Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
sasiad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami

Post »

Witaj Krycha !
Postanowiłem odwiedzić moich znajomych na tym forum ! i zobaczyć jak sobie radzicie !
Jest to muszę przyznać Duuuże Forum w porównaniu do innych tematycznych. A sprawy z mieczykami podobne.

Właściwie to zarejestrowałem się tutaj w poszukiwaniu Hodowców nowych odmian i kandydatów na Hodowców.
A skłoniła mnie do tego sytuacja, ponieważ nasi południowi sąsiedzi - Czesi i Słowacy mają ponad 30 hodowców, którzy prezentuję swoje nowe odmiany, a w naszej Ojczyźnie do tej pory nie słyszałem, aby ktoś aktualnie tą sprawą się zajmował.
Ja w ubiegłym sezonie otrzymałem kilkadziesiąt nowych siewek, ale nie chcę ich jeszcze pokazywać, aby nie zapeszyć.
Mam zebranych trochę nasion z ubiegłorocznej uprawy, z moich odmian Kolekcjonerskich. Jeśli ktoś jest zainteresowany uprawą proszę o kontakt e.mail Zmoderowano. Comcia
--------------------
Staszek
Staszek
Tam gdzie nie rosną kwiaty nie może żyć człowiek. Hegel.
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam P Staszku :wink:
Zaopatrywałam się u Pana w zeszłym roku - nie było wtedy Mlecznej drogi - czy teraz już jest? i czy rzeczywiście jest on taki jak na pierwszych zdjęciach ?(różowo niebieski) . Oglądałam w pańskiej galerii ,ale zdjęcia są juz inne - (róż)czy to oznacza ,że pierwsze zdjęcie było "trochę " podrasowane?- pamiętam , że odmiana była chyba z Rosji
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
kotKleofas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 07:14

Post »

mam pytanie, czy mieczyki przyjmą sie na działce leśnej, jako takiego lasu to tak nie ma ;) Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sasiad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2012, o 16:39
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo !
Mam nadzieję, że Krycha nie obrazi się , że piszę w jej wątku. Ale jest to temat podzielmy się doświadczeniami, wiec odpowiadam.
Zdjęcia kolorowe mieczyków (i nie tylko) w różnej porze dnia w zależności od oświetlenia mogą mieć różne przebarwienia kolorów. Tak też jest z "Mleczną drogą" 579 EM o4 Winogradzkiego Ua. Tamto było pierwsze zdjęcie przekontrastowane. Następne mam bardziej naturalne. To odmiana ukraińska, chociaż nazwisko selekcjonera hodowcy trąci polszczyzną. Mam jeszcze jedną odmianę o tej samej nazwie "Mleczna Droga 500 EM Gromow - czyli biały rosyjski. Niestety obydwu odmian już brak, więcej dowiesz się w moim blogu.
KotKleofas pyta czy mieczyki przyjmą się przy leśnej polanie ? - Przed posadzeniem należy dać do zbadania glebę jaki posiada odczyn pH (kwasowość).
Duża kwasowość , a w przypadku leśnej polany jest to możliwe wymagałaby wapnowania w celu otrzymania pH gleby około 5 chociaż niektóre źródła piszą , że najlepsza jest gleba o odczynie obojętnym.
-------------------------Staszek
Staszek
Tam gdzie nie rosną kwiaty nie może żyć człowiek. Hegel.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Wysadziłem w donicy bo niestety nie mam tylko balkon:( A dlatego tak szybko posadziłem bo chciał bym jak najszybciej cieszyć się ich kwiatami a poza tym moja babcia zawsze sadzi na początku marca w donicy i w czerwcu już kwitną:D
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, jeśli macie takie doświadczenie to przepraszam bardzo. Ja tak z prostej życzliwości, bo jednak trzeba mieć odpowiednie warunki i naświetlenie , żeby kwiaty zakwitły.
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Krysiu, a kiedy jest odpowiedni czas na sadzenie mieczyków w donicy? Pytam o donicę, bo będą w niej kwitły (na balkonie).

Następną część wątku znajdziecie tutaj.
babuchna
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”