Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różany ogród w lesie - Rozanka cz.1

Post »

Ewcia, masz moze jeszcze jakies foty swojej Pastelli? Kupilam rozyce pod tytulem Aspirin City-Patio Rose - pisane oczywiscie dlugopisem na szyldziku. Nigdy nie slyszalam ale mysle sobie, ze jezeli gdzie niegdzie Aspirina jest w okrywowych rozach pokazywana, to moze pod Patio ja podciagneli. No ale jak mi sie z rozowego paka mandarynka rozwinela, to moj smiech wzbudzila. Nastepne kwiaty rozwijaja sie juz rozowawe i przechodza pozniej w seledynowy. Szukalam, szukalam w roznych Patio i Mini ale nic takiego nie znalazlam. No nic - ladna jest, dobrze rosnie, to chcialam cos do donicy obok i po ogledzinach zdecydowalam ze Pastella pieknie by do niej pasowala, bo jest identyczna kolorystyczne - tylko ze ja ogladalam zawsze juz zadomowione Pastelle tz takie ktore mialy juz kwiaty w formie "filizankowej". Dopiero jak zaczelam na forum ogladac zdjecia mlodziakow, to cos mi wpadlo w oko tz ze wygladaja jak moja a teraz u Ciebie na 45 stonie chyba zobaczylam, Twojego swiezaka i jest identyko jak ta moja Patio.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Margo, na Kujawach sam piach. W moich zaprzyjaźnionych ogrodach...... niewiele ich jest, też dominuje piaseczek.
Ja się troche zżymam na te moje różyce, bo latam wkoło nich, jak z pieprzem, a one coraz słabsze. 3 lata temu kupiłam ich około 100szt., potem dokupiłam jeszcze z 50, powinno być ich wszędzie pełno, a ja co roku wyrzucam na kompostownik kilka. :cry: Przesadzam, pryszczę i nawożę, a one po jednym kwiatku. Bardzo pomogła w tym roku popieczarkowa, zwłaszcza tym które dostały bardzo dużo. Najpierw się martwiłam, że przesadziłam z tym nawozem i je popalę, a potem się okazało, że cudownie działa. Ciekawe jak przetrwają zimę po takiej dawce azotu, bo to może się odwrócić w złą stronę.
Dzięki za słowa pocieszenia, ale Twoje też nie wyglądają na mizeroty. Może powinnyśmy się nauczyć inaczej na nie patrzeć? :wink:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, z Pastellą jest dziwnie. Zmienia często kolor w zależności od temperatury. Pierwsze kwiaty w czerwcu są różowe, w lipcu -bardzo jasne, właśnie z seledynowym nalotem. Teraz w październiku otworzyła kwiat pomarańczowo-różowy. Normalnie czary. Słyszałam, że nadaje się świetnie do donicy i też myślałam, żeby ją przesadzić. Co prawda wypuszcza jeden długi pęd, co nie jest zbyt efektowne. Wolałabym coś gęstszego w donicy. :D
Moja nie jest zbyt rozrośnięta, chyba rośnie w niedobrym miejscu i czeka ją przeprowadzka.
Wrzucam kilka fotek dla porównania naszego kameleona.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wstawiłam zdjęcia i sama się nadziwić nie mogę, że to ta sama róża. :shock:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dzięki Ewciu, to tez mam kameleona - dziewuszki tez sie jej przyjrzaly w identyfikacyjnym i potwierdzily ;:108 u mnie na razie nie wypuszcza takich grubych sztywnych pedow jak u Maji naprzyklad ale w wysokiej donicy, takie dluzsze bardziej wiotkie pedy dobrze wygladaja..... tylko ze moja jest lipcowa, to na pewno jeszcze pojdzie w sile i zobaczymy jak to bedzie wygladac.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Słoneczko... czy ten Twój Grahamek nie rośnie za blisko tego potężnego wodopijcy ?
Narzekacie na piach, a mojej gliny nikt nie chce ... :;230 przyjdzie mi garnki lepić... ;:224
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Ewciu, :D rzeczywiście wyjątkowo zmienna jest u Ciebie Pastella. Pozwoliło to Jule na identyfikację jej różyczki.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podróżuję po forum za magicznym słowem Pastella, zaznaczam swoją obecność, coby czasem nie zgubić tego przecudnego ogrodu ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Rozanko, ale Ty masz piękny ogród ;:63 Mnóstwo w nim wspaniałych roślin :uszy Zakochałam się w Twojej jeżówce kremowej pełnej. Znasz może jej nazwę?
iga7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lis 2011, o 22:03

