Ogród Andzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Andzi

Post »

Aniu witaj w Nowym Roku. :wit
Widzę, że masz ciekawą odmianę ostrokrzewu o takich kolorowych listkach.
Trawa pampasowa Ci nie wymarza?
Moja zmarzła pomimo okrycia, ale wtedy była zima prawie bezśnieżna. :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co jest na 2 fotce obok trawki :?:
Mam nadzieję ,że dobrze okryłaś tego pstrokatego ostrokrzewa ,bo on z tych wrażliwych . :?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Taju, trawy nie okrywałam...związałam tylko wszystko razem...jak przetrwa to dobrze a jak nie to trudno...boję się tylko że jak przetrwa to rozłogami rozrośnie się we wszystkie strony. Pozostałe trawki posadzę w wiaderka z obciętym dnem...prawdopodobnie nie rozrastają się na boki. Wypróbuję ten sposób.

Jolu, to peonia krzewiasta...prawdopodobnie czerwona. Myślałam że już po niej na wiosnę nie było nic widać, odbiła od korzenia...dobrze że głębiej posadziłam, zresztą zalecają żeby sadzić głębiej. Posadziłam tak przypadkiem dopiero za jakiś czas o tym przeczytałam. Dorosła osiąga rozmiar 2-2 m. Ostrokrzew okryłam...w tamtą zimę siedział w garażu, zgubił prawie wszystkie listki...zobaczę jak przetrwa w gruncie.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Aniu ostrokrzew raczej powinien przetrwać bez problemów ja mam u siebie dwa , jeden z nich rośnie na okropnym przeciągu i zimy znosi dosyć dobrze , po ubiegłorocznej musiałam usunąć kilka gałązek ale małych.
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witaj Aniu...mój ostrokrzew zeszłej zimy nie przetrwał tzn.bardziej tych marcowych przymrozków,ale odbił od korzenia na nowo,teraz go trochę okryłam i zobaczę jak sobie poradzi... :D
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu trawki pięknie się prezentują, podobają mi się, ale niestety u mnie miejsce jest tylko na maluszki i takie planuję wiosną posadzić. Mam już kilka kęp, ale nie bardzo je widać :roll: :lol:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Aniu ;:167 pięknie się prezentują trawki ;:138 Ostrokrzew też ciekawy i śliczne łąki kwiatów :lol: Czy można zebrać nasionka z pampasowej :?:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Aniu, czy tą trawkę na trzecim zdjęciu/taka jakby sucha/obcinasz wiosną?Mam taką samą,ale pierwszy rok i nie wiem.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu Marylko, dzisiaj uchyliłam okrycie...ostrokrzew na górze listki ma brązowe, obmarzły...na samym dole przykryty był śniegiem i jest ok.
Widocznie jest bardzo wrażliwy...powinien odbić od dołu ale na większy krzak nie mam co liczyć...na etykiecie jest wspomniane że to roślina typowo tarasowa.

Agniesiu trawę pampasową przesadzę, rośnie bardzo wysoka i potrzebuje dużo miejsca. Też dosadzę trawki i turzyce ale nie za wysokie i wieloletnie. Na razie i u mnie tych kilka co mam to maluchy, jak podrosną to podzielę i dosadzę obok...posadzone kilka sztuk razem świetnie wygląda. Obok rosną wrzosy i żurawki...czytałam że dodatek z traw dodaje lekkości kompozycji.

Romko z tej trawy nie da się zebrać nasion, trawa kwitnie bardzo późno i nie wydaję nasion ale z całej kępy można oddzielić sadzonkę...ja wysiałam, postawiłam na parapecie...bardzo ładnie zeszła. Dzisiaj patrzyłam czy nie wymarzła...liście są prawie przezroczyste ale środek jest jasno zielony, pod śniegiem nic jej się nie stało a dalej to nie wiem...teraz śnieg się topi, ma być kilka dni odwilży.

Małgosiu trawę też mam pierwszy rok ale znalazłam wzmiankę że uszkodzone i uschnięte liście przycina się na wiosnę, jak ze środka zaczną się pokazywać nowe listki.

Podam kilka informacji na temat Trawy Pampasowej z artykułu który przeczytałam...może komuś przydadzą się te informacje.

