Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo bardzo dziękuję za propozycję nabycia języczki.
Tak się składa, że w Krakowie mam synów (2) i córkę,
a od kwietnia będę miała dodatkową córkę (teraz narzeczona :!: ).
Wezmę od Ciebie namiary na sklepy, jak będę w potrzebie.
W przyszłym tygodniu mają przyjechać,
może podać dla Ciebie derenie o dwubarwnych liściach?
One takie niewybredne, można ciąć jak za bardzo rosną,
mam je własnoręcznie ukorzenione . :wink:
U nas słonecznie, choć chłodno z rana (9 stopni tylko),
na razie nie odstępuję od roweru jako środka lokomocji,
apaszka pod szyję, opaska na uszy i czoło, kurtka .....i w drogę. :P
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Witaj Ewo... dawno do Ciebie nie zaglądałam, bo to urlop i jeszcze 18te urodziny syna - więc szaleństwo na całego było. A u tyle zmian!! Odnajduję też wiele roślin, które wsadziłam a nazw nie znałam. Pomysł na koszyczki dla cebul - rewelacja , wracam z pracy i zaczynam cięcie starych pojemników! Dostałam miodunkę - nie wiedziałam nawet, że kwitnie! Będę lada dzień zbierać nasiona czarno-brązowego słonecznika - mogę się podzielić bo sporo tego, a z doświadczenia już wiem, że ładnie wschodzi bo to już kolejny raz miałam własne.
Zapasy na zimę w tym roku mniejsze niż zwykle,czasu było mniej, w przyszłym tygodniu jeszcze Kogrosałatki wielowarzywne będą wykonywane i może buraczki z papryką.
Czy mogłabym prosić o przepis na tę sałatkę z buraczków i papryki? Pamiętam ten smak z dzieciństwa i bardzo chciałabym sobie zrobić kilka takich słoiczków. Ja póki co zrobiłam troche korniszonów i na bieżąco przerabiam patisiny i cukinie z ogródeczka mojego
:lol:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewo ;:1
Długo mnie tutaj nie było, ale nie miałem dostępu do internetu. Postaram się wszystko nadrobić.

Cieszę się, ze tak dobrze radzisz sobie z ogrodem. Natomiast Twoje późno letnie zakupy na pewno miło będzie podziwiać wiosną. Zaskoczyłaś mnie ilością odmian narcyzów ;) Cieszy mnie również fakt iż zakupiłaś swoje upragnione białe szafirki - rozumiem przez to, ze nie musz już ich szukać dla Ciebie??
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elsi-ja nie mam nic przeciw wczesnemu wstawaniu,a dziś była to konieczność.U nas także było 9 stopni i dobrze,że agawki wzięłam na górę.Dereń bardzo chętnie, o trójklapowcu wspominałam wyżej w wątku, reszta na pw.
Andziu-miło Cię widzieć po uroczystej osiemnastce oraz urlopowym wyjeździe.Słonecznik przypuszczam może mieć u mnie za ciemno.
Priamie-bardzo dziękuję, nie trzeba szukać.Dziś byłam w Myślenicach i natrafiłam na szafirkowy raj:Mound Hood(niebieskie z białym czubkiem),Dark Eyes(niebieskie z białymi końcami, takie jakby z pierwszą dyskretną siwizną,) Valerie (coś między wyblakłym bławatkiem, a leciutkim fioletem,)Golden Fragrance-żółte, białe pełne Albea, białe White Magic. .Właściwie mogłam kupić jeszcze dwa rodzaje szafirków, były jeszcze jedne żólte z brązowym, trochę wyglądające jak z przesuszonym czy zgniłym i puchate niebieskie w górnym rzędzie, co uświadomiłam sobie już w busie w drodze powrotnej.Tulipany tylko zarejestrowałam,że ładne.Zdjęcia wykonane za zgodą właścicielki Centrum.Kupiłam jeszcze dwa styliska, ale za małe do oskarda:cry:,a było jedno jeszcze grubsze....

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Podobno te żółte szafirki nie kwitną najładniej... Ale nie wiem tego z autopsji. Widzę, że na całego szalejesz z zakupami :D .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aśka-zobaczymy, cebule mają największe i cenę też.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny jeśli chcecie to w moim wątku mogę Wam wkleić kilka zdjęć żółtego szafirka. Chcecie??

