - jaki kwitnący ( koniecznie!!!) krzew tam posadzić.
A może właśnie tę kalinę???
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam tą samą kalinę i kiedy w marcu czy kwietniu kwitnie to zapach tak piękny się rozsiewa, że za nic z niej nie zrezygnuję.
No a jesienią ma piękne liście, które też są ozdobne.
Polecam wszystkim z czystym sumieniem.
No a jesienią ma piękne liście, które też są ozdobne.
Polecam wszystkim z czystym sumieniem.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- lelumpolelum
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że i ja mam te kalinę
Mam słabość do pewnego rudego, wielkiego i strasznie mrukliwego Kaszuba, który czasem pojawia się z roślinami w pobliskim miasteczku na rynku , ciągnie mnie do niego jak magnes i zawsze coś kupię, na ogół niekompatybilnego z moim ogrodem
Kupiłam ją chyba poprzedniej wiosny, zdołałam wyciągnąć od niego, że kalina i kwitnie na różowo ale póki co, jeszcze kwiatów nie widziałam. Muszę ja chyba potuczyć pańskim okiem
Krysiu, czy powinnam coś wiedzieć o niej, czy to normalne, że jeszcze nie kwitła? Ma tak z metr wysokości i jakieś pięć odnóg( konarów?)

- Ignis05
Grażynko
, ten zapach rzeczywiście upaja.
Szkoda tylko, że ostatnie , bardzo ostre 2 zimy nie pozwoliły mojej dobrze zakwitnąć. Ale , o dziwo - ona rozkwita teraz , gubiąc jednocześnie liście. W TV słyszałam , że gdzieś zakwitła forsycja. Może i mojej kalinie coś się przestawiło ?
Beatko
z tego, co piszesz wynika, że Twoja kalinka jest u Ciebie dopiero od roku, A ostatnia sroga zima to np u mnie przymroziła nawet oczar. Nic dziwnego, że taki młody krzew nie zakwitł. Może w nadchodzącym sezonie będzie cieplej na przedwiośniu, a wtedy może kalinka pokaże swoje kwiatki .
U Grażynki szybko przychodzi jesień i zima ale za to wcześnie ma wiosnę. U nas dłużej trwa cieplejsza jesień , ale na wiosnę musimy też dłużej czekać.
Dzisiaj rano termometr pokazywał -1 około godz. 7 - ej. To tak , jak zapowiadano w Suwałkach.
Później słońce podgrzało atmosferę, był piękny , pogodny i dość ciepły dzień. Z drzew pospadała już większość liśći, było co grabić. Ale jeszcze chyba za ciepło na kopczyki dla róż. Oczywiście fotek nie zdążyłąm zrobić.

Szkoda tylko, że ostatnie , bardzo ostre 2 zimy nie pozwoliły mojej dobrze zakwitnąć. Ale , o dziwo - ona rozkwita teraz , gubiąc jednocześnie liście. W TV słyszałam , że gdzieś zakwitła forsycja. Może i mojej kalinie coś się przestawiło ?

Beatko

Dzisiaj rano termometr pokazywał -1 około godz. 7 - ej. To tak , jak zapowiadano w Suwałkach.
Później słońce podgrzało atmosferę, był piękny , pogodny i dość ciepły dzień. Z drzew pospadała już większość liśći, było co grabić. Ale jeszcze chyba za ciepło na kopczyki dla róż. Oczywiście fotek nie zdążyłąm zrobić.

KrysiuIgnis05 pisze:
Dzisiaj rano termometr pokazywał -1 około godz. 7 - ej.

poniżej zera.Ale to w takim razie dobrze ,ze to co posadziłam -przykryłam gałązkami ,przynajmniej te wrażliwsze rośliny.
- Ignis05
Madzik,
te młode , dopiero posadzone to zawsze lepiej trochę opatulić.
Już wczoraj rano około 5- tej było jeszcze +4. Jak jechałam do pracy to była straszna mgła, najgorzej było po wyjeździe z lasu do obwodnicy. Ledwo widziałam brzeg jezdni. A dzisiaj już był spadek poniżej zera.

Już wczoraj rano około 5- tej było jeszcze +4. Jak jechałam do pracy to była straszna mgła, najgorzej było po wyjeździe z lasu do obwodnicy. Ledwo widziałam brzeg jezdni. A dzisiaj już był spadek poniżej zera.

- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ale podobno ten spadek temperatury to przejściowy, jeszcze przyszły tydzień ma być ciepło...
Krysiu, ten wysoki jałowiec przy wejściu to jaka odmiana, pamiętasz?

