Karinko Małgosiu Majko Jacku pięknie dziękuję za odwiedziny
Kalendarz biodynamiczny na następny tydzień
Księżyc w najbliższym tygodniu najpierw przybywa. Po osiągnięciu pełni 28-go lutego zacznie ubywać.
Duże rysunki owocu i korzenia wskazują iż mamy przed sobą kwadrę owocu i korzenia, oznacza to, że dostosowując się do rytmiki przyrody warto po 28-ym lutego przystąpić do przycinania w dni bezmroźne drzew i krzewów. owocowych oraz ozdobnych.
Można rozpoczynać pędzenie roślin w doniczkach i skrzynkach m. in. szczypiorku, pietruszki, cebuli, cykorii, także kwiatów cebulowych w dniach oznaczonych rysunkiem sadzonki.
W dniach oznaczonych nasionami najlepiej sprawdzać siłę kiełkowania nasion wszystkich roślin, zwłaszcza jednak owocujących nad ziemią i kwiatów. Warto również wtedy wysiewać w szklarniach, w ogrodach zimowych warzywa, kwiaty i zioła na wczesną rozsadę m.in. poziomki, a na parapetach okiennych rzeżuchę.
Wtedy tez najlepiej pozyskiwać zimujące w ogrodach i odpowiednio okryte warzywa m.in. brukselkę, jarmuż, roszponkę.
Wstrzymać się od tych prac 27-go i 28-go lutego.
Po pełni dobry czas do pierwszych prac pielęgnacyjnych w pasiekach.
Spróbuję też coś po niedzieli wysiać.Z nasion nic nie kupowałam ale mam coś zebrane i zdobyczne.
Muszę kupić nowe znaczniki bo wszystkie zużyłam do przechowywanych dalii.
Witaj Halinko jak zwykle można liczyć u Ciebie na kalendarz biodynamiczny .
ja jakoś nigdy nie korzystam z niego . A Ty stosujesz się do jego wskazań ?
Genia
Geniu tak, zawsze sadzę i sieję zgodnie z kalendarzem biodynamicznym nawet trawę i włosy staram się obcinać w dni, w których nożyce są zaznaczone (Ekologiczny Poradnik Księżycowy - Zbigniew Przybylak).
Małgosiu wczoraj namówiłam przyjaciółkę na spacerek, żeby wiosny poszukać i rzeczywiście roślinki noski już powystawiały
Kasiu ja wysiewy doniczkowe zaczynam dopiero 23 marca - dyptam i mina, a pod koniec kwietnia - tykwa
Tylko trzy doniczki, a wszystkie pozostałe wprost do gruntu
W tamtym roku tak szalałam z tym domowym wysiewem w doniczkach, a efekt był marny.
Olu ja w tamtym roku wykupiłam wszystkie znaczniki w okolicznych sklepach. Najbardziej zadowolona jestem z tych kupionych w NOMI.
Halinko ty dla mnie na forum jak mama jesteś co to mnie za raczkę do szkoły poprowadziła Powiedz mi kochan orientujesz sie kiedy powinnam posiać gożdzik brodaty ? MIłego dnia Ci Życzę
Halinko! Masz rację, ja tak samo sieję do gruntu i nie bawię się w przesadzanie! Posadziłam tylko cebulkę na szczypiorek i to jest moja wiosna! W domu zostawiłam jedynie cebulki krokusów w doniczce i nie wiem czy syn mi to dopilnuje? Musiałam je posadzić, bo już były zaawansowane we wzroście! Miłego dnia Ci życzę.
Oj, ja bym chętnie coś poprzycinała, ale za bardzo nie mam co - chyba, że porzeczki i agrest, ale mam młode krzewy, i chyba niewiele powinnam je przyciąć (jeśli w ogóle)