Post »

Rozanka i Margo2 - Dziekuje wam serdecznie za porady ;:196

To fakt, odwiedziny tutaj to bajeczne przezycie, a zdobyte porady sa rewelacyjne. Zapewne trudno byloby znalezc taka ksiazke,
w ktorej ktos napisalby to wszystko co zawiera to Forum ;:138 - to wiecej jak encyklopedia, poniewaz nawet z NIA nie da prowadzic
sie dialogöw. Pozdrawiam cieplutko ;:3
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, w wysokiej donicy Pastella będzie wyglądała dobrze, bo właśnie te przewieszające się pędy z kwiatami wyglądają uroczo. Może swoją też przesadzę do donicy, nie wygląda fajnie jak ma wszystkie kwiaty podparte patykami. :D

Ave, sadzę tak blisko pnia z 2 powodów. Po pierwsze, tam są grube korzenie i nie przerastają przez bryłę korzeniową rośliny. Dwa-mogę ją łatwiej umocować, bo ciągle mam nadzieję, że będę mieć pnącą różę na pniu drzewa.
Ja chętnie przyjmę każdą ilość gliny. :wit Zawsze marzyłam o garncarstwie. :;230

Majeczko, jak robię fotkę Pastelli, to ją od razu wstawiam do odpowiedniego katalogu, żebym ja mogła rozpoznać. Co kwitnienie to inny kwiat. :D

Justi,dzięki za miłe słowa. Zapraszam częściej. :wit

Vertigo, jak fajnie, że odwiedziłaś moje skromne progi. Dziękuję za pochwały, jestem ........aż brak mi słów, gdy właścicielki przepięknych ogrodów prawią mi komplementy. :oops: ;:167 Ta jeżówka to Coconut Lime. Myślałam najpierw, że mam Merinque, są prawie identyczne, ale po dogłębnej weryfikacji zdjęć zmieniłam zdanie. :D Mam nadzieję, że dobrze przezimuje, bo ma wiele bocznych przyrostów, byłyby piękne sadzonki.

Iga, cieszymy się (Majka na pewno też), że mogłyśmy pomóc. Forum jest fantastyczne i mocno uzależnia. :D Jest kopalnią wiedzy i miejscem do wymiany myśli.
Poza tym to chyba jedyne pozytywne miejsce w necie. Co sobie bardzo cenię, brak tu wulgaryzmów, uszczypliwości, chamstwa i polityki.
Z radością tu jestem. ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, to ja się pisze na sadzoneczkę ;:180 Może Tobie spodoba się coś ode mnie :uszy
Nie mogę się nadziwić, że na kwaśnym podłożu udało Ci się stworzyć różankę ;:63 ;:63 ;:63
Wymieniasz podłoże sadząc róże :?:
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu, jeżeli tylko przetrwają zimę, to zrobię sadzonki. :wit I na pewno kupię jeszcze wiele jeżówek. :D Przypomnij mi się proszę wiosną.
Po zbadaniu ziemi/piasku okazało się, że ma odczyn obojętny.
Pod każdą roślinkę wymieniam podłoże, bo nawet dzika trawa nie chciała rosnąć. Najgorsze, że wszystko przelatuje przez ten piach. Pod róże dawałam ziemię gliniastą z oczyszczalni, igliwie, nawóz koński. Teraz jak przesadzam róże to wykopuję piach. Jakbym sadziła na sicie. :roll:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, jak robię fotkę Pastelli, to ją od razu wstawiam do odpowiedniego katalogu, żebym ja mogła rozpoznać. Co kwitnienie to inny kwiat.

Ewuniu, :D masz bardzo dobry pomysł z tym katalogiem. Rozumiem , że dla każdej róży oddzielny.
Ja też mam takie zdjęcia, na które patrzę i się zastanawiam co to jest za różyczka .
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, mam pokatalogowane alfabetycznie wszystkie róże, lilie, dalie, różaneczniki, ostróżki, itd. Osobno zdjęcia z wszystkich lat i sezonów w ogrodzie. :D
To u mnie szajba, ale łatwiej się potem znaleźć. Tym bardziej, że mam już tysiące zdjęć.
Zimą podopisuję jeszcze tagi i oceny do zdjęć, to będzie prościej wyszukiwać te o które konkretnie mi chodzi i oglądanie jest przyjemniejsze. ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu, mogę się podzielić z Tobą jeżówką ciemnoróżową liliput - niska, ale kwiaty duże, b.ładne. :uszy Mam nadzieję, że również na wiosnę się rozrośnie ;:65
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”