Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój świat - Tamaryszek -cz.2

Post »

Rzeczywiście - zima jest już chyba w odwrocie .Oby ! Tak to przynajmniej wygląda na Twoich zdjęciach.W moim ogrodzie po dwu dniach wichury na zielono-szarym trawniku leży masa suchych gałązek i innych śmieci ( skąd się to znowu wzięło ?). Śniegu już prawie nie ma...
" Myślę sobie , że
ta zima musi kiedyś minąć...
Zazieleni się ,
wyrośnie kilka drzew..."
;:224
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Izo, Twoje języczki są wspaniałe, nawet te co robią za sałatę dla ślimaków. Piękne kępy i imponujące kwiatostany. Być może to faktycznie ostatnie zdjęcia strumyka w zimowej szacie, wczesna wiosna była by miłą odmianą po ubiegłym roku. Co do kretów, to nie są objęte ochroną na terenach zamkniętych ogrodów, szkółek i lotnisk ((Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z 6 stycznia 1995 r.). A czemu kret jest chroniony? Zapewne dlatego że zjada mnóstwo różnych organizmów, z których wiele uznajemy za szkodniki, przyczynia się do tworzenia struktur gleby, jest ważnym elementem ekosystemów.
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Witaj Izo, Twój ogród mnie zachwycił, więc się szybciutko wpisuję, żeby mi nie umknął :)
A za chwilę wrócę do pierwszej części, żeby niczego nie przegapić.
Na razie urzekł mnie strumień i brzozy, ale jestem dopiero na początku ...

No dobrze, wracam na spacer, tak ładnie jest dzisiaj :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, zimowy strumień jest równie uroczy. Tak malowniczo wygląda spod śniegu i przy barwnych gałęziach
drzew i krzewów. Szkoda że nie można posłuchać jego wesołego szumu.
Milutkiego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Piękne żurawki na poprzedniej stronie :) to rośliny, o których istnieniu zanim trafiłem na forum nawet nie miałem pojęcia :) a dziś nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu :D to chyba największe moje odkrycie minionego roku. Moja mama jak zobaczyła gdy ubiegłej wiosny otrzymałem przesyłkę z pierwszą dziesiątką żurawek powiedziała po co tyle kupiłeś tyle roślin jednego gatunku, a teraz mówi tylko tych żurawek jeszcze zamów :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dzięki Zielona Aniu za informacje w sprawie kreta. To mnie przekonuje ;:108
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tamaryszku Japoński - poczytałam, poczytałam i podumałam. I wyszło mi na to, że drzewek bonzai nie za bardzo lubię dlatego, bo się ich troszkę... boję.
Lubię każdą roślinkę dotknąć, powąchać, troszkę pomiętosić i bez obaw uciachnąć gałązkę, bo i tak przecież odrośnie. Drzewko poklepać, trawkę rozczochrać, a z listka zrobic pipawkę. A drzewka bonsai są tylko do oglądania i strach urwać choćby listek - bo a nuż się zaburzy harmonię...

Z drugiej strony - wiesz, że jestem ogrodnik nożycoręki i lubię kiedy rośliny są prowadzone poprzez cięcie. Czyli wychodzi na to, że i w tej sferze umiar jest wskazny :D
Pozdrawiam serdecznie wszystkich nożycorękich :D - Ula
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Izo!
Ostatnie żurawkowe obrazki śliczne. Warto zanotować takie pomysły i wykorzystywać w ogrodzie.
Bonsai... temat rzeka. Ogólnie podobają mi się takie drzewka, ale tak jak Ulka troszkę się ich boję :wink:
Formowane rośliny pasują do geometrycznych, formalnych ogrodów przy pałacach i dużych posiadłościach albo w nowoczesnych ogrodach i jakoś nie potrafię ich "zobaczyć" u siebie. Strasznie "uporządkowane " takie formy a ja jednak wole troszkę bałaganu w roślinach.
Miłego dnia :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tamaryszku :D
Dawno nie zaglądałam i z dużym zainteresowaniem nadrobiłam wszystkie zaległości. W sprawie clematisów odpowiedziałam w swoim wątku.
Pozdrawiam Cię serdecznie :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witam !
Może dziś na początek mało eleganckie zdjęcia , ale obiecałam pokazać moje kompostowniki. Tak oto wyglada mój kącik gospodarczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu ja w kompoście...

