Ali uśmiechnięty ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu furtka do ogrodu była otwarta, więc wszedłem i podziwiałem piękną
bujną kwitnącą roślinność .Wszystko starannie utrzymane i wypielęgnowane, w takim
ogrodzie aż chce się przebywać ;:63
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Zenku, zapraszam, zapraszam :)
Mi brakuje jeszcze u mnie dużych krzewów i drzew liściastych, ale po mału, młodziutka jestem :D :lol:
I dziękuję :)
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aluniu.
Ależ u Ciebie pieknie i takie rózne masz roślinki aż sie nie chce wyjśc. I tylko czekać jak lada chwila zakwitnie szpaler piwonii.
Pieknie.
Moje tunbergie padły i nici tak samo heliotrop. Nie wysiewam wiecej, na drugi rok kupie gotowe. Pozdrawiam serdecznie. :P
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Moje tunbergie o dziwo się trzymają :roll: ale to są drugie z siewu bo pierwsze też padły :?

Alu a nie za wcześnie po chorobie pojechałaś nad wodę :roll: chcesz aby choroba powróciła...

Alu chyba chcesz klapsy....
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj...ale ubrana byłam...inni się opalali a ja nadal biała bo grubą bluzę miałam... zresztą tylko tak pospacerowaliśmy chwilę...

Mi tunbergia jakoś rośnie... okazało się że jak wzięłam je do ciepełka pod folię, to dużo nasion wzeszło tych co wcześniej nie i rośną ładnie...A heliotropy 3 mi się ostały...ale tez nie wytrzymałam i dla zapachu kupiłam jeden już kwitnący
:lol:

Teraz troszkę pokropiło, przynajmniej podlewanie z głowy ;)
x-d-a

Post »

Witaj Alu, fajnie, że jesteś już zdrowa.
U mnie dzisiaj też solidnie popadało i przynajmniej podlewanie na kilka dni mam z głowy.
Czytam o Waszych kłopotach z nasionkami - moja tunbergia już rośnie w donicy na powietrzu i ma ok.15cm, a kobea to poszła jak burza i skończyły się już metrowe paliki. Wysiałam ją pierwszy raz i nie wiedziałam, że to taki szatan.
Pozdrawiam i życzę miłego wieczorku :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ALU wreszcie jestem w domu . Masz bardzo dużo piwonii i ładny niebieski kolor orlików a u mnie są same różowe i też tylko jeden samotny biały tak jak u Ciebie . Alu czy te piwonie są różno -kolorowe czy tylko w jednym kolorze ,bo widać ,że to wielkie krzaczory . Moje w ubiegłym roku musiałam porozdzielać ,bo robiłam nową rabatkę i je poprzesadzałam
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dalo... no muszę przyznać, że ja też kobeą się zszokowałam... bo błyskawicznie wyszła i strzeliła do góry :) także będzie co posadzić, oby tylko zakwitła :wink:

Jadziu a u mnie same niebieskie... a różowe porozsiewały się u brata, ale co przesadzę, to marnieją i za rok akurat różowe nie wychodzą... a pewnie jakbym posiała to i tak same niebieskie by wzeszły...bo rzadko różowy się trafia...
A większość piwonii jest różowa, dwie są takie niższe, bardziej czerwone i parę jest kęp białych... A pamiętam że były od małego... więc nie mam pojęcia ile mają lat, ale na pewno duuużo. Ja aż się boję je ruszać i przesadzać.... między nimi rosną irysy ale w tym roku bardzo kiepsko będą kwitły bo tylko parę pąków... nie wiem czemu tak jest, że są lata że kwiat na kwiecie a czasem tylko parę...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Alu! Czytając o Twoich planach ogrodniczych czasem rozbieżnych od Twojej rodziny,
przypomniało mi się, że podobnie było u mnie, w starym ogrodzie. Ale teraz z perspektywy czasu widzę też plusy takiej koegzystencji. Rodzina pomogła w cięższych pracach, doglądała jak mnie nie było, podlewała, kosiła trawniki. Teraz wszystko na mojej głowie i trudno się wyrobić ze wszystkim.
Jestem ciekawy, co to za roślinka na ostatnim prezentowanym zdjęciu :?: Mi przypomina jakąś lepnicę albo firletkę ale nie znam jej :?: A fajna jest. Orliki też super, bo w różnych kolorach :!: U mnie wszystkie kolory się mieszały, dlatego zacząłem je usuwać. Teraz zbieram na nowo.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No oczywiście jest to pewna wygoda ale i konflikty, bo zupełni inny punk widzenia czym jest ogród...
A ta roślinka na ostatnim zdjęciu to nie wiem... też mi się wydaje, że to lepnica... sąsiadka posadziłam rok temu przy płocie ale zaniedbała i w trawie parę roślinek, kawałek przeszedł do nas to mama wzięła :lol:
A to nie lubisz różnych kolorów orlików... skoro kolory Ci się wymieszały i usuwałeś?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj ALU ja znowu mam dużo czerwonych ,które już w tej chwili zaczynają kwitnąć i mam jedną żółtą ciekawa jestem jej kwiatów ,bo dopiero ją kupiłam na wiosnę więc czekam z niecierpliwością na jej kwiaty . Czytałam ,że piwonie powinno się co 5 lat przesadzać ,ale też lubią dobre papu i wilgoć . Cieszę się z Twoich odwiedzin
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żółta musi być pewnie piękna...
Ja słyszałam że peonie im dłużej rosną na tym samym stanowisku tym obficiej kwitną...i mogą rosnąć w jednym miejscu nawet kilkanaście lat... w tym miejscu moje rosną pewnie z 8-10 lat... i są piękne... na wiosnę są podsypywane nawozem i podlewane są dosyć często...widocznie służy im to miejsce ;)
Na razie i tak nie mam ich tylu gdzie przesadzić i aż się tego boję :lol:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Alu pewnie Ty też byś nie usuwała różnokolorowych orlików ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

snowflake pisze:Żółta musi być pewnie piękna...
Ja słyszałam że peonie im dłużej rosną na tym samym stanowisku tym obficiej kwitną...i mogą rosnąć w jednym miejscu nawet kilkanaście lat... w tym miejscu moje rosną pewnie z 8-10 lat... i są piękne... na wiosnę są podsypywane nawozem i podlewane są dosyć często...widocznie służy im to miejsce ;)
Na razie i tak nie mam ich tylu gdzie przesadzić i aż się tego boję :lol:
Chyba to prawda u nas rosną masę czasu i pieknie kwitną, bez nawozu.
Te przesadzone mają sie już gorzej.
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja orliki uwielbiam :)
I Edytko, Joluś, dziękuję za odwiedzinki :wink:
Jak tam trzech ogrodników u Was... bo u mnie rodzice wstają w nocy palić pod tunelem foliowym, na dworzu wszystko ponakrywane...zmarzło trochę winogrona i mi 2 kobee :? oby owoce na drzewkach się utrzymały...

I to co forumowicze lubią najbardziej:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”