Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Masz piękną laurowiśnie. Bardzo mi się podoba.
Obserwowałem jedną z laurowiśni u mnie w parku ale niestety już nie ma kwiatów.
Szybko w tym roku skończyła kwitnienie. :D
x-d-a

Post »

Krzysiu 86, ja też bardzo lubię moją laurowiśnię, ma w sobie coś szlachetnego i cały rok jest bardzo piękna. W tym roku moją trochę uszkodził mróż, ale na szczęście bardzo jej to nie zaszkodziło.
Pelagio,
kordylina jest od dawna na liście moich "chciejstw", bardzo mi się podoba jej pokrój i kolor. Myślę, że ślicznie by wyglądała podsadzona jakąś roślinką o srebrnych liściach (lawenda?), a do tego coś o różowych kwiatach?
Krzysiu-bishop,
myślę też o oleandrze lub innym krzaczku śródzimnomorskim (bugenvilla?), ale tak na prawdę wszystko zależy od tego, co wpadnie mi w oko w sklepie lub szkółce...

Dzisiaj od rana pada dawno wytęskniony i wyczekany deszcz.
Tak więc mogę posiedzieć na Forum, zamiast:
1.obcinać po kwitnieniu forsycje i migdałki
2.formować w kule moje dwie trzmieliny
3.wycinać różę pienną, którą w ciągu kilku dni zabiła jakaś paskudna choroba grzybowa - po prostu nagle cała zwiędła, listki jej pożółkły i smętnie obwisły. Myślałam, że się zapłaczę
4.popielić trochę rabaty, bo chwaściory rosną na potęgę.
Ale pogoda dzisiaj taka więcej barowo-komputerowa, więc ogród musi poczekać, a ja mogę nadrobić zaległości komputerowe.

A na poprawę nastroju fotki z mojego majowego ogrodu - piękne trio:lilak Meyera, złotlin i krzewuszka Obrazek Obrazek
Na drugim zdjęciu kwitnący dereń biały
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu, lilak przepiękny :!: Czy on zachowuje taki zwarty krzaczasty pokrój, czy też pomagasz mu w tym troszeczkę :?: :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Magdo, do tej pory - a mam mojego lilaka już jakieś 5 lat - w ogóle go nie formowałam.
Myślę, że teraz po kwitnieniu trochę go przytnę, żeby zachował zwarty pokrój i nie rósł już tak bardzo.
Jeszcze jedna fotka Obrazek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Bardzo ładny krzew tego lilaka. Czy on też daje takie odrosty korzeniowe jak normalne ? Mam straszne problemy właśnie z odrostami korzeniowymi. Jest tego pełno i im więcej się usuwa to tym dalsze daje odnogi. Muszę chyba w tym roku zastosować na nie trochę chemii. Dalu. Wstrzymaj się jeszcze z usuwaniem róży. Napisałam Ci o tym w moim wątku.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-d-a

Post »

Krysiu, moja róża wygląda żałośnie i boję się, że może zarazić sąsiednie róże okrywowe, ale może rzeczywiście wstrzymam się parę dni i popryskam ją Topsinem.
Lilak Meyera nie daje odrostów, jest znacznie mniejszy od tych pospolitych i kwitnie nieco póżniej. Obrazek
Zakwitły już pierwsze maki...
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Masz co robić, Dalu! Czytam, że nie zdecydowałaś jeszcze co posadzisz w donicy, jest taka piękna, że szkoda byłoby
zdecydować pochopnie i żałować. Pocieszające, że corocznie sadzić można co innego. Byłam w wątku o podróżach
i obejrzałam część zdjęć. Ogromną sprawiłaś mi przyjemność- Toskania jest fantastyczna!
Współczuję utraty róży. A deszczu winszuję :) :) :)
Pozdrawiam, nigella
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Witam Cię Dalo .....
Ale piekne fotki pokazałaś.......nie mogłam oczu oderwać....... :) :) :)
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalo!
pokaż tą chorą róże, proszę,
dało się z nią coś zrobić? :?:
x-d-a

Post »

Reniu, Nigello,
dzięki za wizytę :lol:
Ewuniu,
dzisiaj jest już za ciemno na zdjęcie, ale jutro zrobię fotkę i pokażę. Dziękuję Ci bardzo za zainteresowanie moją choreńką :cry: :cry: :cry:
Obrazek
Tak wyglądała w zeszłym roku - to ta najwyższa po prawej stronie. Jak widać rośnie wśród okrywowych, dlatego boję się, żeby choroba na nie nie przeszła.
x-d-a

Post »

Dziewczynki i chłopcy zajrzyjcie na stronkę Oferty Forumowiczów - tam trwa akcja związana ze zbiórką pieniędzy i aukcją roślin dla ciężko chorej Sprekeli. Napiszcie o tym w swoich wątkach.
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Zaraz zerknę Dalu, tylko nasycę oczy tymi Twoimi różami okrywowymi :shock:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Witam.
dzisiaj po wczorajszym deszczu wstał piękny, słoneczny dzień. Rano ganiałam po ogrodzie i podziwiałam roślinki, które nabrały chęci do życia i kwitnienia. Niestety, chwasty też, więc zaraz zabieram się za walkę z nimi.
A na dobry początek dnia dwa widoczki jeszcze sprzed deszczu
Obrazek Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Dalu masz niezły busz koło domu. Teraz wygląda superowo a jak będzie po deszczu to już możemy sobie wyobrazić.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dalu, to wspaniały ogród. Zachwyca mnie harmonia kolorów i staranność w ich doborze. Kolor róży na tle szaro-różowej mozajki brukowej. Zielony zlew, zielone drzwi, futryny i tuż obok tryskające czerwienią kwiaty. Ileż tu troski o detal ! Okna ginące w girlandach opadających kwiatów. Jakaś czarna sielankowa rzeżba na tle soczystej zieleni. Dyskretna ścieżka-trawniczek prowadząca do zacisznych, ocienionych zakątków obiecujących miłe, szczęśliwe chwile. Słońce przeświecające dyskretnie przez drzewa i piękne kwiaty, zapewne dumne ze swej ogrdniczki. Wszystko tu tchnie rozkoszą i tak mile pieści zmysły...[/list]
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”