Już wstawione zapraszam na 39 str.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Piękne te szafirki niewątpliwie, ale ja i tak najbardziej lubię te zwykłe, szafirowe :D Chyba jestem trochę staroświecka ;)
Tuberoza pięknie pachnie, naprawdę! Ale ... czytając Tuwima wyobrażałam sobie zapach nie z tej ziemi, a ten jest jak najbardziej z tej ziemi, przypomina jaśmin :lol:
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

chatte pisze:
Tuberoza pięknie pachnie, naprawdę! Ale ... czytając Tuwima wyobrażałam sobie zapach nie z tej ziemi, a ten jest jak najbardziej z tej ziemi, przypomina jaśmin :lol:
A wiesz, wąchałam dzisiaj kwiaty hosty plantaginea... pachną bardzo podobnie do tuberozy. Dla mnie jest tam więcej nut cytrusowych niż jaśminowych
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izo, a jaki może być zapach nie z tej ziemi :lol: :lol: :lol: .
Dla mnie zawsze tuberoza była zagadką,jak ta pani pachniała????
I dalej nie wiem :cry: . Jak jaśmin, od drugiej osoby tak słyszę,
ale ja muszę to sama sprawdzić. Kiedy kupuje się tuberozy??? i gdzie???

Ewo kupiłam kiedyś takie "wydziwiane" szafirki i powiem, że kwitną nieregularnie.
Te zwykłe są jednak bardziej niezawodne, szafirki to szafirki.
Zachcianki ogrodnicze trzeba jednak spełniać, bo będzie jak z tą tuberozą,
której nie ma się gdzie powąchać, człowiek taki niespełniony :roll:

Na pudełkach widziałam też chyba zdjęcie ranników (po 0,65 zł),
te są pierwsze wiosenne(kwitną z przebiśniegami) i też niezawodne,
moje rosną pod krzewami zrzucającymi liście.
I wcale nie kuszę, stwierdzam tylko fakt. :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Madziu, też wąchałam tę hostę i ... już sama nie wiem, jak ona pachnie :lol: Chyba bardziej konwaliami ...

Elu, nie z tej ziemi, to musi być zapach niesamowity, wywołujący ekstazę! Tak sobie ten zapach wyobrażałam - najwyraźniej będąc pod urokiem poezji, bo w sumie Tuwim powidział tylko, ze ta pani pachnie jak tuberozy ... i nic wiecej :lol:
Tuberozy kupuje się chyba wiosną. Podobno były na Allegro. Można było też kupić w sklepie PNOS-u.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z zapachem jest większy kłopot jak z kolorem, każdy trochę inaczej postrzega,
ale można kolor pokazać. A zapach, jest taki nieuchwytny.
Ja w tym roku próbowałam określić zapach czarnych tulipanów (Królowa Nocy),
kilka osób, różne typy, stanęło na syropie klonowym.
Tuwim napisał, Grechuta wyśpiewał, a w nas jakaś tęsknota się zrodziła :roll:
Tymczasem okazuje się - przereklamowana????
Film nakręcony na podstawie czytanej wcześniej książki też zwykle mnie rozczarowuje,
wyobraźnia podsuwa inne obrazy, niż reżyser :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wszystko zależy od wyobraźni ... A każdy ma inną ;)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wtorkowo,no proszę tylu odwiedzających:Chatte, Mag,Elsi,Aśka,Tija, Eury,Priam ,dyskusja o kwietnych zapachach, o szafirkach, a gospodyni nie ma!
Mag-moja jedyna hosta która zakwitła, ta mała zaradna z kremowym brzegiem (od Tulipana )pachniała trochę konwaliowo,ale mniej natrętnie.A pozostałe zakwitną kolejnej wiosny i zobaczymy.Znalazłam na Forum sprzedaż host i się zastanawiam, bo kilka jeszcze kupię w tym tygodniu, a chcę żeby były inne niż mam już w Podwórkowym.Hosty dobrze wyglądają także na cmentarzu.
Elsi-zwykłe szafirki już mam,jak tylko przekwitły,a było ich u Ady za dużo to mi wysłała, jedne z pierwszych zasadzonych w Podwórkowym, są gdzieś koło fiołków.One są takie jak te na firmowej torebce Polanu.Mam także z zimowych kupowanych w kwiaciarni szafirki bardzo jaśniutkie, których nazwy jeszcze nie szukałam.Dziś po pracy wybieram się do Ogrodniczego na Basztowej po narcyzy(Actaea) Polanu,bardzo je lubimy, a nie kupowałam ich wcześniej.To właśnie w tym sklepie widziałam szachownice i cesarskie korony w dwu kolorach.A na duże zakupy polecam większy sklep firmowy Polanu w Bronowicach, z tym,że od pętli tramwajowej spory kawałek trzeba podejść.
Priamie-to właśnie u Ciebie zobaczyłam białe i żółte szafirki i zapisałam,żeby szukać.Dzięki za wstawienie zdjęcia.
Tija-naturalnie miejsce pod języczkę Przewalskiego gotowe i rozwojowe,a tydzień później nie ma znaczenia.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ewa

super te cesarskie korony są, to jest jedna cebula? i dużo dałaś?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”