Ogród Ignis05 cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ignis05 cz2

Post »

Fajna ta kalina!
Zrobiło mi się miejsce przy furtce do Kargula i mam całą zimę na decyzję - jaki kwitnący ( koniecznie!!!) krzew tam posadzić.
A może właśnie tę kalinę???
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, :wink: Może Tobie bardziej będzie odpowiadać Roseum ?
Bo ta Dawn ma kwitnąć w marcu, a Tobie chyba bardziej pasowałoby kwitnienie bliżej lata. :lol:
:wit

-- 3 lis 2011, o 11:28 --

Kolory przedogródka. :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam tą samą kalinę i kiedy w marcu czy kwietniu kwitnie to zapach tak piękny się rozsiewa, że za nic z niej nie zrezygnuję.
No a jesienią ma piękne liście, które też są ozdobne.
Polecam wszystkim z czystym sumieniem. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że i ja mam te kalinę :wink: Mam słabość do pewnego rudego, wielkiego i strasznie mrukliwego Kaszuba, który czasem pojawia się z roślinami w pobliskim miasteczku na rynku , ciągnie mnie do niego jak magnes i zawsze coś kupię, na ogół niekompatybilnego z moim ogrodem :;230 Kupiłam ją chyba poprzedniej wiosny, zdołałam wyciągnąć od niego, że kalina i kwitnie na różowo ale póki co, jeszcze kwiatów nie widziałam. Muszę ja chyba potuczyć pańskim okiem :wink: Krysiu, czy powinnam coś wiedzieć o niej, czy to normalne, że jeszcze nie kwitła? Ma tak z metr wysokości i jakieś pięć odnóg( konarów?)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko :wink: , ten zapach rzeczywiście upaja.
Szkoda tylko, że ostatnie , bardzo ostre 2 zimy nie pozwoliły mojej dobrze zakwitnąć. Ale , o dziwo - ona rozkwita teraz , gubiąc jednocześnie liście. W TV słyszałam , że gdzieś zakwitła forsycja. Może i mojej kalinie coś się przestawiło ? :shock:

Beatko :wink: z tego, co piszesz wynika, że Twoja kalinka jest u Ciebie dopiero od roku, A ostatnia sroga zima to np u mnie przymroziła nawet oczar. Nic dziwnego, że taki młody krzew nie zakwitł. Może w nadchodzącym sezonie będzie cieplej na przedwiośniu, a wtedy może kalinka pokaże swoje kwiatki . :lol: U Grażynki szybko przychodzi jesień i zima ale za to wcześnie ma wiosnę. U nas dłużej trwa cieplejsza jesień , ale na wiosnę musimy też dłużej czekać.

Dzisiaj rano termometr pokazywał -1 około godz. 7 - ej. To tak , jak zapowiadano w Suwałkach.
Później słońce podgrzało atmosferę, był piękny , pogodny i dość ciepły dzień. Z drzew pospadała już większość liśći, było co grabić. Ale jeszcze chyba za ciepło na kopczyki dla róż. Oczywiście fotek nie zdążyłąm zrobić. :?
magdala

Post »

Ignis05 pisze:
Dzisiaj rano termometr pokazywał -1 około godz. 7 - ej.
Krysiu :D No nieee....Czyżby już się zaczynało ????Ja dzisiaj byłam ok. 15 ,to było ślicznie ,zupełnie nie do pomyślenia ,ze rano
poniżej zera.Ale to w takim razie dobrze ,ze to co posadziłam -przykryłam gałązkami ,przynajmniej te wrażliwsze rośliny.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzik, :wink: te młode , dopiero posadzone to zawsze lepiej trochę opatulić.
Już wczoraj rano około 5- tej było jeszcze +4. Jak jechałam do pracy to była straszna mgła, najgorzej było po wyjeździe z lasu do obwodnicy. Ledwo widziałam brzeg jezdni. A dzisiaj już był spadek poniżej zera.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Ale podobno ten spadek temperatury to przejściowy, jeszcze przyszły tydzień ma być ciepło... :roll:

Krysiu, ten wysoki jałowiec przy wejściu to jaka odmiana, pamiętasz?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, Krysiu, że klimat u nas jest inny niż na południu. Przez tę późną wiosnę wydaje się, że zima jest dużo dłuższa a nawet, że nigdy się nie skończy :wink: Też jeszcze nie robię kopczyków, na razie narzucam tylko gałązki sosnowe na "Eden", żeby się położyła... Kalinę będę obserwować, bo widzę, że warto :)
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Bardzo fajnie przerasta się berberys z jałowcem :-)

Oj, we wszystkich wątkach mówą, że w tym tygodniu temperatura ma spaść...niby człowiek na to przygotowany, ale zawsze jakoś tak...

A wiesz, mój kot nie lubi kocimiętki. Dziwne trochę :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć dziewczyny ;:7

Agatko, :wink: może i tak będzie. Dzisiaj już z rana było cieplej.
Dokładnie to nie wiem, co to za odmiana jałowca. Zresztą, nawet w sklepie nie było wiadomo, jak się te jałowce nazywają.
Sama nie będę wymyślać, bo mogę Cię wprowadzić w błąd. W sumie to są przy wejściu takie 3, ale dwa pozostałe wciąż nie mogą dogonić tego jednego. Mam jeszcze podobne dwa z boku budynku, ale tamte szybciej rosły i w zeszłym roku okazało się, że już są tak wielkie, że jak przyszła wichura, to zaczęły się przechylać. Musiałam je przyciąć i umocować linkami.

Beatko , :wink: mój Eden ma takie sztywne i grube pędy, że nie wyobrażam sobie, jak mógłby się położyć. :roll:
Może jakoś opatulę go bardziej w pionie . :wink:

Agnieszko, :wink: to przerasta taka irga drobnolistna z jałowcem Blue Forest.
Kiedyś wpadłam na taki pomysł, by na przemian posadzić taką miniaturową irgę z jałowcem. :lol:
A co do Twojego kota.... może masz zbyt szlachetną odmianę kocimiętki, podobno nie wszystkie rodzaje kocimiętek koty lubią.
Moja jest taka najbardziej pospolita i koty ją uwielbiają. Zwłaszcza taką świeżą na wiosnę. :lol:

Miejmy nadzieję, że jednak jeszcze będzie dość pogodnie i tak szybko temperatura nie spadnie. ;:3

Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój kot też kompletnie lekceważy kocimiętkę, lubi się tarzać w cebuli i spać w turzycy :;230
Krysiu, "Eden" raczy się kłaść, gdy mu tak dokładam gałązek ale za to nie w tę stronę, którą zaplanowałam tylko na przejście... "Westerland" za to całkowicie odmówił współpracy, też będzie opatulany na stojąco :wink:
Mam jeszcze pytanie: czy będziesz coś robić na zimę z powojnikiem "Paul Farges"?
Śliczne te Twoje iglaki :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :wink: nigdy nić nie robiłam, by zabezpieczyć ten powojnik . Jak dotychczas zupełnie tego nie potrzebował.
I za to go lubię. :lol:
Twoje koty mają pewnie lepsze atakcje niż ta kocimiętka. :;230
Awatar użytkownika
roza333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 maja 2010, o 11:30

Post »

Mój kociak lubi spać we wrzosach,a drugi pod drzewkami raz pod gruszom raz pod jabłoniom,a trzeci woli mięciutkie podusie na huśtawce.Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

Krysiu, co robią, że na wprost przez Szadółki jest zamkniety przejazd? Jakis asfalt kładą?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”