Vandzia może za niecałe 2 tygodnie zakwitnie

. Szkoda tylko, że jej kwiaty są krótkotrwałe, kwitnie zaledwie 3-4 tygodnie, krótko nawet jak na Vandę.
A dzisiaj znalazłam następne pędziki!!! jeden na pomarańczowym woskowym Brown sugar, jeden na jednym z moich białych wielkokwiatowych i jeden na pink panther! PP ma teraz 2 nowe pędy na roślinie i 1 na keiki. Oprócz nowych pędów ma 3 stare, na jednym z nich jest keiki z pędzikiem. On kwitnie tak długo i czesto, że jest trochę cherlawy, bo go widocznie męczą te ciągłe kwitnienia. Nie jstem w stanie zliczyć, ile razy mi kwitł przez te 2 lata, odkąd go mam. Może jego moje kwitnienia nie były zbyt urodziwe (kupne miało dużo lepsze wybarwienie), ale kwitł czesto, a kwiaty trzymały się bardzo długo. W sumie nowe pędziki ma 18 Phal. (byłoby 20, ale pędy penang girl i żołtego zapachowego zatrzymały się) i 1 na Vandzi. Oprócz tego wiele Phal. ma przedłużenia lub odgałezienia ze starych pędów. Niektóre będą kwitły i na nowych i na starych pędach, jak choćby tetraspis, pink panther, bordowy zmienny zapachowy, biały łaciaty (na jednym pędzie kwitnie i drugi mu rośnie) czy taki różowy (3 stare pędy i 2 nowe). Z botanicznych pędy mają lueddemaniana, tetraspis i MM.