Witam !
Może dziś na początek mało eleganckie zdjęcia , ale obiecałam pokazać moje kompostowniki. Tak oto wyglada mój kącik gospodarczy.
A tu ja w kompoście...
Na tym ostatnim zdjęciu widać trochę po lewej, jak w ogrodzie są usytuowane kompostowniki
SYLWESTE ? Sylwek, nie pomyślałam o tym, że los bonsai jest o tyle lepszy od losu wielu miejskich roślin np. Masz rację.
Co do kretów, to jak tylko się ociepli wstawiam mój dudnik do ogrodu. Nie wiesz może, czy karbid odstrasza krety czy je zabija?
MARGO ? Gosiu, po śniegu już nie ma śladu! Ostatnie kilka dni było 7 na plusie. Martwię się o rośliny.
JACEKP- cieszę się,że żurawki się podobają! Wszystkie rośliny na wystawie były bardzo ładnie wyeksponowane. Ja mam troszkę żurawek u siebie, jakieś 3-4 odmiany, ale nie szaleję na ich punkcie, jak wielu z nas.
SURE ? Agatko, znoszę humory mojego strumyka z pokorą, bo stanowi główną atrakcję ogrodu. A czasem woda podnosi się bardzo, nanosi muł, czyszczenie wiosenne nie należy do najprzyjemniejszych.
EWELINA ? w ostatnich dniach, Ewelino, w ogrodzie było prawie wiosennie ? ciepło i pojawiły się listki krokusów! Też się zastanawiam skąd tyle brudów w ogrodzie. Będzie sporo pracy za miesiąc.
ZIELONA ANIA ? i ja dziękuję za wiadomości o kretach, Aniu.
Będę je tylko odstraszać. Mój sąsiad już swoje wytruł...
RUDOMINKA ? serdecznie witam nowego gościa! Dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję,że będziesz mnie odwiedzać!
ABEILLE ? dziękuję, Wiesiu ! I jak mam nie uważać ,że zima w ogrodzie ma urok..?
PRZEMEKG ? ile masz już żurawek , Przemku? Czy tworzysz kolekcję ? Fajnie, jak nasze pasje popierają najbliżsi.
URSULKA ? i mamy nowe spojrzenie na bonsai..! Rzeczywiście, jakoś nie wyobrażam sobie, żeby je miętosić...
Cięcie cięciu nierówne... Ty chyba nie masz u siebie wymyślnych form?
DODAD ? ja też wolę bardziej swobodne formy roślin, ale od Uli zaraziłam się upodobaniem do kul bukszpanów. Lubię je wśród bardziej swobodnej roślinności. Przybędzie ich w ogrodzie w tym sezonie!
MONIA ? miło mi,że mnie odwiedziłaś !
Proszę o poradę !!!
Na załączonych zdjęciach widać 3 cisy nad strumykiem. Każdy jest innego gatunku, każdy ma inny kształt. Jeden rośnie roztrzepany, drugi ma kształt odwróconego stożka, nie wygląda to najlepiej, w dodatku obok są te dramatyczne skałki.
Chciałabym uporządkować i uspokoić kompozycję. Ale nie mam pomysłu, JAK ?
Czy wszystkie przystrzyc jednakowo i w jakim kształcie?
Bardzo liczę na Wasze sugestie...
Kochani moi goście ? jutro wyjeżdżam na narty ? nie będzie mnie przez najbliższe dwa tygodnie ! Po moim powrocie będzie już wiosna!
Do zobaczenia !