Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Olu, przepiękne dalie, także te z siewu. Współczuję ślimaków, u mnie też nie odpuszczają i co chwila znajduję ich nowe kryjówki :evil:
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeszcze raz podziękowania ,jedno to mak rozpoznałem ,a ta druga roślinka nie mogę rozpoznać ?,wszystkie dostały m-1 i czekają na mojej szkółce .
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Olu ja podobnie jak Stasia mam co do orzecha włoskiego złe doświadczenia, ale powodem był w dużej mierze winę ponosi sąsiad - orzechy spadały, nie zbierał taki typowy pies ogrodnika - w końcu nornice zrobiły sobie u mnie w folii legowisko na zimę jak te maleństwa natargały tych orzechów nie wiem ale wiosną były sterty, oj długo walczyłam. Zmienił się sąsiad i jak zobaczył już u siebie w domu szczury pierwsze co to piła i po orzechu, druga zła strona to przez jego korzenie u mnie w tej części działki nic nie chciało rosnąć, a tak nawiasem mówiąc to minęło trzy lata i wykopuję jeszcze łuski orzechów.................. nie musi tak być u ciebie ale pozwoliłam sobie podzielić sie moimi spostrzeżeniami i jedno co powiem to cień daje piękny, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

OLU ;:167
Dzięki za podpisywanie zdjęć nazwami roślin. Dla początkujących to bardzo pomocna informacja ;:79
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Gosiu zdaje się ,że lato powoli odchodzi. Teraz będziemy miały więcej czasu na wędrowanie wirtualne. No może jeszcze jesień jest pracowita w ogrodzie. Ostatnie porządki, sadzenie krzewów i drzew a także cebul?. No chyba troszkę przesadziłam z tym wolnym czasem na wędrowanie po formowych ogrodach.
Na tarasie jeszcze kwitną ponownie różyczki, wdzięczą się begonie i pelargonie oraz niezawodna werbena. Szkoda, że wieczory już nie są takie ciepłe?Robi się szybko ciemno?
Chyba dziś mam nieco pesymistyczne nastawienie do pogody ?
Obrazek

Mateuszu, Adrianno , Krysiu,
Eksperyment z pigwą trwa? Robię to po raz pierwszy i nie mam doświadczenia z nalewkami, ale jestem dobrej myśli. Pigwa będzie rosła w butelce do swej pełnej dojrzałości. Potem zostanie zalana spirytusem z dodatkami i??.nabierze mocy i ?..

Aleksandrze, cieszę się że roślinki dotarły. Mam nadzieje, że w stanie nadającym się do dalszej uprawy. Tam jest kępka maka bylinowego i dąbrówka.
A Twoje zawciągi ładnie rosną i mruczą

Aniu
, ja już nawet nie szukam kryjówek ślimaków. Po prostu to co mi się nawinie pod rekę zostaje wykatapultowane za płot. (nie do sąsiada, tylko na skoszone pole ) Pewnie po jakimś czasie wracają, ale nie mam sumienia nawet takich wstręciuchów wymordować.

Aniu (Taro), u mnie chyba nie ma problemu z nornicami tylko z drzewem (niestety). Nie zawiązują się na nim owoce,ale cień zaprawdę jest zbawienny w upalne dni.

Wiosenko, staram się to co pamiętam podpisać, bo czasem nazwę rośliny ma się na końcu języka a przypomnieć sobie jej nie można i to tak męczy długo człowieka ,,,

Wczoraj zakupiłam sześć krzaczków borówki amerykańskiej. Każdy innej odmiany. W tym tygodniu czeka mnie założenie dla nich rabaty

A oto co jeszcze cieszy swym widokiem :

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

piękny hibiskus , mam tylko dwa niebieskie a mój trzeci zaczyna się szykować do kwitnięcia , ciekawe jaki będzie miał kolor bo jeszcze nie kwitł .. kobea ma piękny kolor a różyczki jak zwykle pięknie kwitną do samych mrozów ,,
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Olu, skąd ten pesymizm? Przecież masz jeszcze mnóstwo kolorów :D Róże kwitną, płot kolorowy, hibiskus nie do zdarcia, a i taras wygląda, jak w pełni lata.
U mnie na kobei dopiero małe pączusie :(
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

_oleander_ tak u Ciebie kolorowo i pięknie , a nastrój chyba ponury , to przez tę pogodę, która robi nam ciągle figla.
Hibiskusy piękne i tarasowe śliczne upajaj się chwilą , bo chyba naprawdę lato szybko minęło i czeka nas długa jesień :( :(
_oleander_ jutro będzie lepiej posyłam Ci trochę ;:3 ;:3 ;:3 ;:3 papa ;:196
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

U mnie kobea tez dopiero zaczeła kwitnąć :roll:
ale wiesz jest tak piekna, że warto na nia poczekać :D
Miłego i pogodnego dnia ;:196 u mnie na okrągło leje
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

A ja się po cichutku przemykam i co widzę? Przepiękną pełną i powtarzającą wisterię. No proszę jak piknie ;:138
Agata
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Oleńko jeszcze dużo kwitnących u ciebie wilec ładny ale jak się wprowadzi
to trudno go opanować ale taki jest ładny że szkoda go ;:196
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie serdecznie,
Troszeczkę zaniedbałam wpisy, ale starałam się być na bieżąco w innych ogrodach. Na pisanie jakoś już czasu nie starczało.

