Z zagospodarowaniem szamba będę miała problem w przyszłym roku
W tym roku, w sierpniu dopiero nam zamontowali i ziemia musi się uleżeć
Na razie nie mam pomysłu, jak je upiększyć
Alina Twoje szambo przedstawia się z całkiem nieśmierdzącej strony...
Kanny trzeba będzie chyba do koszyczków sadzić ,zawsze to jakaś zapora dla gryzoni,a róża na czerwono,całkowicie nie do snu... Tak poza tym to bardzo ładna...
Alinko i ja jestem zachwycona zakryciem szamba na Twojej działce. Podsunęłaś mi pomysł, muszę coś pomysleć w przyszłym roku, ja mam takie dwie anty- atrakcje moje nie są równo wkopane z ziemią kręgi wystają tak ok 30 cm. A jak opróżniasz szambo roślinki nie przeszkadzają. Może masz jeszcze jakieś zdjęcie wykonane od drugiej strony tam gdzie jest płotek.
no właśnie chciałam wam pokazać że u mnie nie tak kolorowo jak się wam zdaje,czy wyobrażacie sobie że to szambo jest w przedogrodku.odpowiem zatem wszystkim razem.szambo nie jest przykryte ziemią tylko roślinki go zakryły.jest tam irga koralowa,irysy syberyjskie,jakaś bardzo ekspansywna trawa w paski , trawa cerrex buhanani ,jukka i floksy szydlaste .na wiosnę kwitną tulipany z dwóch stron ogrodziłam to płotkiem z Castoramy a front to rośliny.wypompowanie szamba nie jest problemem .odsłaniam gałązki irgi i panowie podnoszą wieko.mam ochotę na zmiany w przedogrodku ale w perspektywie jest podłączenie się do planowanej kanalizacji (kalwaria jako jedyna na planecie takowej nie posiada ,a to ponoć miasto) i wiem że będzie kopanie ,więc czekam cierpliwie na dotacje z unii w........2035 roku
już chyba ostanie widoczki jesiennego ogrodu z ostatnim słońcem .chciałam to miejsce zasłonić roślinami okrywowymi ale się tak zapędziłam że wsadziłam wyobraźcie to sobie.......czyściec wełnisty,houtunia-tułacz ,bluszcz ,i do tego jeszcze trawa koński ogon ,która się panicznie rozsiewa .żeby nie było pusto dodałam parę szałwii lekarskich o pięknych listeczkach (tylko kto ich tam teraz zobaczy)
efekt natychmiastowy- od wiosny do teraz nie widać cm.ziemi
Witaj Alinko ! Rzeczywiście szybko uporałaś się z tym kawałkiem ziemi...! Ale ładnie wygląda, nie powiem.
Podzielam Twój zachwyt nad barwami ognia w ogrodzie, ja także bardzo lubię tę porę roku.
Gratuluję nowej rabaty ! W przyszłym sezonie pokaże całą swoją urodę.
A koszenie trawy na skarpie to okropieństwo - dobrze, że ją obsadziłaś. Była stateczna i spokojna, teraz ciekawa i pogodna.
Śliczny zimowit w zamglonej zieleni...
Alinko bardzo "ogniście " masz w ogrodzie . Jesień nie żałowała farby u Ciebie.
Przeglądając zdjęcia czuje się bijące ciepło.
Wiem,ze podobnie jak ja lubisz jesień w złotych barwach ale z nimi rożnie bywa.
Pomysł na szambo super - trzeba opatentować .
czy ktoś mi poradzi co mam zrobić z tą wierzbą .nic nie pomagają podpórki ,gnie się tak mocno do słońca ,że nic nie pomaga ,
co odstawie palik to ona znowu krzywa