Krysiu, ten wysoki jałowiec przy wejściu to jaka odmiana, pamiętasz?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- lelumpolelum
To prawda, Krysiu, że klimat u nas jest inny niż na południu. Przez tę późną wiosnę wydaje się, że zima jest dużo dłuższa a nawet, że nigdy się nie skończy
Też jeszcze nie robię kopczyków, na razie narzucam tylko gałązki sosnowe na "Eden", żeby się położyła... Kalinę będę obserwować, bo widzę, że warto 

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Bardzo fajnie przerasta się berberys z jałowcem 
Oj, we wszystkich wątkach mówą, że w tym tygodniu temperatura ma spaść...niby człowiek na to przygotowany, ale zawsze jakoś tak...
A wiesz, mój kot nie lubi kocimiętki. Dziwne trochę

Oj, we wszystkich wątkach mówą, że w tym tygodniu temperatura ma spaść...niby człowiek na to przygotowany, ale zawsze jakoś tak...
A wiesz, mój kot nie lubi kocimiętki. Dziwne trochę

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Ignis05
Cześć dziewczyny
Agatko,
może i tak będzie. Dzisiaj już z rana było cieplej.
Dokładnie to nie wiem, co to za odmiana jałowca. Zresztą, nawet w sklepie nie było wiadomo, jak się te jałowce nazywają.
Sama nie będę wymyślać, bo mogę Cię wprowadzić w błąd. W sumie to są przy wejściu takie 3, ale dwa pozostałe wciąż nie mogą dogonić tego jednego. Mam jeszcze podobne dwa z boku budynku, ale tamte szybciej rosły i w zeszłym roku okazało się, że już są tak wielkie, że jak przyszła wichura, to zaczęły się przechylać. Musiałam je przyciąć i umocować linkami.
Beatko ,
mój Eden ma takie sztywne i grube pędy, że nie wyobrażam sobie, jak mógłby się położyć.
Może jakoś opatulę go bardziej w pionie .
Agnieszko,
to przerasta taka irga drobnolistna z jałowcem Blue Forest.
Kiedyś wpadłam na taki pomysł, by na przemian posadzić taką miniaturową irgę z jałowcem.
A co do Twojego kota.... może masz zbyt szlachetną odmianę kocimiętki, podobno nie wszystkie rodzaje kocimiętek koty lubią.
Moja jest taka najbardziej pospolita i koty ją uwielbiają. Zwłaszcza taką świeżą na wiosnę.
Miejmy nadzieję, że jednak jeszcze będzie dość pogodnie i tak szybko temperatura nie spadnie.

Agatko,

Dokładnie to nie wiem, co to za odmiana jałowca. Zresztą, nawet w sklepie nie było wiadomo, jak się te jałowce nazywają.
Sama nie będę wymyślać, bo mogę Cię wprowadzić w błąd. W sumie to są przy wejściu takie 3, ale dwa pozostałe wciąż nie mogą dogonić tego jednego. Mam jeszcze podobne dwa z boku budynku, ale tamte szybciej rosły i w zeszłym roku okazało się, że już są tak wielkie, że jak przyszła wichura, to zaczęły się przechylać. Musiałam je przyciąć i umocować linkami.
Beatko ,

Może jakoś opatulę go bardziej w pionie .

Agnieszko,

Kiedyś wpadłam na taki pomysł, by na przemian posadzić taką miniaturową irgę z jałowcem.

A co do Twojego kota.... może masz zbyt szlachetną odmianę kocimiętki, podobno nie wszystkie rodzaje kocimiętek koty lubią.
Moja jest taka najbardziej pospolita i koty ją uwielbiają. Zwłaszcza taką świeżą na wiosnę.

Miejmy nadzieję, że jednak jeszcze będzie dość pogodnie i tak szybko temperatura nie spadnie.

- lelumpolelum
Mój kot też kompletnie lekceważy kocimiętkę, lubi się tarzać w cebuli i spać w turzycy
Krysiu, "Eden" raczy się kłaść, gdy mu tak dokładam gałązek ale za to nie w tę stronę, którą zaplanowałam tylko na przejście... "Westerland" za to całkowicie odmówił współpracy, też będzie opatulany na stojąco
Mam jeszcze pytanie: czy będziesz coś robić na zimę z powojnikiem "Paul Farges"?
Śliczne te Twoje iglaki

Krysiu, "Eden" raczy się kłaść, gdy mu tak dokładam gałązek ale za to nie w tę stronę, którą zaplanowałam tylko na przejście... "Westerland" za to całkowicie odmówił współpracy, też będzie opatulany na stojąco

Mam jeszcze pytanie: czy będziesz coś robić na zimę z powojnikiem "Paul Farges"?
Śliczne te Twoje iglaki

- Ignis05
Beatko,
nigdy nić nie robiłam, by zabezpieczyć ten powojnik . Jak dotychczas zupełnie tego nie potrzebował.
I za to go lubię.
Twoje koty mają pewnie lepsze atakcje niż ta kocimiętka.

I za to go lubię.

Twoje koty mają pewnie lepsze atakcje niż ta kocimiętka.

- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Mój kociak lubi spać we wrzosach,a drugi pod drzewkami raz pod gruszom raz pod jabłoniom,a trzeci woli mięciutkie podusie na huśtawce.Pozdrawiam 

Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Krysiu, co robią, że na wprost przez Szadółki jest zamkniety przejazd? Jakis asfalt kładą?