Storczyki Katarzynki

Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Katarzynki

Post »

Kasiu- fajnie Ci odżyło oncidium ;) Niech nadal zdrowo rośnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam i w takim razie moje wariacje na temat M.M. :D Obrazek Obrazek Obrazek
To taka moja wizja . Mark ma już trzy kwiatuszki i niedługo będą następne :D
Obrazek
Maleńka rozwija swoje płatki
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

MM jak zwykle śliczny ;:138 ;:138 kiedy mój zakwitnie ;:223 ;:223 , łaciatek boski ;:224 chyba też go dopiszę do listy chciejstw
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Asiu -Misiu :D a długo już czekasz na kwitnienie swojego M.M. ? Maleńka jest super modelką, ładniej wychodzi na zdjęciach niż w rzeczywistości, choć jest cudna .
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Kasiu tydzień temu przyszedł z maleńkim, 3 mm pędzikiem :;230 :;230
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Ha, no i jest postęp, druga fotka fajna, z tym wyraźnym, przyciemnionym kwiatkiem na pierwszym planie. :D
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Mario, to samo chciałam powiedzieć, Kasiu, już widać u Ciebie postępy ;:196
A jaki masz aparat i jaki rodzaj, cyfrowy, czy lustrzankę ?
Może coś tu doradzimy :)
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

No Kasia szalejesz!!Coraz to leprze zdjęcia.Daje ci jeszcze tydzień i będą idealne ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dziewczynki WARIACJE to tak celowo już będą tylko normalne
Marysiu spójrz na 1 zdjęcie tam drugi plan jest wyraźny czyli kwiatki z tyłu a pierwszy rozmazany ale o to mi chodziło 2 zdjęcia odwrotnie a 3 to już tak jakoś mi wyszło ale ja lubię takie :roll:
Asiu ja mam aparat fujifilm cyfrówkę i każde wskazówki mile widziane .
Jagódko no może ale myślę że trochę dłużej niż tydzień
----------------------------------------
Asiu-Misiu to maleńki jest Twój M.M. ale zobaczysz jaka będzie radość jak urośnie i pokaże pierwszy pączuś a potem drugi i trzeci a potem rozwinie się pierwszy kwiatek itd. i będziemy podziwiać u Ciebie jego kwitnienie
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Na tym drugim, co mi się podobało, fajny jest kolor kwiatka, on jakoś tak niezwykle prześwieca, w każdym razie świetnie wyszedł. :D
Awatar użytkownika
Haim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 cze 2009, o 01:16

Post »

Kasiu, przede wszystkim musisz zajrzeć do menu.
Masz tam na pewno ustawienia co do światła, że możesz zmieniać, gdy jest światło, dzienne,lub żarówkowe itd.
To jest też bardzo ważne.
Gdy robisz zdjęcia, najlepiej ustawić sobie storczyka całego, jego kwiat lub pęd w świetle dziennym lub sztucznym wtedy będzie ładnie wyeksponowane.
Dobre też by było jakieś jednolite tło, niekoniecznie czarne ale takie aby kontrastowało z modelem, np. zielony pęd na tle jasnożółtej ściany lub coś w tym stylu, tak, żeby obraz nie zlewał się się np. zielony pęd z zieloną ścianą :D

Czy używasz MAKRO w swojej cyfrówce ?
To jest ten kwiatek, prawdopodobnie gdzieś w pokrętle w aparacie (nie wiem dokładnie gdzie, bo nie wiem jak Twój aparat wygląda ;) )
Jeśli chcesz robić zbliżenia kwiatu lub pączków na pędzie albo mały wychodzący pędzik, tak funkcja będzie bardzo przydatna.
Dzięki tej funkcji np. Duśka ma połysk na płatkach kwiatów ;)

Staraj się wyczuć aparat, najpierw naciśnij lekko przycisk do robienia zdjęcia, tak aby chciany obraz był najostrzejszy, potem klikasz i masz zdjęcie gotowe.
Powtarzasz tak długo aż uzyskasz zamierzony efekt.
Kojarzę, że w cyfrówkach można też jakoś ustawić ostrość na większy kadr ale tu już chyba będziesz musiała sama potestować w opcjach :)

Może znajdzie się jeszcze ktoś bardziej obeznany w aparatach, ja robię zdjęcia amatorsko, tak jak potrafię.

Ale wierzę w Ciebie Kasiu, ćwicz sobie, rób mnóstwo zdjęć i pokazuj nam, jak co, będziemy doradzać w miarę możliwości ;:196
Moje Kochane Storczyki ;:167

Pozdrawiam serdecznie, Asia :)
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Ja też nie jestem zawodowym fotografem ale pstrykam sobie od kilku lat i jestem entuzjastą dobrych zdjęć. Zgadzam się z poprzednikami. Zdjęcie musi być nienaganne technicznie, oczywiście bez przesady tzn bez laboratoryjnej staranności ale nie może mieć prześwietleń czy innych rażących błędów, które odwrócą uwagę odbiorcy od głównego motywu zdjęcia. Dobre zdjęcia powstają w sposób świadomy. Należy umiejętnie korzystać z możliwości jakie daje nam sprzęt. Fajnie by było poznać takie pojęcia jak czas otwarcia migawki, przesłona, zależność przesłona-migawka, ostrość i głębia ostrości, kadrowanie i oświetlenie, żeby później umiejętnie wykorzystać to wszystko przy robieniu zdjęć ;:108 Na pewno znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat w internecie. Poświęć godzinkę czy dwie i poczytaj, a potem ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz. Wstawiaj zdjęcia a my postaramy się podpowiedzieć co ewentualnie jeszcze można zmienić. Wiem że zdjęcia Naszych kwiatów może nie muszą być perfekcyjne bo w końcu jesteśmy na forum ogrodniczym a nie fotograficznym ale o ile łatwiej i przyjemniej ogląda się takie zrobione rozważnie i świadomie bez błędów ;:108
Miłego dnia życzę i czekam na kolejne fotki
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Kasiu ufff ;:213 ale miałam zaległości do nadrobienia ;:223 foteczki śliczne tak jak i modele na nich pokazane ;:138 ;:138
No i fajnie, że masz taką frajdę z robienia tych fotek :uszy
katarzynka575
1000p
1000p

Post »

Dziękuję dziewczyny za rady i porady Asiu tak mniej więcej to ja to wszystko wiem ale jak się przestawia z aparaciku który ma mało funkcji na taki który ma tyle możliwości to głowa mnie boli od przyswojenia wszystkich informacji .Agatko będę próbowała i starała się ,ale jak ostatnio powciskałam różne opcje to już tylko mąż mnie uratował przed klęską :;230
TO DZISIAJ JAŚMINEK Obrazek kejeczek rośnie już ledwo co się mieści pod mamą Obrazek Obrazekkorzonki z jednej i drugiej strony,czy wygląda na takiego który miałby skończyć swój żywot on chce bardzo żyć :D Obrazekkolejny nowy listek ,już trzeci .Widzicie jakie ma śliczne piegi , stare liście pewnie też takie miały Obrazeka tak wygląda w całości :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękne :D Cieszą takie sukcesy ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany