Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

Najgorsze, że tyczkę muszę wymienić, i boję się ruszyć... A to mój Black Brandywine, spory, gruntowy krzaczor... Tak to bym go pewnie zostawiła. :wit
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

Witam
Zwracam się z wielką prośbą czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak mam przyrządzić roztwór z gnojówki zwierzęcej do podlewania pomidorów bo chciałbym je troszkę dokarmić.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam,Asia
Marcinu83
50p
50p

Post »

Dziękuje Asiu za szybka odpowiedź, już teraz wiem jak zrobić roztwór do podlewania.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Marcinu83 pisze:Witam
Zwracam się z wielką prośbą czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak mam przyrządzić roztwór z gnojówki zwierzęcej do podlewania pomidorów
Marcinu83 pisze:Dziękuje Asiu za szybka odpowiedź, już teraz wiem jak zrobić roztwór do podlewania.
Pozdrawiam Marcin
W linku podanym przez Asik 78 jest przepis na gnojówkę z pokrzyw a w Twoje pytanie jest o gnojówkę zwierzęcą ,czy to przejęzyczenie??
Marcinu83
50p
50p

Post »

Tak moje pytanie dotyczy o gnojówkę zwierzęca i w tym linku jest też zawarta informacja dotycząca gnojówki zwierzęcej trzeba dokładnie wszytko przeczytać.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rzeczywiście jest tam wspomnianie o gnojówce zwierzęcej :oops:
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

W gruncie - sądzę, że do końca lipca można, potem chyba już mija się z celem.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57

Post »

Mam dwa problemy w owocowaniem pomidorów w gruncie.
Bawole serce i olbrzym zawiązują w gronie 2-3 owoce które rosną, reszta w ogóle. Kolejne grona tez jakby stały w miejscu. To normalne czy coś nie tak?

Koralik, Gruszeczka, coraz mniej maja owoców w gronie, tzn. zawiązki odpadają, albo nie rosną, albo grona takie jakieś ubogie, nie kwitną itp.

Inne objawy: skręcone wierzchołki, liście zwinięte do góry (ale to niby przez upały tak?) wydłużone wierzchołki.

Postaram się jutro wrzucić jakieś zdjęcia, ale czy coś komuś juz na myśl przychodzi? Poza tymi upałami co były...
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam te same odmiany i ten sam problem.To są odmiany które mają wysokie wymagania pokarmowe.
Kozula stwierdziła że brakuje im pożywienia i to dużo.Lej gnojówkę jak masz i to dużo.Ja dałam saletry potasowej, siarczan magnezu, dolomit to troszku ruszyły i rzeczywiście brakuje im składników- bo załamują się łodyżki gron co wskazuje na braki potasu.
Problem mam taki że pomidory już dojrzewają i je jemy, więc nie wiem do końca ile tych nawozów mogę dać- raczej zostanie tak jak jest bo zdrowie ważniejsze. Ale i tak mam ładne zbiory i nie dajemy rady tego przejeść, będę robić przeciery.
To zwijanie liści do góry to z upałów, może też być ze skąpego podlewania.
A skręcone wierzchołki to nie wiem.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Na podstawie artykułu dr Iwony Kowalskiej "Jak rozpoznać, że rośliny głodują" (Działkowiec 7/623), w dużym skrócie:
Brak azotu- silnie hamuje wzrost i plonowanie roślin, wszystkie nowe pędy czy owoce są mniejsze niż powinny być. Liście, najpierw te najstarsze są jasnozielone, potem żółkną łącznie z nerwami. Rośliny kwitną obficie ale zawiązują niewiele owoców i są one często drobne i zniekształcone. Np owoce ogórka przy kwiatku są zakrzywione z powodu niepełnego wypełnienia miąższem.
Brak potasu - pierwsze objawy są widoczne na najstarszych liściach. Liść przebarwia się na ciemno niebiesko-zielony kolor a potem żółknie od czubka i brzegów liścia, a u niektórych roślin (malina, truskawka) czerwienieje. Jeśli występuje silny niedobór potasu, objawy rozszerzają się pomiędzy nerwami na dalszą część liścia, nierównomierny jego wzrost powoduje marszczenie i skręcanie brzegów liścia. Niedobór potasu widać na ogólnym wyglądzie rośliny; zahamowany wzrost, wiotkie pędy, załamujące się grona, międzywęźla zbyt krótkie, liście w stosunku do pędów są długie i duże. Owoce nie są równomiernie wybarwione, pojawiają się jasne smugi i ścianki komór nasiennych są jasne.
Brak wapnia- najwcześniej jest widoczny na wierzchołkach roślin oraz na młodych liściach. Pierwsza zmiana- zabarwienie liści na jasnozielony kolor, haczykowate ich skręcanie na wierzchołkach i porozrywanie brzegów. Np u ogórka brzegi liścia zasychają i parasolowato się wyginają a u pomidorów pojawia się sucha zgnilizna wierzchołkowa.
Brak fosforu- roślina potrzebuje go niewiele ale jest niezbędny w kształtowaniu się części generatywnych , jego brak powoduje przedłużenie wegetacji i opóźnienie dojrzewania. Pierwsze objawy są widoczne na najstarszych liściach, dolna ich strona przybiera fioletowo- czerwone zabarwienie. Najpierw fioletowieją nerwy a potem blaszki liściowe poczynając od wierzchołków, następnie łodyżki i ogonki.
Braki azotu, fosforu, potasu, magnezu i cynku pojawiają się zazwyczaj na starszych liściach, a braki wapnia, boru, miedzi, manganu, żelaza i siarki na liściach najmłodszych.

Brak magnezu już w którymś poście wcześniej napisałam, ale nie pamiętam gdzie :wink:
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrzę na zdjęcia waszych pomidorów i trochę Wam zazdroszczę bo moje nie dość ,że mało się zawiązało to największe wyglądają tak
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

chudziak,masz ładne pomidorki.Tylko czekać aż się zmienią kolor i nic tylko się zajadać :tan
Widzę,że i u Ciebie pojawiły się braki magnezu.
Moje w tunelu,zasilane zupką pokrzywową,nie wiążą już tak ładnie owoców na wyższych piętrach np.(bawole serce,malinowy ożarowski).Być może pogoda płata figla,ale pstrykam,trzęsę sznurkiem a na drugi dzień-betokson.To i tak marne szanse jak na razie :roll:
Pozdrawiam,Asia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asik78 pisze:Widzę,że i u Ciebie pojawiły się braki magnezu.
Czy te zielone piętki to brak magnezu bo ja myślałam,że to brak potasu? Czy coś innego świadczy o braku magnezu?? To co powinnam teraz zrobić by im dogodzić . Podlewam raz na dwa tygodnie nawozem do pomidorów ale może powinnam jakiś selektywny zastosować?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”