Janeczko , mam nadzieję , że Twój hibiskus pokaże kwiatuszki jeszcze tej jesieni, bo pogoda nam się zrobiła łaskawsza. Mój teraz kwitnie na całego.

Basiu, już pesymizm minął wraz z deszczową aurą. Zaczęłam już działać w ogrodzie i cieszyć się kwitnącymi roślinkami na nowo. Nawet powiększyłam dzisiaj ich liczbę. Jestem wzrokowcem i jak mi coś wpadnie ładnego w oczy, to trudno sobie odmówić, a okazja była dzisiaj na spotkaniu pod wrocławską iglicą na corocznym kiermaszu.

Bożeno, dziękuję za słoneczko. Dotarło i czuję się zdecydowanie lepiej. Mam tylko nadzieję na długą i ciepłą jesień. Oby trwała do wiosny.

Dzidziu, z kobeą jakaś tajemnicza sprawa. Biała zakwitła wyjątkowo wcześnie a fioletowa dopiero teraz . Choć lepiej późno jak wcale.

Agatko, wisteria wprawdzie powtórnie zakwitła, ale na bardzo krótko. Dobre i to . Wynagrodziła właściwie brak kwiatuszków wiosną.

Stasiu, wilec jest niezawodny i bardzo mi się jego kwiatuszki podobają. A niech już sobie zostanie.

Dzisiaj byłam na spotkaniu z Forumkami z Wrocławia i okolic (150 km). Jestem bardzo podbudowana tym spotkaniem w realu, bo co tu dużo mówić (pisać) miałam obawy?. ;:14 :oops: :oops:
Zakupy małe także zrobiłam. Jutro wstawię fotkę.
Nabrałam zapału do pracy w ogrodzie i w kuchni. Pod wpływem wątku Zielonej Ani, zabrałam się za przetwory z dyni. Wyszło wspaniale. Dzisiaj zrobiłam także z rajskich jabłuszek a jutro czekają owoce pigwowca do przerobienia na soczek.

No to na tyle tego pisania. Trzeba pokazać zaległe fotki ;
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek [url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a80 ... f5ddc.html][img
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Olu. Miło było Cię poznać w realu. Czego się bać - przecież nie jesteśmy tacy straszni. Pokaż swoje zakupy, gdyż chyba trochę poszalałaś. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

piękne wrzosy szczególnie ten biały ,którego u nas jeszcze nie widziałam .. taki czerwony też mam .. a dynia przyda się na zimowe wieczory dodaję ją do sałatek ogórkowo -warzynych
pięknie kwitną dalie i u mnie ,, a lewkonie mam karłowate ..takie duże dopiero mi wschodzą ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ado, i mnie było bardzo miło Ciebie poznać. Teraz "rozmowa" w sieci przybiera inny wymiar :D

Janeczko, wczoraj chyba się wpisywałyśmy w swoiich ogrodach jednocześnie . Ty u mnie, a ja u Ciebie :D
Lwia paszcza jest z tych zwykłych, nie olbrzymich, tylko zdjecie w przybliżeniu. Z posianych 2 torebek wyszło chyba kilka kwiatuszków, to nie dało się ich sfocić w gromadzie. Dlatego pomysł na potret :D A co do dyni , to poddałaś świetny pomysł, choć już mój m zaczyna wyjadać ją ze słoiczka. Muszę pochować, bo zaraz jej nie będzie .

Po wyłożeniu zakupionych roślinek , stwierdziłam , że jednak tak bardzo nie zaszalałam. Choć z zawartości portfela wynika co innego. Kupiłam trochę cebulek różnych szafirków, szchownic botanicznych, czosnków i już nie pamiętam co mi wpadło w oko. Tulipany i żonkile odpuściłam, bo zakupione u pana Jana z Maślic (juz posadzone) wystarczą na ten sezon. Za same cebulki zapłaciłam 60zł :shock: Sama się sobie dziwię, bo jest ich jakoś niezbyt dużo. Mam nadzieję, ze wiosną będą piękne kwiatuszki .
A z sadzonek kupiłam : dwie ostróżki (biała i różowa), malwę pełną, cytryńca chińskiego, jarzęba domowego,"uszy teściowej" z rozchodników, jerzówkę pełną , dwie hortensje (bukietowa i drzewiasta) i jeszcze dwie roślinki (nazw zapomniałam, ale kwitnące przwie przez cały sezon), no i jeszcze juka pasiasta. Miałam na nią ochotę już od dłuższego czasu. A teraz może coś będzie widać :
Obrazek

Niedawno zakupiłam trzmielinę do formowania i posadziłam przy bukszpanie. Będę trenowała cięcie na tych roślinach :
Obrazek

A teraz jeszcze dalie, przecież to ich czas :

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”