Trawa rozmnażana z nasion może dopiero zakwitnąć po 3-5 latach.
Prawidłowa polska nazwa to okolcz srebrzysty.
Trawa kwitnie na przełomie września- października, kwiatostan nazywany jest potocznie lisimi ogonami. Cały kwiatostan z pędem może mieć nawet 3 m.
Roślina jest dwupienna czyli są okazy męskie i żeńskie. Kwiaty żeńskie są puszyste i długie, bardziej dekoracyjne . Męskie wyglądają mokre i posklejane.
Zabezpieczenie na zimę- wszystkie liście trzeba podwiązać do góry, roślinę w promieniu 1m należy przykryć 40cm warstwą liści, wszystko przysypać cienką warstwą ziemi. Na końcu wszystko przykryć folią aby woda nie dostawała się do środka.
Trawę sadzi się na miejscu słonecznym i zacisznym, gleba powinna być przepuszczalna.
Nawożenie-na początku maja i lipca rozsypać nawóz wieloskładnikowy zawierający NKP w proporcji 3:2:2.
Rozmnażanie- nasiona wysiewa się wiosną, nasiona są bardzo drobne należy je przykryć cienka warstwą piasku, kiełkują po kilku dniach...w pierwszym roku należy je przezimować w nieogrzewanym tunelu, dobrze okryte.
Rozmnażać można także z karp, wiosną.
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Bardzo cenne są takie porady Aniu ;:108 Wszystko sobie wydrukowałam, uniknie się na pewno błędu którego ceną jest przeważnie roślinka, [nieodpowiednio okryta] :evil: Lub źle posadzona :x Możesz więcej ;:196
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Romko :wit takich wiadomości jest masę...gorzej jest z praktyką. Jak coś sprawdzę to wiem na pewno że jest skuteczne.
Niektóre wiadomości wypraktykowałam i są pewne. Chętnie się podzielę ;:108

Na wiosnę wysiałam nasiona surfinii w prost do gruntu...pięknie się rozkrzewiły, nie wymagały podlewania tak jak te sadzone do skrzynek. Wypełniły puste miejsce, chwasty w tym miejscu nie rosły a niebieski kolor przyciągał wzrok.

Obrazek

Miejsce w półcieniu...serduszkę okazałą przesadziłam ze słonecznego miejsca w półcień, pięknie się rozrosła i długo kwitła ...języczkę pomarańczową przesadziłam z tego miejsca, miała za sucho pod drzewem, w lecie podlewałam cały czas wodą...wszystkie liście leżały zwiędnięte. Hosty w tym miejscu doskonale dają sobie radę...z boku pierwszy rok rośnie różanecznik, miejsce chyba mu pasuje...wygląda ładnie.
Niezapominajki usunęłam podczas kwitnienia na liściach zrobił się szary nalot, jakiś grzyb.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z prawej strony widać sadzonki lilii, wysiałam je z nasionek zebranych z kącików liści. Sadzonki mają trzy lata. Malutkie siewki najpierw mają jeden listek podobny do perzu, można go łatwo przeoczyć i wyrwać myląc z chwastami.
Ziarka wysiałam w płytki rowek i oznaczyłam na jakiej długości są wysiane...podczas plewienia wiedziałam gdzie nie zruszać ziemi.

Obrazek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Hosty pięknie się prezentują . :P ;:138
Czy obok miodunek to ostrogowce ,czy coś innego . :?:
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu z ta surfinia w gruncie to fantastyczny pomysł i rzeczywiście ładniej rośnie i obficiej kwitnie .Ja kiedyś wysadziłam do gruntu petunie i w następnym roku miałam masę roślinek z nasion rosły i kwitły pięknie.
Czy wybierasz się w piątek na zebranie?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obok miodunek nie mam pojęcia co to za bylina...kwitnie na żółto, kwiaty podobne ma do słonecznika. Szukałam, ale nigdzie nie trafiłam... może kiedyś poznam nazwę :?: Przesadziłam ze słonecznego miejsca bo słabo kwitnie a w półcieniu jeszcze gorzej. Coś jej nie pasuje ale liście też ma ładne niech sobie siedzi.

Jolu, petunie też wysiewałam, ładnie zapełniały puste miejsca...zapominałam zebrać nasiona i więcej nie sieję. Kupuję gotowce do doniczek, ale jak przerastały iglaki lepiej mi się podobały.
Lobelię taką do doniczek też sadziłam kępkami pomiędzy roślinami...niebieski kolor przyciągał wzrok. Zostawiłam nie wyrwane na zimę może na wiosnę zejdą, to tylko rozpikuję.
Na zebranie się wybieram, ostatnim razem byłam tylko 2 minuty...odebrałam tylko kartkę z ocenami.
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dostałam ofertę z Florexpolu i tam mają w sprzedaży mieszankę lobelii a z wyselekcjonowanych kolorów tylko różowy i niebieski. Ta kolorowa ślicznie wygląda na zdjęciu ale przecież jak się posieje różne nasionka to trzeba sadzić takie różnokolorowe kępki bo przecież takich ociupinek nikt nie będzie dzielił już kwitnących, a co innego posadzić plamy jednokolorowe a co innego taki misz-masz.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”