Apteka na działce
- elusia57
- 100p
- Od: 10 lip 2012, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Apteka na działce
Czy ma ktoś przepis na herbatę z żołędzi. Słyszałam o takiej w programie ogrodniczym. Jestem bardzo ciekawa jak się ja robi.
Pozdrawiam Elżbieta
- wielkakulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Nie mam przepisu na herbatę, ale skopiowałam i mam na chleb z mleczkiem z grzybka 

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Znalazłam gdzieś przepis, że na uporczywy kaszel dobra jest herbatka z kwiatów ślazu i liści podbiału.
Jeśli ktoś chce wzbudzić zachwyt dziecka nad magią naturalnych miksturek, niech zaparzy w szklanym dzbanku, postawionym na podgrzewaczu, napar z kwiatów ślazu, kwiatów lipy i nagietka. Czysta magia.
Robię tak:
Zapalam wkład do podgrzewacza i wlewam do szklanego dzbanka odrobinę wrzątku. Wsypuję łyżeczkę kwiatów ślazu, łyżeczkę kwiatu lipy i łyżeczkę płatków nagietka. Dolewam wrzątku i przykrywam. Napar robi się ciemnobłękitny. Potem powoli zmienia kolor na zielonkawy, przechodzi w jasno żółty by na koniec osiągnąć piękną słoneczną barwę. A kwiaty lipy wyglądają w nim jak koralowce.
Może znacie przepisy na herbatki z suszonych przez siebie ziół?
W kupowanych herbatach jest nieraz hibiskus? Z jakiego kwiatu pochodzą te suszone płatki? Czy da się go uprawiać u nas?
Jeśli ktoś chce wzbudzić zachwyt dziecka nad magią naturalnych miksturek, niech zaparzy w szklanym dzbanku, postawionym na podgrzewaczu, napar z kwiatów ślazu, kwiatów lipy i nagietka. Czysta magia.

Robię tak:
Zapalam wkład do podgrzewacza i wlewam do szklanego dzbanka odrobinę wrzątku. Wsypuję łyżeczkę kwiatów ślazu, łyżeczkę kwiatu lipy i łyżeczkę płatków nagietka. Dolewam wrzątku i przykrywam. Napar robi się ciemnobłękitny. Potem powoli zmienia kolor na zielonkawy, przechodzi w jasno żółty by na koniec osiągnąć piękną słoneczną barwę. A kwiaty lipy wyglądają w nim jak koralowce.
Może znacie przepisy na herbatki z suszonych przez siebie ziół?
W kupowanych herbatach jest nieraz hibiskus? Z jakiego kwiatu pochodzą te suszone płatki? Czy da się go uprawiać u nas?
Kwiat hibiskusa pochodzi z ketmii szczawiowej. Roślina ciepłolubna,da się w namiocie
uprawiać,ale tak wrażliwa na choroby grzybowe,że bez oprysków nie da się.Skoro trzeba pryskać,to po co to pić.Może we właściwym klimacie nie wymaga takiej ochrony.
uprawiać,ale tak wrażliwa na choroby grzybowe,że bez oprysków nie da się.Skoro trzeba pryskać,to po co to pić.Może we właściwym klimacie nie wymaga takiej ochrony.
- BozenkaA
- 1000p
Dzięki Mirku. Szkoda.
Susze miętę, pokrzywę, rumianek, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, płatki nagietka. Co jeszcze jest proste w uprawie i nadaje się na herbatki?

Susze miętę, pokrzywę, rumianek, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego, płatki nagietka. Co jeszcze jest proste w uprawie i nadaje się na herbatki?
-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Można do herbatek dodać odrobinę listka "Pysznogłówki". Ciekawy smaczek 

Pozdrawiam
Barbara

- BozenkaA
- 1000p
Mam tylko pysznogłówkę fioletową. Jesienią nie zmarzła od razu, więc zerwałam zielone czubeczki i zasuszyłam. Rzeczywiście, ciekawy smak. A czy ktoś stosuje pysznogłówkę? Z akcji mam nasionka melisy, więc dołączy do kompletu.
Ja do ,,herbatki" dodaję suszone liście cytryńca chińskiego.
Mam nadzieję, że w przyszłym roku doczekam się większej ilości owoców... marzy mi się nalewka
Mam nadzieję, że w przyszłym roku doczekam się większej ilości owoców... marzy mi się nalewka

Kasia
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
christinkrysia pisze: CHLEB NA BAZIE JOGURTU Z GRZYBKA TYBETAŃSKIEGO
Krysiu upiekłam chlebek z mąki pszennej. Był pyszny. W tej chwili piecze się kolejny. Tym razem z mąki żytniej.
Pozdrawiam Hala
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam cytryńca od 3 lat, ale nie mogę doczekać się owoców, nie wiem czemu, już w tym roku jak nie zaowocuje to pójdzie sobie chyba do aniołków 

Iwona, poczekaj jeszcze troszeczkę na owoce, ja mam dwa egzemplarze (jeden po czterech latach miał trzy grona, drugi dokupiłam dwa lata temu) z dwóch różnych źródeł, owocują tylko pędy wspinające się pionowo. Zamiast owoców możesz używać liści 

Kasia
Proponuję rokitnikaCo jeszcze jest proste w uprawie i nadaje się na herbatki?

pozdrawiam - Mirka
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Czy zbierałeś owoce rokitnika?
to najcwańsze urządzenie do zbierania rokitnika jakie widziałam http://www.vipeoy.com/english.php?sivu=presses taka ręczna przenośna prasa i nie niszczy się krzewów
http://happyfarming.com/2009/11/15/how- ... buckthorn/
no paluszkami można sobie też poskubać, albo ew ciąć gałęzie i owoce widelczykiem jechać
http://happyfarming.com/2009/11/15/how- ... buckthorn/
no paluszkami można sobie też poskubać, albo ew ciąć gałęzie i owoce widelczykiem jechać
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ciąć gałęzie i owoce widelczykiem jechać tak właśnie zbieram rokitnik