Witam wszystkich po tylu latach
Moje różane pasje trochę się ostudziły, tzn. przestałam dokupywać jak szalona nowe odmiany. Poza tym, nie mam już na nie miejsca. Od trzech lat nie kopczykuję róż na zimę; po prostu nie mam na to sił i zdrowia. Muszę oszczędzać kręgosłup. Mój ortopeda nawet nie wie, że mimo zakazu, nadal uprawiam działkę
Od kiedy zaczęłam ten wątek, dużo się zmieniło w moim ogródeczku. Wypadło mi sporo róż, ale nie przez mrozy - tylko najbardziej przez nornice i karczowniki, które opanowały pobliskie działki i nie ma na nie sposobu. Próbowałam już wszystkiego. Jedyne, co trochę przystopowało drani, to odstraszacze dźwiękowe na baterie. Niestety, działają one również na inne zwierzątka, których wcale bym się nie chciała pozbywać z działki, jak: jeże, zaskrońce, ropuchy, niektóre ptaki...

Ale cóż miałam robić? Niedługo zeżarłyby wszystko - już podgryzły mi brzoskwinię, bza i budleję. Wszystko poszło na straty.
Jeśli chodzi o róże, to ubyły mi takie odmiany: Meinzer Fastnacht, Monica, Pascali, Golden Showers, Martha, Lovely Green,Flamingo, Charles de Gaulle, Graham Thomas, Kronenburg, Haendel, Nostalgie, Blaze superior, Eiffel Tower, Josef Klimeš, Ludmilla, November Rain, Lichtkönigin Lucia, Aachner Dom, Ashram, Colette, Larisa, Madrigal, Pink Peace, Red Eden, Sutter`s Gold. Masakra! 26 róż!
Po dokupieniu niektórych, mam obecnie (to się jeszcze okaże po zimie):
1. historyczne:
a) alba - Alba Maxima, Felicite Parmenier, Chloris
b) burbońskie - Louise Odier, Zéphirine Drouhin - która powstała ze Marhty - po prostu wyrodziła się i wróciła do Zephirynki, Madame Isaac Pereire
c) damasceńskie - Rose de rescht
d) galijskie - Jowita, Rose de Schelfhout (która miała być różą Belle Isis

), nieznajoma mała różowa
e) herbatnia - Homere,
f) mchowe - Blanche Moreau (chyba), Salet
g) remontantki - Souvenir de William Wood, Souvenir du Dr.Jamain, Ferdinand Pichard
h) nieznane - wysokie, silnie rosnące - prawdopodobnie Geschwinds Orden, inna nieznajoma w kolorze fuksji, wielkokwiatowa w kolorze burgunda - kwitnąca raz i niska jasno-różowa
2. nowoczesne:
a) angielskie - Abraham Darby, Charles Darwin, Charlotte, Cottage Rose, Mary Rose, Pat Austin, Port Sunlight, Summer Song, William Shakespeare
b) mieszańce piżmowe - Lavender Lassie
c) multiflora - Merlin
d) parkowe - Alexander Mckenzie, Astrid Grafin von Hardenberg, Buff Beauty, Chippendale, Gartentraume, Rosarium Uetersen, Summer memories, Well-being (Harjangle), White Meidiland, nieznana rugosa - chyba Hansa oraz niska krzaczasta o pojedynczych kwiatach w kolorze różu
e) pnące - Aloha, Amadeus, Barock, Eden Rose, Elfe, Elmshorn, Ghislaine de Féligonde, Indigoletta, Naheglut, Rosanna, Sombreuil (White Colonial), Super Excelsa, Veilchenblau, Westerland i nieznajoma o biało-różowych kwiatach
f) rabatowe - Aspirin Rose, Gartenspaß, Ledreborg, Novalis (dokupiony na jesieni), Pomponella, Sangerhäuser Jubiläumsrose, Smooth Buttercup, Solero, nieznajoma czerwona o podwójnych kwiatach
g) miniaturowa - nn nieznajoma łososiowa
h) wielkokwiatowe - Ametyst, Beverly, Big Purple, Blue River (dokupiona jesienią), Casanova, Chandos Beauty, Fryderyk Chopin, Ingrid Bergman, Jan Paweł II, Mr Lincoln, Peace, Samaritan, Traviata