Storczyki Storczykowej cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Storczykowej cz. 3

Post »

Dusiu czekam z niecierpliwością na pierwsze fotki zapowiedzianych piękności ;:65 :D
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, kupiłaś sobie piękne kwiatki! ;:138 Mam w związku z tym pytanko - niektóre z liści "świeżynek" mają mocno żółty odcień, to w takim razie chyba nic złego? Czy niektóre tak mają?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ich listki są normalne, botaniczne czasami mają jasne listka, albo po prostu miały dużo światła...Ale jest z nimi wszystko w porządku. Niedługo bedzie kwitła Vanda i tetraspis, rośnie dużo pędzików.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dusiu mam do ciebie prośbę , czy mogłabyś pokazać mi w całości swojego storczyka którego zdjęcie wstawiłaś na str.56 chodzi mi o tego z trzeciego zdjęcie ten różowy.Jak go zobaczyłam serce mi podskoczyło taki sam jak mój Jaśminek .Jestem ciekawa czy jest tak samo rozgałęziony?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten akurat nie jest rozgałeziony, ale wiem. że ta odmiana może być, bo już kiedyś takiego miałam i miał parę odgałęzień.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

A czy kwiatki ma mniejsze niż za zwyczaj storczyki mają, bo mój miał właśnie mniejsze i dlatego kojarzył mi się z kwiatkami jaśminu.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój też ma mniejsze, mają może 5,5 cm, są jasnorozowe z żołtawopomarańczową warżką.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vanda ma 5 pączuszków, szybko rosną i pewnie niedługo zakwitnie :). Bardzo mnie to cieszy, bo uwielbiam Vandy. Na wiosnę pewnie zakwitnie ich więcej.
Kilkanaście Phal. ma pędy (dzisiaj znalazłam następny, na takim półminiaturowym rózowym, który ostatnio w nieskończoność wydłużał swoje pędy, gdy w końcu zwiędły i je obcięłam, ten dłuższy mial z metr długości). Niektóre Phal. mają po 2 (na razie 3), sa też takie, które oprócz nowego pędu mają jeszcze 1 lub więcej starych. Niektóre przedłużają stare pędy.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ach, coraz bliżej kwitnienia Vandzi. Ależ czekam niecierpliwie na jej kwiaty ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandzia może za niecałe 2 tygodnie zakwitnie :). Szkoda tylko, że jej kwiaty są krótkotrwałe, kwitnie zaledwie 3-4 tygodnie, krótko nawet jak na Vandę.
A dzisiaj znalazłam następne pędziki!!! jeden na pomarańczowym woskowym Brown sugar, jeden na jednym z moich białych wielkokwiatowych i jeden na pink panther! PP ma teraz 2 nowe pędy na roślinie i 1 na keiki. Oprócz nowych pędów ma 3 stare, na jednym z nich jest keiki z pędzikiem. On kwitnie tak długo i czesto, że jest trochę cherlawy, bo go widocznie męczą te ciągłe kwitnienia. Nie jstem w stanie zliczyć, ile razy mi kwitł przez te 2 lata, odkąd go mam. Może jego moje kwitnienia nie były zbyt urodziwe (kupne miało dużo lepsze wybarwienie), ale kwitł czesto, a kwiaty trzymały się bardzo długo. W sumie nowe pędziki ma 18 Phal. (byłoby 20, ale pędy penang girl i żołtego zapachowego zatrzymały się) i 1 na Vandzi. Oprócz tego wiele Phal. ma przedłużenia lub odgałezienia ze starych pędów. Niektóre będą kwitły i na nowych i na starych pędach, jak choćby tetraspis, pink panther, bordowy zmienny zapachowy, biały łaciaty (na jednym pędzie kwitnie i drugi mu rośnie) czy taki różowy (3 stare pędy i 2 nowe). Z botanicznych pędy mają lueddemaniana, tetraspis i MM.
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Kochana nie opowiadaj ja się tu rozpływam jak to czytam!!Też bym chciała tyle kwitnień mieć.Ale to chyba kwestia czasu-w końcu to świeża hodowla.W danej chwili mam 2 nowe pędy i z 3 nowe gałązki.U Ciebie tyle się dzieje!! ;:152 ;:152 ;:152 ;:152 ;:152 Gratuluję ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nigdy nie mialam az tylu pędów :). A teraz z tych 18 aż 4 mają po 2 nowe pędy, a tetraspisik będzie kwitł na czterech :). Zwykle jesienią albo wiosną nowe pędy miało ok. 10 Phal., ale teraz jest ich dużo więcej, niż wtedy, więc i pędów więcej, choć niektórzy tu mają więcej pędów ode mnie, mimo, że mniej storczyków. 18 Phal. w pędach na 80 zdolnych do kwitnienia to nie jest bardzo dużo. Wszystkich Phal. jest z 87, ale to łącznie ze zdechlaczkami, a niektóre z nich są na wykończeniu.
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Dusiu ale się u Ciebie dzieje, tyle się szykuje kwitnień ;:63 Tetrapsik ma cztery pędziki????? o kurcze !!!!!!
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusia gratulacje ;:138 za tyle pędzików.Aleeż będzie kolorowo u Ciebie gdy zima nastanie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow 18 pędów...Jejuniu, jak tyle zakwitnie...to będzie widok niesamowity :D
Dusiu, skąd Ty Wiesz, jak szybko rozwinie pączuszki Vandzia...? Masz bardzo duże doświadczenie z Vandami, gratuluję ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”