Obrazek

Na tym ostatnim zdjęciu widać trochę po lewej, jak w ogrodzie są usytuowane kompostowniki

Obrazek

SYLWESTE ? Sylwek, nie pomyślałam o tym, że los bonsai jest o tyle lepszy od losu wielu miejskich roślin np. Masz rację.
Co do kretów, to jak tylko się ociepli wstawiam mój dudnik do ogrodu. Nie wiesz może, czy karbid odstrasza krety czy je zabija?

MARGO ? Gosiu, po śniegu już nie ma śladu! Ostatnie kilka dni było 7 na plusie. Martwię się o rośliny.

JACEKP- cieszę się,że żurawki się podobają! Wszystkie rośliny na wystawie były bardzo ładnie wyeksponowane. Ja mam troszkę żurawek u siebie, jakieś 3-4 odmiany, ale nie szaleję na ich punkcie, jak wielu z nas.

SURE ? Agatko, znoszę humory mojego strumyka z pokorą, bo stanowi główną atrakcję ogrodu. A czasem woda podnosi się bardzo, nanosi muł, czyszczenie wiosenne nie należy do najprzyjemniejszych.

EWELINA ? w ostatnich dniach, Ewelino, w ogrodzie było prawie wiosennie ? ciepło i pojawiły się listki krokusów! Też się zastanawiam skąd tyle brudów w ogrodzie. Będzie sporo pracy za miesiąc.

ZIELONA ANIA ? i ja dziękuję za wiadomości o kretach, Aniu.
Będę je tylko odstraszać. Mój sąsiad już swoje wytruł...

RUDOMINKA ? serdecznie witam nowego gościa! Dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję,że będziesz mnie odwiedzać!

ABEILLE ? dziękuję, Wiesiu ! I jak mam nie uważać ,że zima w ogrodzie ma urok..?

PRZEMEKG ? ile masz już żurawek , Przemku? Czy tworzysz kolekcję ? Fajnie, jak nasze pasje popierają najbliżsi.

URSULKA ? i mamy nowe spojrzenie na bonsai..! Rzeczywiście, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby je miętosić...
Cięcie cięciu nierówne... Ty chyba nie masz u siebie wymyślnych form?

DODAD ? ja też wolę bardziej swobodne formy roślin, ale od Uli zaraziłam się upodobaniem do kul bukszpanów. Lubię je wśród bardziej swobodnej roślinności. Przybędzie ich w ogrodzie w tym sezonie!

MONIA ? miło mi,że mnie odwiedziłaś !

Proszę o poradę !!!

Na załączonych zdjęciach widać 3 cisy nad strumykiem. Każdy jest innego gatunku, każdy ma inny kształt. Jeden rośnie roztrzepany, drugi ma kształt odwróconego stożka, nie wygląda to najlepiej, w dodatku obok są te dramatyczne skałki.
Chciałabym uporządkować i uspokoić kompozycję. Ale nie mam pomysłu, JAK ?
Czy wszystkie przystrzyc jednakowo i w jakim kształcie?
Bardzo liczę na Wasze sugestie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kochani moi goście ? jutro wyjeżdżam na narty ? nie będzie mnie przez najbliższe dwa tygodnie ! Po moim powrocie będzie już wiosna!
Do zobaczenia !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja bym je zróżnicowała, tak jak kamienie przed nimi.
Tylko nie wiem czy stożki i kulki, czy tylko stożki rożnej wielkości.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dokładnie o tym samym pomyślałam co Gosia, żeby cisy odwzorowały układ kamieni.
Bardzo masz ciekawy ten kącik gospodarczy, a koszyki to tylko dla ozdoby, czy używasz?
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Z cisami nie bardzo pomogę, bo nie mam doświadczenia z cięciem, a tu ciąć trzeba.
Ja też mam dwie komory na kompost, i też czasem jestem w środku :P
Zawartość jest bardzo szybko rozwieziona po ogrodzie, najczęściej wypełnia dołki pod nowe rośliny.
Zatrudniłam dodatkową pomoc do przerobu kompostu - dżdżownice kalifornijskie. :wink:
Masz je w kompoście, Tamaryszku?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, Twój kąt gospodarczy estetyczny i godny pokazania. Mogę się tylko uczyć, jak powinno wyglądać zaplecze ;:108
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Kącik gospodarczy wręcz ozdobny :) , a jeślli chodzi o żurawki to absolutnie o tworzeniu kolekcji nie myślę, jedynie chciałbym zrobić jedną żurawkową rabatkę w ciepłych kolorkach :) mam ich chyba z 10 to jeszcze drugie tyle i rabatka będzie.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”